Vegan sjaals met een bijzonder verhaal

India is rijk aan culturen, godsdiensten, kleuren en geschiedenis. Het is een land van grote tegenstellingen. En een land van extreme schoonheid, waar ambachten generatie op generatie worden doorgegeven en zo behouden blijven. Shayonti Chatterji groeide op in India, reisde de wereld over en woont nu al jaren in Nederland. Met haar bedrijf Urban Medley produceert ze handgemaakte, eerlijke en duurzame vegan sjaals om jou meer kleur in je leven te geven en de Indiase ambachten te behouden. HetkanWEL sprak Shayonti over haar bedrijf en nam ons (virtueel) mee op reis over de wereld.

Een open-minded gezin

Shayonti groeide op in India in een ruimdenkend gezin. Iets wat niet vanzelfsprekend is in de Indiase cultuur. “Mijn ouders waren elkaars gelijken. Voor hen was er geen verschil tussen man en vrouw. En voor mij dus ook niet. Ik mocht mijn eigen keuzes maken. Als ik uit wilde gaan, dan hield niemand me tegen, maar hielp mijn vader me wel om me voor te bereiden op onverwachte situaties. Wat ze wel van me verwachtten, was dat ik verantwoordelijkheid nam voor alles wat ik deed. Mijn moeder zei altijd: het leven is als een bal, die je tegen de muur gooit, die kaatst altijd een keer terug.”

Een leven in Rusland

Op 18-jarige leeftijd verliet Shayonti India. Het was 1986 en ze had een beurs gekregen om financiële economie in Moscow te studeren. Er waren goede relaties tussen India en Rusland waardoor het haalbaar was. “Ik had interesse in Rusland en in wat ik via kranten las en op de radio hoorde over het communisme. Deze kans wilde ik met beide handen aangrijpen en alles eruit halen wat erin zat. Ik studeerde hard en in de vakanties probeerde ik het hele land door te reizen. Dat was nog niet zo gemakkelijk, omdat de staat ons allerlei beperkingen opgelegde. Er was censuur en de staat bepaalde alles. Na het beëindigen van mijn studie, bleef ik. Ik ging werken bij een Engels bedrijf dat producten op de Russische markt wilde introduceren. Het was een moeilijke, maar geweldige tijd, die mijn leven bepaalde.”
vegan sjaal

Een nieuw bedrijf in Nederland

In 1998 verlieten Shayonti en haar man Rusland en verhuisden ze naar Hongarije, om in 2003 in Nederland te landen. “In Nederland werkte ik ruim15 jaar als ondernemer in de natuurlijke cosmetica, richtte het journalistieke platform ‘Our Front Cover’ op en coachte met veel plezier vrouwelijke ondernemers, maar ik wilde iets voor mijn thuisland doen. Op kleine schaal, dat echt een verschil kon maken.”

Opkomende ontwerpers

“Centraal stond, dat ik de rijke Indiase cultuur wilde beschermen. Door de vraag naar fast fashion is er in de mode-industrie minder interesse in ambachten en is er een kans dat deze verloren gaan. Om dat te voorkomen, ging ik op zoek naar opkomende ontwerpers, die traditionele technieken en patronen gebruiken, maar wel aansluiting zoeken bij een breed publiek. En natuurlijk moesten ze duurzaam werken. Het resultaat is Urban Medley. Ik verkoop handgemaakte vegan sjaals van biologische katoen en duurzame zijde, ook wel peace silk genoemd.”
Het verschil tussen duurzame zijde en ‘gewone’ zijde is dat duurzame zijde gemaakt wordt van een restmateriaal. Voor gewone zijde worden rupsen in hun cocon levend gekookt. Daarna wordt de cocon gebruikt om draad van te maken. Bij duurzame zijde krijgt de rups de kans om een vlinder te worden. Daarna pas wordt de cocon gebruikt om draad van te maken. Dit draad is gebroken, waardoor het niet zo glad is als gewoon zijde, maar er heeft geen dier voor hoeven lijden. En juist de oneffenheden geven het materiaal body en een mate van ruwheid. Samen met het handwerk, zijn hierdoor geen twee items hetzelfde. Dat maakt het niet alleen mooi, maar ook uniek.”
vegan sjaal
Meer weten over de impact van Urban Medley, check dan de website.
(De win-actie die we hadden, is beëindigd. We hebben geloot en een gelukkige winnaar gevonden!)

Over de schrijver

27 reacties op “Vegan sjaals met een bijzonder verhaal”

 1. Ik had er geen idee van dat veel zijderupsen nooit een vlinder worden.. dank voor het delen van dit verhaal!
  Ik houd erg van kleuren en deze kleuren en patronen maken me blij. Ik zou graag anderen blij maken door zo’n sjaal te dragen, dat is dan ook direct een goede aanleiding om dit verhaal te delen ????

 2. Ik had er geen idee van dat veel zijderupsen nooit een vlinder worden.. Dankjewel voor het delen! Ik houd gewoon heel erg van kleur, deze kleuren en patronen maken me blij en door het te dragen zou ik ook graag anderen blij willen maken, ook zou ik dit verhaal willen delen met andere mensen en dan is het dragen van deze sjaal de perfecte aanleiding voor het verhaal ????

  1. Hallo,
   Natuurlijk evenwicht tussen natuur, dier en mens vind ik belangrijk.
   Ik houd van biologische katoen. Het valt mooi en het wordt prachtig met kleuren. De sjaals zien er geweldig uit. Bedankt voor de informatie over de zijde, dat wist ik niet.
   Ik zou graag een sjaal winnen om hem cadeau te doen aan mijn beste vriendin.
   Fijne dag,
   Groetjes van Erna.

