Deze wilde wand zuivert de lucht

Het is bekend dat planten bijdragen aan een prettige leefomgeving, omdat ze de lucht zuiveren en bevochtigen. Toch ontbreekt het op de werkvloer vaak aan groen. Arne en Michelle willen hier verandering in brengen met de Wilde Wand: een verplaatsbaar scherm met een bonte verzameling aan planten. HetkanWEL sprak met Arne en Michelle.

De wilde wanden die Arne en Michelle aanbieden kunnen aan twee zijdes helemaal voorzien worden van planten. “We hebben specifieke planten voor de wanden geselecteerd. Het zijn de kanjers onder de luchtzuiveraars”, vertelt Arne. “Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht, breken CO2 af en zorgen voor een goede luchtvochtigheid.”

Verzorging

Je hoeft de planten niet één voor één water te geven. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat het toegevoegde water overal terecht komt. De watermeter toont vervolgens of je voldoende water hebt gebruikt. Arne: “De planten zijn gekweekt in water, waardoor ze een ander soort wortels aanmaken. Dit systeem heet hydrocultuur. Het is van belang dat er voldoende water in de reservoirs van de planten zit. Je moet de wand eens in de 3-4 weken water geven.”

Circulair produceren

Op dit moment zijn Arne en Michelle druk met het ontwerp van de definitieve wand. “De afgelopen maanden hebben we geëxperimenteerd met een prototype”, vertelt Michelle. “We hebben een exemplaar staan bij onder andere Knab (bank, red.) in Hoofddorp en bij Gemeente Leiden.” De eerste versies van de wilde wand rollen eind maart van de band.

Arne en Michelle werken met een productontwerpbureau dat gespecialiseerd is in circulair ontwerp. Arne: “We zijn nagegaan welke materialen qua duurzaamheid en uitstraling het beste zijn. Alle materialen moeten tijdens gebruik hun waarde behouden en daarna opnieuw ingezet kunnen worden. De wand is daarom demontabel in elkaar gezet.”

Pasfoto2 Min
Michelle En Arne

Soorten planten

De keuze voor de planten hangt af van de wensen van de klant en het lichtniveau. Michelle: “We houden rekening met schaduw, half schaduw en licht. Hoe lichter de ruimte, hoe meer variatie aan planten er mogelijk is.” Daarnaast zijn de kenmerken van de planten heel belangrijk. “Aglaonema’s, philodendrons en epipremnums zuiveren de lucht, maar er zijn ook planten die bepaalde giftige stoffen uit de lucht filteren”, vertelt Arne. “We proberen daarom altijd een bonte mix aan planten samen te voegen in één wand.”

Gezondheid

De juiste planten kunnen een groot verschil maken voor de gezondheid en productiviteit van werknemers. “Door de goede isolatie van huizen en kantoren blijven stoffen langer hangen. Er kunnen gevaarlijke vluchtige stoffen vrijkomen uit elektronica, zoals printers, computers en inkt. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en droge ogen”, vertelt Arne. Volgens het duo is binnenlucht 5-9 keer zoveel vervuild als de buitenlucht. “Niet zo gek dat je daar hoofdpijn van kunt krijgen, als je 8 uur lang in dezelfde ruimte zit. Het toevoegen van meer groen op de werkvloer kan uiteindelijk zorgen voor minder stress en arbeidsuitval onder werknemers.”

Toekomst

In de toekomst willen Michelle en Arne meer groene kantoorproducten op de markt brengen. Michelle: “We willen graag nog veel meer duurzame producten maken die bijdragen aan een groene werkplek.” Voor nu richt het duo zich op de zakelijke markt, omdat ze daar het verschil kunnen maken. “Maar consumenten die ook geïnteresseerd zijn, kunnen contact met ons opnemen. Een wilde wand in huis kan heel goed!”

Meer informatie kun je vinden op de website van de Wilde Wand.

Over de schrijver

6 gedachten over “Deze wilde wand zuivert de lucht”

  1. Hoi allemaal, bedankt voor de interesse! Onze website is wildewand.nl. Daar kun je een interesseformulier invullen om wat meer informatie te ontvangen over afmetingen, beplanting, prijzen, levertijden enzovoorts.
    Groetjes,
    Arne

  2. Pingback: De fijnste luchtzuiverende planten op een rij

Reacties zijn gesloten.