Vegan sjaals met een bijzonder verhaal

India is rijk aan culturen, godsdiensten, kleuren en geschiedenis. Het is een land van grote tegenstellingen. En een land van extreme schoonheid, waar ambachten generatie op generatie worden doorgegeven en zo behouden blijven. Shayonti Chatterji groeide op in India, reisde de wereld over en woont nu al jaren in Nederland. Met haar bedrijf Urban Medley produceert ze handgemaakte, eerlijke en duurzame vegan sjaals om jou meer kleur in je leven te geven en de Indiase ambachten te behouden. HetkanWEL sprak Shayonti over haar bedrijf en nam ons (virtueel) mee op reis over de wereld.

Een open-minded gezin

Shayonti groeide op in India in een ruimdenkend gezin. Iets wat niet vanzelfsprekend is in de Indiase cultuur. “Mijn ouders waren elkaars gelijken. Voor hen was er geen verschil tussen man en vrouw. En voor mij dus ook niet. Ik mocht mijn eigen keuzes maken. Als ik uit wilde gaan, dan hield niemand me tegen, maar hielp mijn vader me wel om me voor te bereiden op onverwachte situaties. Wat ze wel van me verwachtten, was dat ik verantwoordelijkheid nam voor alles wat ik deed. Mijn moeder zei altijd: het leven is als een bal, die je tegen de muur gooit, die kaatst altijd een keer terug.”

Een leven in Rusland

Op 18-jarige leeftijd verliet Shayonti India. Het was 1986 en ze had een beurs gekregen om financiële economie in Moscow te studeren. Er waren goede relaties tussen India en Rusland waardoor het haalbaar was. “Ik had interesse in Rusland en in wat ik via kranten las en op de radio hoorde over het communisme. Deze kans wilde ik met beide handen aangrijpen en alles eruit halen wat erin zat. Ik studeerde hard en in de vakanties probeerde ik het hele land door te reizen. Dat was nog niet zo gemakkelijk, omdat de staat ons allerlei beperkingen opgelegde. Er was censuur en de staat bepaalde alles. Na het beëindigen van mijn studie, bleef ik. Ik ging werken bij een Engels bedrijf dat producten op de Russische markt wilde introduceren. Het was een moeilijke, maar geweldige tijd, die mijn leven bepaalde.”
Vegan Sjaal

Een nieuw bedrijf in Nederland

In 1998 verlieten Shayonti en haar man Rusland en verhuisden ze naar Hongarije, om in 2003 in Nederland te landen. “In Nederland werkte ik ruim15 jaar als ondernemer in de natuurlijke cosmetica, richtte het journalistieke platform ‘Our Front Cover’ op en coachte met veel plezier vrouwelijke ondernemers, maar ik wilde iets voor mijn thuisland doen. Op kleine schaal, dat echt een verschil kon maken.”

Opkomende ontwerpers

“Centraal stond, dat ik de rijke Indiase cultuur wilde beschermen. Door de vraag naar fast fashion is er in de mode-industrie minder interesse in ambachten en is er een kans dat deze verloren gaan. Om dat te voorkomen, ging ik op zoek naar opkomende ontwerpers, die traditionele technieken en patronen gebruiken, maar wel aansluiting zoeken bij een breed publiek. En natuurlijk moesten ze duurzaam werken. Het resultaat is Urban Medley. Ik verkoop handgemaakte vegan sjaals van biologische katoen en duurzame zijde, ook wel peace silk genoemd.”
Het verschil tussen duurzame zijde en ‘gewone’ zijde is dat duurzame zijde gemaakt wordt van een restmateriaal. Voor gewone zijde worden rupsen in hun cocon levend gekookt. Daarna wordt de cocon gebruikt om draad van te maken. Bij duurzame zijde krijgt de rups de kans om een vlinder te worden. Daarna pas wordt de cocon gebruikt om draad van te maken. Dit draad is gebroken, waardoor het niet zo glad is als gewoon zijde, maar er heeft geen dier voor hoeven lijden. En juist de oneffenheden geven het materiaal body en een mate van ruwheid. Samen met het handwerk, zijn hierdoor geen twee items hetzelfde. Dat maakt het niet alleen mooi, maar ook uniek.”
Vegan Sjaal
Meer weten over de impact van Urban Medley, check dan de website.
(De win-actie die we hadden, is beëindigd. We hebben geloot en een gelukkige winnaar gevonden!)

