Wie maakt dit jaar het beste Sinterklaasgedicht?

sint1.gifHoort de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind.” De storm hebben we al sinds deze week en Sinterklaas komt op 18 november eindelijk weer in Nederland. De tijd van lootjes trekken, cadeautjes kopen, surprises maken en dichten is weer aangebroken.Op school, op werk, thuis, overal wordt wel Sinterklaas gevierd. Wij zelf vieren met dertien man Sinterklaas. Zodra de lootjes getrokken zijn is het stressen geblazen. Want wat moet je voor je oom kopen, wat was er ook al weer met je neef gebeurd afgelopen jaar? En waren je moeder en je zusje niet onderuit gegaan in het theater toen ze naar Beauty and the Beast gingen? Waar moet ik over dichten?

Bij ons in de familie hebben we een aantal ster-dichters. Mijn broers, mijn tante, ze dichten als de beste. Dit schept nogal wat verwachtingen en levert een extra druk op voor de mindere dichters. Of tenminste, degenen die vinden dat ze niet kunnen dichten. Een aantal jaren geleden vierden wij ook Sinterklaas. De beste gedichten van dat jaar kwamen van mijn moeder. Wij roemden haar sterk verbeterde dichtkunst. En wat hebben wij haar uitgelachen, toen bleek dat ze hulp had gezocht in een boekje.

Er zijn allerlei hulpmiddelen voor de dicht-nitwits onder ons. Boeken, dichtsites en rijmwoordenboeken op het internet, noem maar op. Maar voor de kinderen die nog niet hulp genoeg hebben, geen geld hebben om een boekje te kopen (of geen lidmaatschap op de bieb) of simpelweg geen internettoegang hebben is er nu een speciale hulplijn van de Kindertelefoon in het leven geroepen. “We merken dat er ieder jaar weer nogal wat kinderen in de stress schieten. We helpen ze door mee te denken. Een soort brainstormsessie.” Aldus directeur Schreurs van Telehulpverlening Limburg.

Ik heb gebeld met de Kindertelefoon, op zoek naar het telefoonnummer. Helaas, de medewerkster die ik sprak wist zelf het nummer niet. Wat ik wel weet is dat de hulplijn vanaf 27 november is geopend.

Veel dichtplezier voor jullie dit jaar,

met zo’n hulplijn spelen we het vast allemaal klaar.

6 reacties op “Wie maakt dit jaar het beste Sinterklaasgedicht?”

 1. Sinterklaas is natuurlijk leuk
  In ieder geval is dichten niet mijn sterkste kant
  Nu is er gelukkig nog het naamdicht
  Tenminste een rijm waarin na de eerste letter alles mag!!!

 2. Een dop op je pen
  Rijmt niet, maar dicht wel.

  Ik weet niet wat de Sint
  er van vindt
  als alles maar moet rijmen
  om sneer en compliment aan elkaar te lijmen…
  Zijn er ook regels voor metrum met sinterklaas?
  Want dan zit ik er in dit geval goed naas.

 3. Nou dat begin al goed, clau-punt-nl,
  ga zo door en je komt er wel,
  maar mag ik 1 adviesje aan je richten?
  het moet wel rijmen in zulke berichten.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020