Wie zijn lichaam gezond wil houden, moet zich druk maken om zijn darmbacteriën, Dat moet wel de conclusie zijn van een Italiaans onderzoek uit 2010 dat bijzondere verschillen aantoonde in poep van twee groepen gezonde kinderen. De ene woont in het agrarische Boulpon in Burkina Faso. Zij boeren volgens het kringloopprincipe en leven voornamelijk vegetarisch met af en toe een ei of vlees van een loslopend kippetje. De andere groep, Florentijnse kinderen, eet vrij veel vlees en suikers.De ontlasting van de Afrikanen had een veel diverser bacterieflora. Lees hier waarom biodiverse darmen synoniem zijn met gezondheid.
Vooral Bacterioidetes en Actinobacteria waren veel sterker aanwezig dan bij de Italianen. Deze bacillen onttrekken met hun lange, gespecialiseerde DNA-strengen erg goed voedingsstoffen aan natuurlijk voedsel als vers fruit, groenten en granen zodat veel meer daarvan het lichaam bereikt. Bovendien repareren zij de darmwand en verwijderen gifstoffen. De Florentijnse kinderen hadden juist veel Firmicute en Proteobactera. Deze bacillen zijn erop gebouwd om calorieën uit vetten en suikers te halen die zich dan naar onder andere de buikwand verplaatsen en omgezet worden in vet. Deze eencelligen bevorderen daarnaast allerlei ontstekingen. Beruchte bacillen als listeria en salmonella behoren tot dezelfde stam. Nieuwe onderzoeken brengen ze in verband met diabetes en kanker. De bacteriën zijn bovendien vrij ongevoelig voor antibiotica.
Je darmbacteriën bepalen je constitutie: Laboratoriummuizen die regelmatig een poepsample van dikke muizen kregen, werden ongeacht hun dieet al snel moddervet. Echter, als je maar lang genoeg de goede dingen eet, krijg je meestal vanzelf een goede darmflora.
Japan
In Japan wonen gemiddeld de meeste hoogbejaarden die kerngezond zijn. Darmen van veel Japanners bevatten bacteriën die je ook in zeewier vindt. Deze kunnen veel efficiënter voedingsstoffen opnemen uit vis en zeewier, maar ook uit andere voeding.
Een kolonie darmbacteriën kan het lichaam veel werk uit handen nemen om het te voorzien van voedingsstoffen. Een goede kolonie kan zelfs een hefboomeffect hebben op de gezondheid: binnen enkele dagen is het effect al zichtbaar. Die gunstige bacteriën werken zo goed met ons samen omdat, volgens Amerikaanse wetenschappers, ons menselijk genoom daar simpelweg in duizenden jaren tijd op is ingesteld. De bacteriën die de Afrikaanse kinderen in hun darmen dragen zijn waarschijnlijk dezelfde als van hun verre voorvaderen die hetzelfde dieet aten van groenten, bonen, gierst en af en toe een kippetje.
Hoe krijg je zelf een perfecte darmflora?
Daphne Miller beschrijft in haar boek ‘Farmacology’ Allie, een veertigjarige vrouw met overgewicht die depressief is vanwege het verlies van haar vader. Ogenschijnlijk doet Allie het goede: ze slikt vitaminen en mineralen (en antidepressiva), en eet biologisch uit de supermarkt. Waarom verminderen haar klachten niet? Misschien, denkt Daphne, kan Allie deel worden van zo’n gezonde eco-cyclus waarin boerderijdieren, bodem en de leefgemeenschap een geheel vormen. Ze dacht aan Joe Romanelli, een timmerman die het meeste van zijn voedsel van de eco-farm op de hoek haalde, waar hij ook een halve dag per week werkte. En gezelligheid zocht hij ook vooral daar. Verbondenheid met de boerderij loont. Een Europees onderzoek liet zien dat stadskinderen op Vrije Scholen minder vaak verkouden zijn, en minder last hebben van astma of allergieën.
Daphne raadt Allie aan, voortaan voedsel te kopen van markten met lokaal geproduceerd voedsel. Dit omdat het erg gezond blijkt, je voedsel te kopen waar het groeit, uit je eigen omgeving. Allie gaat ook vrijwilligerswerk doen in een stadstuin. Als Daphne Allie later ontmoet, blijkt ze erg opgeknapt. Ze slikt bijna geen pillen meer en voelt zich voor het eerst in jaren weer lekker. Kwam het door haar nieuwe voeding? Haar nieuwe vrienden op de stadstuin? Nieuwe zingeving hierdoor? Fysieke arbeid, buiten werken in de zon? Dat ze niet meer zo hard treurde om het verlies van haar vader?Of dat ze de pillen de deur uit had gedaan? Allies gezondheid verbeterde pas toen ze echt een punt ging maken van diversiteit in haar voedsel, lokaal spullen haalde en actief ging meewerken in lokale tuinen.
Lees hier hoe je in vijf stappen een perfecte darmflora kunt krijgen
Bron: Daphne Miller, Farmacology
Lees ook
Moderne levensstijl funest voor darmflora
Goede darmbacterIën essentieel voor immuunsysteem
Veel vrouwen kiezen voor natuurlijke cosmetica van Yves Rocher
Zo krijg je perfecte darmflora voor een goede gezondheid
- Geplaatst door Frank Flippo
- 28 juni 2013
- Leven
Over de schrijver
Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur Frank Flippo
Frank Flippo is journalist en schrijver over onderwerpen als gezondheid, cultuurhistorie en ecologie. Ook schreef hij het boek Esoterie in Begrijpelijke Taal. Verder geeft hij cursussen en presentaties over creatief schrijven, reizen en inspiratie. Zijn site zilvervis.net omvat meer dan 400 artikelen van zijn hand.
Ga naar alle blogs van deze auteur
3 gedachten over “Zo krijg je perfecte darmflora voor een goede gezondheid”
Pingback: De man met de gezondste darmen ter wereld onthult hoe bacteriën ons gezond houden | Zilvervis
Pingback: De man met de gezondste darmen ter wereld onthult hoe bacteriën onze vrienden kunnen worden » hetkanWel.nl
Begin hier te typen!
Reacties zijn gesloten.