Wind klopt gas in de Verenigde Staten

Foto: wikimedia commons

Gasgestookte energiecentrales zijn in 2012 in de VS voorbijgestreefd door windturbines. Eind november stond de teller voor nieuw geïnstalleerde windenergie op 6519 megawatt, terwijl gascentrales in 2012 niet verder kwamen dan 6335 megawatt. Wind doet het ruim twee keer zo goed als kolen in 2012.
Experts verwachten niet dat gas in de laatste maand van het jaar nog over wind heen zal gaan, schrijft persbureau Bloomberg dit weekend.
Lees het hele artikel op Nu.nl.
We mogen graag naar de VS wijzen als een grote klimaatviespeuk, maar het land is Nederland inmiddels voorbij op de CCPI-index, de ranglijst van landen op basis van klimaatbeleid.
Dergelijke doorbraken verklaren waarom de VS ons is gepasseerd. Volgend jaar is China ons ook voorbij, die zitten ons nu namelijk op de hielen in deze lijst en zij pakken bijvoorbeeld wel serieus door op zonne-energie. De Chinese markt bereikt volgend jaar de capaciteit van maar liefst zes gigawatt aan zonne-installaties en verslaat daarmee de grootste markt op dit moment: Duitsland.
Nederland kan dus niet meer wijzen naar de vuilspuiterij van de VS en China als excuus om zelf niks te doen tegen klimaatverandering. Ben benieuwd of de beleidsmakers nu gaan wijzen op Iran en Kazachstan, zo’n beetje de laatste landen die onder ons bungelen in de lijst.
Lees ook:
Zelf geld verdienen met wind
In Nederland betalen vervuilers niet, ze bepalen

Over de schrijver

2 reacties op “Wind klopt gas in de Verenigde Staten”

  1. Met schaliegas is gas zo goedkoop geworden, dat de kolen op de wereldmarkt – dus ook in Nederland – gedumpd worden. Gunstig voor een lage CO2 uitstoot.
    Door het verzet tegen schaliegas neemt bij ons het kolenverbruik en daarmee de CO2 uitstoot toe

Reacties zijn uitgeschakeld.