Het is zomer en de natuur staat in volle bloei. Een ideale tijd om te wildplukken, maar is dat wel goed voor de natuur en voor jezelf? Want welke planten kan je wel en niet eten? Ik ga op pad met wildplukker Edwin Florès: “Angst voor vergiftiging heb ik niet. Ik weet wat ik doe.”
Nederlandse natuur
“Jagen en verzamelen is onze natuurlijke toestand. Daarom raad ik iedereen aan te wildplukken. Mensen zijn soms bang daarmee de natuur te verstoren. Maar dan zeg ik: in Nederland hebben we geen natuur. Alle ‘natuur’ is man-made. Dus er is ook niets te verstoren. Wel moet je de geldende wildplukregels volgen. Dat de natuur in Nederland door mensen is aangelegd, is geen reden om er respectloos mee om te gaan.”
“Wildplukken is als naar de supermarkt gaan: vooraf bedenk je wat je wilt hebben en waar je het vindt.
Wildplukken
“Mensen zijn ook bang om ziek te worden van wildpukken. Maar als een vos of wolf over je bessen piest, kan je écht niet hondsdol worden. Van urine wordt je sowieso niet ziek. Het is alleen een vies idee. Als je je oogst gewoon wast of kookt is er niets aan de hand. Vergiftiging is wel een reëel gevaar. We hebben in Nederland zo’n acht dodelijke paddenstoelen en nog veel meer dodelijke planten. Zelf heb ik nog nooit een vergiftiging opgelopen. Ik weet wat ik doe. Wildplukken is voor mij als naar de supermarkt gaan. Vooraf bedenk je wat je wilt hebben, hoe het eruit ziet en waar je het vindt. Als je niet weet hoe een flesje bier eruit ziet en waar het in de supermarkt staat, kan je zomaar met een fles chloor thuiskomen. Levensgevaarlijk als je dat gaat drinken. Zo werkt het ook met wildplukken.”
Gezondheid
“Onze lichamen zijn gebouwd om uit de natuur te eten. Daarom is wildplukken gezond. Wij zijn niet gemaakt om bestrijdings- en conserveringsmiddelen af te breken (die op landbouwproducten kunnen zitten -red). Ook eten we doorgaans te veel koolhydraten. In de natuur is dat alles minder aanwezig. Als je uit de natuur eet, krijg je dus geen gif binnen en een andere verhouding aan groen, proteïnen en koolhydraten. Een vriendin van mij uit Schotland Monica Wilde, heeft een jaar lang alleen uit de natuur gegeten. Ze heeft een medische voor- en nameting gedaan. Na een jaar was haar lichaam – met name de darmflora – er veel beter aan toe dan voordat ze aan dit experiment begon.”
Wildplukken zit in de cultuur
“Mensen plukken wat in hun land voorkomt. Duitsers hebben een traditie van bessen plukken en mensen uit Oost Europa weten veel van paddenstoelen. Wel is het zo dat in andere culturen dan de Nederlandse de natuur een meer vanzelfsprekende aanvulling vormt op het (supermarkt) dieet. Zo plukken Turken veel zuring, brandnetel en kaasjeskruid. Als zij in Nederland wonen, zetten ze die gewoonte voort. Nederlanders kijken niet naar deze planten om. Dat is een gemiste kans.”
Restaurants
“Met mijn bedrijf Casa Foresta verkoop ik juist veel van die onbekende Nederlandse producten uit de natuur aan restaurants. In het culinaire topsegment is hier steeds meer belangstelling voor. Vroeger wilde chique restaurants vooral de bessen van de Veluwe. Nu is de vraag naar ingrediënten diverser. Een bijzonder ingrediënt kan de smaak van een gerecht zo naar een ander plan trekken. Restaurants maken bijvoorbeeld kipnuggets van zwavelzwam of ijs met moerasspirea. En als Joris Bijdendijk (RIJKS®, red.) een ingrediënt van mij in het repertoire opneemt, wil iedereen het.”
Lees hier welke planten je bijvoorbeeld in jouw omgeving kan plukken.
Edwin Florès schreef verschillende boeken, waaronder Het Grote WIldplukboek.
Wat kan ik DEZE MAAND plukken? “Augustus is een mooie tijd voor zeewieren. Gewoon met je emmertje naar het Hollandse strand en oprapen maar. Zeesla is een aanrader. Het heeft een frisse, maar sterke smaak en is lekker is een salade of wrap. In gedroogde vorm is het een mooi ingrediënt voor een vinaigrette.”