Interactieve kaart onthult beste wildplukplekjes

Appelboom. Foto: Flickr, Brad Greenlee
Appelboom. Foto: Flickr, Brad Greenlee

Appels, tamme kastanjes en vlierbessen; momenteel hangt het allemaal aan bomen en struiken klaar om geplukt te worden. Helaas zie je vaak dat een groot gedeelte van de vruchten uiteindelijk op de grond valt en daar vervolgens wegrot. Doodzonde, vandaar dat de Wildplukwijzer in het leven geroepen is.

Hoe werkt de Wildplukwijzer?

De Wildplukwijzer is een interactieve Google Map die in kaart brengt waar in Nederland vruchten geplukt kunnen worden. De wijzer is samengesteld met behulp van de community. Op de website of via de app kan iedereen zelf zijn of haar favoriete wildplukplekje toevoegen waardoor een interactieve kaart ontstaat. Ook kunnen plukplekken die inmiddels verdwenen zijn door bijvoorbeeld boomkap eenvoudig verwijderd worden door een gebruiker.

Handig aan de wijzer is dat de wijzer de plukplekken per seizoen kan filteren. Zo kun je niet alleen precies zien waar je kunt wildplukken maar ook wanneer er vruchten bij jou in de buurt rijp zijn om geplukt te worden.

Aanbod
In totaal staan er momenteel meer dan 80 verschillende wildpluksoorten op de kaart. Het aanbod varieert van klaproos, kamille en klein hoefblad tot appels, peren en bosbessen. Wil je weten wat er in jouw buurt groeit? Kijk dan op wildplukwijzer.nl of download de app in de Appstore.

Lees ook
Bouw je eigen bamboefiets voor slechts 130 euro
[adrotate group=”1″]
‘s Werelds eerste aardappelboetiek geopend in Amsterdam

Over de schrijver

11 gedachten over “Interactieve kaart onthult beste wildplukplekjes”

  1. Parken vol met walnoten, hazelaars, tamme kastanjes, allerlei fruit en bessen in plaats van al die exoten die er alleen maar voor de sier staan. Dat is een goed idee. Ook voor je eigen tuin. Weg met alle sierplanten.

  2. Zou het niet mooi zijn als er wat meer eetbare planten in plantsoenen en openbare ruimte toegevoegd worden.
    Denk ook aan appels, kersen pruimen en ook Alle nieuw te planten bomen en struiken kan met ook kiezen voor een voedselproducerend exemplaar.

  3. Leuk de commentaren te lezen er zijn altijd mensen die wat te mekkeren hebben. Nederland zit er vol van, daarom zijn wij zo versplinterd en dat voert helemaal terug in de politiek IK zou me niet verbazen als op dit initiatief er weer een partij opstaat promotie van fruit en vruchten welk ligt weg te rotten te verdedigen Wat gebeurd er met de overproductie zomaar in het riool bijna geen hond die zich daar druk over maakt Hoe kleinzielig zijn we

    1. Gebruik je hersens. Ooit gehoord van de voedselketen? Wat in de natuur groeit, heeft niets te maken met de overproduktie die mensen maken en vernietigen.
      In de natuur is geen overproductie. In een ecologisch systeem heeft alles een functie in de voedselketen van eten en gegeten worden. Als wij daar iets uit weghalen, is het hele systeem in gevaar. Voorbeeld: vlinders zuigen sappen van afgevallen fruit om de winter door te kunnen komen. Rupsen op planten zijn voedsel voor vogels. Muizen eten fruit, noten en zaden. Die muizen zijn weer voedsel voor wezels, hermelijnen, uilen en andere roofvogels. Veel zeldzame beschermde dieren zijn afhankelijk van gewone veel voorkomende soorten . Daarom moeten wij er gewoon van af blijven, ook al zien we niet direct het gevolg van het weghalen. Je weet niet welke soorten je er allemaal mee benadeelt. Als er in een jaar heel veel van een bepaalde soort is, dan is het effect dat de soorten die dat als voedsel gebruiken profiteren. Dat is nodig omdat er ook weer magere jaren zullen zijn, waarin veel dieren het niet redden.

    1. Egoist.
      Heb je wel eens gelet op al dat afgevallen fruit en noten en zo? Allerlei beestjes profiteren daarvan. Vlinders zuigen de sappen op van rottende appels en peren. De afgevallen appels in onze tuin liggen er niet lang, vogels en allerlei andere dieren eten ze op.

  4. Misschien een prachtig streven, maar 80 plekjes delen met hoeveel duizenden lezers??
    Laat het lekker aan de mensen die deze plekjes zelf ontdekken door er op uit te trekken en dan misschien een bakje plukken.
    Ook ik vrees nl een kaalslag van die paar plekjes. En helemaal omdat mensen zo vaak geen maat kunnen houden en meer nemen dan ze nodig hebben.

    1. Het landschap is voor het grootste deel veranderd voor het comfort van de mens: huizen, akkers, fabrieken, wegen enz. De rest van alle levende wezens moet maar zien te overleven op een klein percentage van het land.
      Kunnen jullie nou niet eens respect voor de natuur hebben en er af blijven. Als je denkt dat er in de natuur teveel zaden,noten en bessen gemaakt worden, dan heb je het mis. Die hoeveelheden zijn nodig voor de overleving.

  5. Jammer van het eenzijdig bericht, wildplukken is oké, maar kaalslag moet voorkomen worden, het vallen op de grond is juist goed en zorgt voor nieuw plantjes, bodem leven en andere biotopen, het teveel wegplukken ontneemt veel vogels, vossen, muizen en vele andere dieren het nodige voedsel om aan te sterken voor de winter.

    Indien de mens maat zo weten te houden is het zeker zeer mooi en goed om dit te doen, maar veelal is de maat eenzijdig en vertrapt men andere planten, laat men afval achter en verstoord men het milieu.

Reacties zijn gesloten.