Wetenschappers maken sperma van huidcellen

Bron: Tampa Band Photos (Flickr.com)

Gemiddeld heeft één op de zes stellen moeite om zwanger te worden. Bij 40% van deze gevallen ligt het aan de man. Maar vaderschap is voor duizenden onvruchtbare mannen, inclusief ex-kanker patiënten, een stuk dichterbij gekomen. Wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh School of Medicine zijn er in geslaagd om sperma te maken van menselijk huidweefsel. Mannen kunnen dankzij de techniek skinScientific kinderen verwekken die genetisch eigen zijn.
Werkwijze
De Amerikaanse wetenschappers gebruikten een cocktail van chemicaliën om de biologische klok in de huidcellen terug te draaien, om ze vervolgens op kameleonachtige wijze om te zetten in embryonale stamcellen. Vervolgens hebben ze een combinatie van voedingsstoffen gebruikt om de cellen te dwingen om zich te ontwikkelen tot ronde cellen die nog maar een paar stappen van volwassen sperma zijn.
Het team van wetenschappers, geleid door Dr. Charles Easley, geloven dat ze het moeilijkste deel van spermaontwikkeling ‘gekraakt’ hebben. Zij denken dat het nu relatief makkelijk is om naar de volgende fase te gaan: die waar de cellen een staart krijgen en in staat zijn om eitjes te bevruchten.
Kritiek
Maar deze uitvinding is niet zonder kritiek. Er wordt door critici beweerd dat het verkeerd is om je te mengen met de bouwstenen van het leven. Zij waarschuwen voor een toekomst waarin baby’s worden gemaakt door midden van volledig kunstmatige middelen, zoals in het boek ´Brave New World´.
Doorbraak
Vooralsnog is de spermacel van huid nog in de onderzoeksfase. Het duurt zeker nog jaren voor het eventueel in klinieken kan worden gebruikt. Maar op korte termijn zo deze doorbraak kunnen leiden tot nieuwe anticonceptiemiddelen en een ‘wonderpil’ om onvruchtbaarheid te behandelen.
Bron: Daily Mail
Lees ook
Stoere vrouwen gaan liever bloot dan oneerlijk gekleed
Over 40 jaar is iedereen vegetariër
Voorkom dat 40% van je boodschappen eindigt bij het afval