Over de schrijver

27 gedachten over “Vegan sjaals met een bijzonder verhaal”

 1. Duidelijk verhaal en ook de prijs opgezocht van een duurzame zijden sjaal : 115 euro.
  Ik leef zo duurzaam mogelijk maar met deze prijs kan ik onmogelijk een , overigens fantastisch mooie sjaal,
  ooit kopen.
  AOW en een klein pensioen is al lastig genoeg om alle kosten te betalen die moeten. Zuinig leven is mijn
  motto en dat is geen probleem. Zelf kleding maken van lapjes van de markt is een leuke bezigheid. En ik
  koop 1 keer p/mnd fruit voor daklozen , verzamel kleding voor mensen in Roemenie die nog minder hebben.
  En , nee , voor mezelf zou ik deze sjaal niet willen. Ik gun het iemand die er heel gelukkig van wordt.

 2. Deze mooie sjaal past in het verhaal van consuminderen. Of je die nu draagt in combinatie met je oude jeansoutfit of op een eenvoudige jurk uit je kleerkast. Je bent ineens tip top gekleed. Over het productieproces is heel bewust nagedacht, ook over de vermindering van dierenleed. Proficiat Shayonti. Ik zou er wat graag eentje winnen om cadeau te doen. Eentje voor mijn moeder!

 3. wow wat een geweldig verhaal hartverwarmens in deze rare tijd, en ja zeker wil ik deze heel graag winnen, het verhaal, de duurzame zijde, de kleur daar hou ik van

 4. Ben al lang op zoek naar vegan kleding en 1 van deze mooie sjaals is een (Eerste) stap in de goede richting 🙂
  Ook een heel mooi initiatief en een mooi en goed voorbeeld

 5. Meer kleur in mijn leven wil ik om op te vallen en onder de aandacht te komen van veel mensen omdat ik een missie heb. Die missie is dat we gezond gaan leven. Als docent Chinese voedingsleer en als natuurgeneeskundige zie ik dat het zo nodig is dat we juist NU daaraan kunnen werken. We kunnen er zelf zoveel meer aan doen dan dat er nu bekend is.
  Als het met de mens beter gaat, dan zullen er minder (chemische) medicijnen nodig zijn. Als we gezonder gaan leven zullen er minder angsten komen en kunnen we weer andere en bewustere beslissingen gaan maken. Als de mens gezonder gaat worden en meer in balans gaat komen, dan gaat het met de natuur ook beter. Ieder van ons heeft een stem en die kun je gebruiken. Een beetje kleur zal daar zeker bij helpen!

 6. Ik voelde me bijna niet “waardig” om ook mijn kans te wagen als ik de verhalen lees in de andere reacties. Ik ben niet ziek en heb genoeg.
  Maar omdat dit op de tweede rij gaan staan maar al te vaak mijn reactie is, doe ik het toch. Om mezelf eraan te herinneren dat iedereen het waard is een kadootje te krijgen of verwend te worden.
  Bovendien is het verhaal van Shayonti inspirerend en haar sjaals PRACHTIG!
  Ze spreken tot mijn liefde voor India, een land van duizenden tegenstellingen en veel miserie, maar waar de mensen overweldigend aangrijpend zijn in hun vriendelijkheid, eenvoud en aanvaarding, waar kleuren zingen als nergens anders ter wereld!
  Dank om ons een kans te geven zoiets moois te winnen.

 7. Omdat ik wist dat rupsen levend worden gekookt, draag ik al heel lang geen zijde.
  Maar dat het ook anders kan, wist ik niet, en door deze methode vind ik het acceptabel om deze zijde te gebruiken.
  Dank voor deze uitleg..Het lijkt me geweldig om deze zijde te kunnen voelen en te dragen zonder dierenleed.

 8. Wat een prachtige sjaals en wat een prachtig verhaal van een prachtige vrouw.
  Ik kan zeker wat kleur in mijn leven gebruiken. Van binnen bruis ik van geluk en plezier, maar van buiten ben ik zwart en grijs. Graag wil ik mijn binnenkant en buitenkant meer met elkaar in overeenstemming brengen.
  Vooral het vegan aspect spreekt mij aan. Nooit geweten dat bij gewone zijde de rups levend werd gekookt..gruwel!
  Mooi dat iemand mij daar nu op heeft gewezen. Nooit meer gewone zijde voor mij.

Reacties zijn gesloten.