Wildernis Amsterdam wil de stad groener maken

Wildernis Amsterdam
Wildernis Amsterdam is een prachtige winkel met een liefde voor groen. Initiatiefnemers Mila en Emma hebben een missie: de stad groener maken. Samen verkopen ze de mooiste planten, tuinspullen en andere groene schatten. Verder geven ze workshops, cursussen en kan je gezellig bij de aanschuiven voor een kop koffie of thee. We spraken Mila over deze bijzondere plek.
Wat is jullie achtergrond?
Wij zijn al jarenlang vriendinnen en hebben allebei groene vingers. Emma is productontwerper en interieurstylist en werkte bij Natuurmonumenten. Ik was 15 jaar journalist, eindredacteur en copywriter voor verschillende kranten en tijdschriften.

Jullie delen je liefde voor groen op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?

Een jaar geleden zijn we begonnen met Wildernis Amsterdam, een winkel voor stadstuinieren. Hier willen we laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om meer groen in de stad te creëren. Het idee is ontstaan omdat we zelf zo’n plek miste. Natuurlijk heb je wel stadstuinwinkels, maar dat zijn eigenlijk meer kleine tuincentra. Verder kon je eigenlijk nergens in de stad kamerplanten kopen. Een aantal bloemisten verkochten ze wel, maar dat moet je ook maar weten. Wij wilden een plek creëeren waar iedereen zich gelijk thuis voelt, en tussen al het groen geïnspireerd wordt om zelf aan de slag te gaan.

Jullie zijn heel rap van het idee naar een echte winkel gegaan, wil je iets over het traject vertellen?

We hebben eigenlijk gewoon ons gevoel gevolgd. We wilden graag een plek creëeren en zijn er voor gegaan. Het vinden van een ruimte ging vrij vlot en voor je het weet teken je een huurcontract. We hebben ons spaargeld hier in gestopt en zijn gaan bouwen. We zijn er in gedoken en hebben er niet veel bij nagedacht. Het voelde als een soort rollercoaster: opeens was de winkel er.

Wildernis Amsterdam
Wildernis Amsterdam
Wat hebben jullie er van geleerd?
We hebben er van geleerd dat het runnen van een winkel bizar veel werk is. Veel meer dan we ons ooit voor konden stellen. Het was voor ons allebei nieuw, en erg wennen: je maakt weken van 6 dagen per week. Maar we hebben ook geleerd dat het héél gaaf is om je gevoel te volgen. Om een stap te maken zonder er al te veel bij na te denken en het gewoon te doen!
Hoe voelt het om te werken op een plek die je zelf gebouwd hebt?
Super natuurlijk! Het is nog steeds iedere dag heel gaaf om in de winkel te komen en te beseffen dat dit onze plek is. Wij hebben dit gewoon gemaakt! Het voelt ook heel fijn om je eigen toko te hebben en te zien dat anderen er ook van mee genieten. Dat geeft heel veel goede energie. Het is veel werk maar we vinden het allebei ook erg leuk. Ergens werkt het ook een beetje verslavend. Maar we hebben allebei kleine kinderen thuis dus het is goed om daar ook mee bezig te zijn. Als we een paar jaar eerder waren begonnen dan waren we ons er helemaal in verloren.
Wat is jullie missie?
De stad groener maken! We willen mensen enthousiast krijgen om aan de gang te gaan met plantjes en moestuinieren. Mensen komen vaak bij ons binnen omdat ze graag een mooie kamerplant willen. Ze ontdekken dan in de winkel dat we ook veel leuke spulletjes hebben om te moestuinieren. Zo hebben we verschillende pakketjes met zaden, aarde en anders moois, waarmee ze gelijk aan de slag kunnen. Het is zo leuk om te zien dat mensen écht enthousiast worden over tuinieren.
Dat enthousiasmeren doen jullie niet alleen met producten, maar ook met workshops. Wat voor workshops geven jullie?
Dat varieert van je eigen plantenhanger maken tot moestuinieren in de stad. Verder hebben we bijvoorbeeld speciaal voor stadsmensen een workshop tuinieren in de schaduw. Veel mensen hebben wel een tuintje maar weinig of geen zon. Tijdens een workshop leren ze dan toch om wat moois uit hun tuintje te halen. Gisteravond hebben we een workshop composteren gehad. Hier leer je jouw keukenafval om te zetten in compost. De workshops lopen heel goed, er is echt behoefte aan. Mensen willen meer leren over (moes)tuinieren.
Wildernis Amsterdam
Waar komt die behoefte vandaan?
Groen is weer terug. Groen is ook weer terug in het interieur. Mensen zijn er ook steeds meer van bewust dat groen in je omgeving heel goed is. Dat geldt niet alleen voor scholen en ziekenhuisen, maar ook voor je balkonnetje, je stadstuintje of op je dak. Als iedereen wat groens neer zet dan maak je samen de stad een beetje groener en mooier. Al zijn het een paar bloeiende planten waar bijen of vlinders gek op zijn.
Wat voor toekomstdromen heb je voor Wildernis Amsterdam?
We zouden het heel leuk vinden om het groen nog meer uit te breiden. We zouden graag gaan samenwerken met buurttuinen en moestuin-projecten. Daar komen we nu helaas nog niet aan toe omdat we nog in de opstartfase van de winkel zitten. Maar voor nu zijn we al heel blij met hoe het loopt, en dat we die workshops kunnen draaien.
Meer weten over Wildernis Amsterdam? Je vind er alles over op de site en Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Binti Home
Wildernis Amsterdam

Over de schrijver