Wetenschappers: plastic is eigenlijk “chemisch afval”

Foto: USFWS, Flickr

Een aantal verontruste wetenschappers roepen in het wetenschappelijke toptijdschrift Nature op om plastic afval te classificeren als chemisch afval. Plastic wordt in de meeste landen op dezelfde manier behandeld als volstrekt onschadelijk voedselafval of gemaaid gras. Maar de schadelijke effecten van plastic zijn vele malen groter. Plastic vergaat namelijk bijna niet, en zorgt voor fikse chemische verontreiniging van het leefmilieu.

(Advertentie)
Mooi voor jou én de natuur: duurzame lentemode van watMooi.
De wetenschappers noemen verschillende problemen in relatie tot plastic:
* Dieren kunnen verstrikt raken in plastic zakken, of zien plastic aan voor eten.
* Grotere stukken plastic breken af in microdeeltjes, die in het lichaam van mensen en dieren schade kunnen aanrichten. Wetenschappelijke studies hebben dit aangetoond.
* Meer dan 50% van alle plastics bevatten schadelijke, giftige stoffen.
* Ook ‘onschadelijke’ plastics trekken vervuilende stoffen aan. Zo worden op stukken plastic afval veel hogere concentraties van pesticides gevonden. In zeevogels die plastic hadden binnengekregen werd 300% meer van dit soort giftige stoffen gevonden. Ook in de borstvoeding van Inuit moeders werden hoge concentraties gif gevonden, omdat zij veel vis eten die op hun beurt veel plastic hadden binnen gekregen.
Jaarlijks word er nu 280 miljoen ton plastic gemaakt. Als er niets veranderd, groeit de berg plastic op aarde naar een onvoorstelbare 33 miljard ton per jaar, genoeg om een rij afvaltrucks die 800 keer de aarde omspant te vullen.
Volgens de wetenschappers kunnen als een eerste, realistische stap de 4 gevaarlijkste plasticsoorten aan banden gelegd worden: PVC, polystyreen, polyurethaan en polycarbonaat3.
Ze noemen als succesvol voorbeeld het uitbannen van CFC’s, een stof die veel in koelkasten voorkwam en de ozonlaag bedreigde. Deze stof werd na een soortgelijk verbod als de wetenschappers voorstellen binnen 7 jaar tijd nergens meer gemaakt.
Bron: Nature, via Kleanworldwide
Lees ook
Eten als een mennoniet om plastic besmetting te voorkomen
Albatros-jongen zelfs op afgelegen eiland niet veilig voor plastic
5 plaatsen waar de plastic tas al verboden is

Over de schrijver

2 reacties op “Wetenschappers: plastic is eigenlijk “chemisch afval””

 1. Mark, je reactie wekt de indruk dat je het probleem niet onderkent.
  De mens staat bovenaan de voedselketen en waant zich daardoor veilig en superieur en dat maakt onverschillig. Maar het is egoïstisch om alleen aan jezelf te denken. Veel dieren sterven door verstrikking in en verstikking door afval, dus nog vóórdat de plastics het stadium van microdeeltjes bereiken.
  Voor een ieder die dit leest: neem je verantwoordelijkheid en ga zorgvuldig om met hetgeen de natuur jou biedt om jouw leven mogelijk te kunnen maken. Toon respect door in ieder geval dat te doen wat binnen je mogelijkheden ligt.
  Overigens heb ik geen wetenschap nodig om het probleem te 'zien'. Loop eens naar buiten, kijk om je heen in een straal van 50 meter en zeg me of je zwerfafval ziet. En bedenk dan dat dit maar het topje van de ijsberg is, het gros van de vervuiling zit onder de grond en in het water.

 2. "meer dan 50% van alle plastics bevatten schadelijke, giftige stoffen"
  Dus 50% niet, bovendien zijn die stoffen pas schadelijk / giftig als deze vrij komen.
  "de schadelijke effecten van plastic zijn vele malen groter, plastic vergaat bijna niet"
  hoe schadelijk zijn rotsen dan wel niet?
  Ook wetenschappers kunnen onzinnige dingen zeggen.

Reacties zijn uitgeschakeld.