Rotterdammers kunnen wethouders boeken om zwerfafval op te ruimen

Foto: Keepitclean010
Foto: Keepitclean010

Vrijdag 19 september is het Keep it Clean Day. Op deze dag gaan in Rotterdam ambtenaren en wethouders op pad om samen met bewoners zwerfafval op te ruimen.

Keep it Clean in 010

KeepitCleanDay is een internationaal event waarbij aandacht wordt gevraagd voor het voorkomen en opruimen van zwerfvuil. Tijdens de KeepitCleanDay halen bewoners, scholen, bedrijven, verenigingen en buren samen het zwerfafval. Dit jaar daagt Rotterdam haar inwoners uit een ‘#zwerfie010’ te maken en te Twitteren. De leukste #zwerfie krijgt een ambtenaar of wethouder op bezoek die vrijdag 19 september meehelpt om de buurt of straat op te ruimen. Hoe het precies in zijn werk gaat, kun je vinden op de website van KeepitClean010.

Zwerfafval

Zwerfafval is al het afval dat rondslingert op straat, in parken, op stranden en markten, winkelcentra, evenemententerreinen, in de berm en andere openbare plaatsen. Het is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid, achtergelaten op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn of afval wat door nalatigheid van mensen daar is terechtgekomen. Zwerfafval is schadelijk voor het milieu omdat het vaak lang duurt voordat het uit het milieu verdwijnt. Een greep uit de afbreektijd van een aantal producten:

– sigarettenpeuk: 1 tot 5 jaar
– bananenschil: 4 tot 6 weken
– plastic frisdrankfles: 5 tot 10 jaar
– kauwgum: 20 tot 25 jaar
– aluminium blikje: 80 jaar tot 200 jaar
– polystyreen frietbakje: 90 jaar
– glazen fles: 1 miljoen jaar

Lees ook

Rutger Bregman: Gratis geld voor iedereen
Verdien ook aan de wind: windcertificaten leveren 2,5 tot 3,5% rendement
Eerlijk vlees van de koe van de buren steeds populairder

Over de schrijver