Wetenschappers maken levende embryo van uitgestorven dier

paukrus, Flickr.com
paukrus, Flickr.com

Wetenschappers van de Universiteit van New South Wales hebben een levende embryo gemaakt van een Rehobatrachus Sillus. Dit dier is echter al ruim dertig jaar uitgestorten. Voor de proef werd niet-levend genetisch materiaal gebruikt, dat ingebracht werd in de eieren van een donorkikker van een soort dat sterk leek op de uitgestorven kikker. Na een aantal dagen kwam de embryo tot leven.

Inactief ei

In de eerste instantie leek het erop dat de methode – die sterk lijkt op de manier waarop het schaap Dolly gekloond werd – niet aansloeg. Mike Archer, onderzoeker van de UNSW: “Het ei leek eerst inactief. Maar toen opeens begon een van de cellen zich te delen, en toen weer, en toen weer.” Volgens Michael Mahony, de bioloog die ook aan het onderzoek verbonden is, is het voor het eerst dat deze techniek, somatische nucleaire celoverdracht, is toegepast op uitgestorven dieren.

Nu nog geen kikker

Hoewel het maken van een embryo succesvol is geweest, heeft dit embryo zich uiteindelijk niet ontwikkeld in een kikker. Volgens wetenschappers is het echter een kwestie van tijd voor dat wel gebeurt. Archer: “We verwachten dat diertje straks gewoon weer rondspringt.” Als dat gebeurt, zou er wel eens hoop kunnen zijn voor de talloze dieren die jaarlijks met uitsterven bedreigd worden.

Bron: Treehugger.com

Lees ook:

Waarom regelmatig geen vlees eten gezond is

Lonesome George krijgt tweede leven

Vergeet exotisch supervoedsel, eet een appel