Wetenschappers ontwikkelen concept voor stapelbare zonnecellen

joiseyshowaa, Flickr.com
joiseyshowaa, Flickr.com

Zonnecellen die met een efficiëntie van 1 of 2 procent zonlicht omzetten in energie zijn in deze tijd niet zo heel interessant. Tenzij ze, zoals wetenschappers van MIT voorstellen, gestapeld kunnen worden. Deze wetenschappers ontdekten dat het mogelijk is om een extreem efficiënte en betaalbare zonnecel te maken door dunne cellen te stapelen.

Dunne materialen

Het gaat hierbij om zonnecellen die gemaakt zijn van twee materialen die beiden maar een molecuul dik zijn: grafeen en molybdenum disulfide, oftewel MoS2. Als een aantal lagen op elkaar worden geplaatst, ontstaat een zonnecel die qua efficiëntie kan concurreren met de meest moderne zonneceltechnologieën. Bovendien heeft het gebruik van dergelijke dunne materialen meer voordelen. Het weegt weinig, er is weinig extra materiaal voor nodig en dat betekent dat de kosten ook lager zijn. Ook zijn panelen van deze cellen dan te plaatsen op gebouwen die niet berekend zijn op het gewicht van conventionele zonnepanelen.

Brede toepassing

Dunne zonnepanelen zijn niet nieuw. Het is tot nu toe echter wel een uitdaging gebleken om dergelijke dunne zonnepanelen ook op grote schaal te produceren tegen lage kosten. Het is de vraag of het plan van MIT goed uitvoerbaar is. Als dat lukt, zijn de mogelijkheden eindeloos, zo meent professor Jeffrey Grossman van MIT: “Ze zijn 20 tot 50 keer dunner dan de dunste zonnecellen die op dit moment gemakt kunnen worden. Dunner kan niet. Het materiaal zelf is veel minder duur dan het silicium dat gebruikt wordt voor standaard zonnecellen en omdat de vellen zo dun zijn, is er maar weinig grondstof nodig.” Dat betekent dat ze niet alleen op daken geplaatst kunnen worden, maar ook kunnen worden toegevoerd in bijvoorbeeld ruimte- of luchtvaart.

Bron: Treehugger

Lees ook:
Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor zonnepanelen
Bijna gratis rijden met Stella, de eerste gezinsauto met zonnepanelen
Britten openen grootste windmolenpark op zee