Wetenschappers maken stinkend zweet om dodelijke ziekten te voorkomen

5131555168 52913C99F5
Bron: Âß????Àj??? (Flickr.com)

Bezwete volwassen scheiden een prikkelende geur af die muggen aantrekt. Deze kunnen dodelijke ziektes zoals malaria en gele koorts verspreiden. Wetenschappers willen nu synthetisch zweet maken om verspreiding van deze ziektes te voorkomen.

Mensen stinken meer dan dieren?
Wij mensen vinden andere diersoorten erg stinken. Het blijkt echter dat dieren aanzienlijk minder vluchtige organische verbindingen afstoten. De krachtige zweetgeur van mensen trekt muggen aan die ziektes verspreiden, zeker in tropische gebieden. Onderzoekers Renate Smallegange, Niels Verhulst en Willem Takken van de Universiteit van Wageningen, analyseerden de chemische structuur van menselijke zweet. Op basis van hun onderzoek produceerden zij nepzweet, een complex mengsel van kooldioxide, ammoniak, melkzuur en zeven andere carbonzuren. In het labarotorium bleek het nepzweet zeer aantrekkelijk voor muggen.

Nepzweet kan muggen afleiden
Het nepzweet kan gebruikt worden om muggen van mensen weg te houden. Een lekker stinkende lap doordrenkt in nepzweet naast je bed, kan ervoor zorgen dat muggen niet op jou, maar op de lap afkomen.

Bron: news.discovery.com

Lees ook:
Win een expeditie naar Borneo met Eneco en WNF
Belastingvoordeel voor moeders die borstvoeding geven
De kleinste computer ter wereld: nog kleiner dan Beatrix op de euro