 3. Omdat iedereen wel wat kleur kan gebruiken in het leven. Nu, maar eigenlijk altijd. Ik dus ook! Zonder kleur is het allemaal zou grijs.

 4. Wat een mooi verhaal én mooie shawls! Ik wordt, als alles goed blijft gaan in september voor het eerst moeder van een zoontje! Daar kan ik wel wat extra kleur bij gebruiken ????. Ik doe dus graag mee met de winactie.

  1. Ik ben zelf door een depressieve periode gegaan en hierdoor is mijn kast en gaderobe niet vooruit gegaan en leeg gebleven, Er mag best wat vrolijkheid komen. Wat je draagt en voelt straal je uit naar jezelf en andere

 5. Ik ben net vegan gaan eten, kleden is de volgende stap! Tof dat dat nu kan!
  Kleur in mn leven is altijd fijn – ben net weer moeder geworden en kruip graag met mn kleintjes onder een eerlijke mooie vegan sjaal op de bank!
  Groetjes Roos

 6. Met een auto-immuunziekte ben ik extra kwetsbaar en kan ik deze periode op een klein voorzichtig ommetje na niet de deur noch met mensen afspreken. Wat meer kleur in mijn leven kan ik goed gebruiken! Ik geniet van de kleine dingen en ben dankbaar voor al het kleur in mijn leven.

  1. Wat een mooi verhaal! Ik ben momenteel druk aan het solliciteren en dat is soms best een beproeving. Ik zou wel een sjaal kunnen gebruiken voor wat extra power en zelfvertrouwen :). Daarnaast kan ik me helemaal vinden in de waarden waaruit dit bedrijf is opgebouwd. Zelf wil ik ook heel graag werken voor een organisatie die een positieve impact maakt of daarnaar op weg is. Met zo’n prachtige sjaal hoop ik dat nog meer aan te trekken. En zo ook extra kleur in het leven van anderen te kunnen brengen!

 7. zou top zijn dit te winnen. De C-tijd gaat me niet in de koude kleren zitten. Veel valt weg en therapie ligt stil. Ik merk dat het me goed doet om me te omringen met mooie, fijne dingen, maar dat valt niet altijd mee als minima, die ook graag duurzaam wil leven. Mij omkleden met deze prachtige sjaal zal me erg goed doen! Hoop van je te horen. Fijn blog heb je trouwens!

  1. Ik vind hetkanwel altijd een echte opkikker. Samen met de sjaal zou dat me echt goed doen. Ik heb de afgelopen 8 jaar heel veel pech gehad, twee keer mijn leven opnieuw moeten beginnen. Nu hoop ik dat het goede leven weer start en ben ik hoop en zelfvertrouwen aan het verzamelen om er weer echt voor te gaan. Ik ben erg begaan met duurzame kleding, en vertel daar ook trots over tegen iedereen die me complimenteerd met mijn kleding. Deze sjaal zou mij echt stimuleren om mijn leven weer volledig te gaan leven.

 8. Wow, ik had geen idee, bedankt voor deze kennis! Ik ga hier absoluut rekening mee houden vanaf nu!
  Ik kan zeker wat (eerlijke!) kleur in mijn leven gebruiken nu, want zit in studiootje van 30m2 in quarantaine en terwijl ik de deur vrijwel niet uitging (ik had mezelf een “no shopping challenge” opgelegd en heb in 4,5 week tot ik ziek werd maar 2x boodschappen gedaan, zie mijn blog: https://dlcsmanagement.wordpress.com/2020/03/30/no-shopping-challenge-and-physical-distancing beet ik per ongerluk op een steentje, die in mijn eten zat. Mijn kies brak en de tandarts heeft zo erg geprutst, dat ik hier heel ziek van ben geworden, omdat alles is gaan ontsteken. Ik kan dus zeker wat kleur en een oppepper gebruiken. Plus ik zal de boodschap van Shayonti’s vegan sjaals delen!

  1. Ik schaam me dat ik niet wist dat de rupsen levend gekookt worden voor ‘onze’ zijde. Dus qua kleur nodig hebben: het schaamrood heb ik al.
   Verder zijn alle kleuren altijd welkom! Prachtige sjaals en een mooi verhaal.

   1. Confronterend verhaal, bedankt voor de eye opening.
    Ik kan wel wat kleur cq. vrolijkheid in mijn leven gebruiken omdat ik al 6 weken in quarantine zit ivm mijn ziekten en ik erg verdrietig ben door deze beperking. Ik mis het contact met anderen en word gillend gek.

   2. Wat een mooie sjaals! Ik zou de sjaal niet voor mezelf houden, maar aan mijn moeder geven. Een topvrouw! Ze is en blijft sterk, zelfs in de huidige crisis, steeds aan een ander denken. Ik ben zo blij met mijn mama!

 9. Mooie sjaals – mooi verhaal. Ik kan wel wat kleur in mijn leven gebruiken; ik begin aan een nieuwe levensfase en kleur voelt daar een belangrijk onderdeel van! Alsof ik op mijn plek aan het vallen ben, een beetje als een rups uit een cocon! Het lijkt me heel mooi dat te symboliseren met een nieuwe sjaal – kleur, geborgenheid en zachtheid.

  1. Ja, mijn man en ik kunnen wel wat kleur in ons leven gebruiken, omdat wij maatschappelijk al zoveel tussen de lijntjes kleuren! We voldoen overal aan, maar zouden meer ons eigen pad moeten durven kiezen met nog meer activiteiten buitenshuis, welke ons vreugde geven. Helaas kan dat nu even niet voorlopig. Maar als…., dan gaan we los, samen.

Reacties zijn uitgeschakeld.