Winden laten en andere ‘slechte’ gewoontes die goed voor je zijn

4404886083 9E249Fd9A0
Bron: Iain Browne – Flickr.com
Van je ouders leer je dat je niet mag boeren of op je nagels mag bijten. Maar deze zogenaamd slechte gewoontes zijn onverwacht goed voor ons.
Nagels bijten
Veel mensen proberen te stoppen met nagelbijten, maar volgens immunoloog Hilary Longhurst van het Bart’s NHS Trust heeft het juist voordelen: “De bacteriën die wij tegenkomen tijdens het bijten op de nagels, kunnen ons immuunsysteem versterken.” Longhurst stelt dat dat komt doordat ons immuunsysteem een geheugen heeft en onthoudt hoe ze bepaalde bacteriën moet bestrijden. Regelmatig nagelbijten stelt ons bloot aan kleine hoeveelheden bacteriën, waardoor het immuunsysteem gestimuleerd wordt.
Boeren
In gezelschap een boer laten, wordt als zeer onbehoorlijk gezien. Maar een boer – of oprisping – beschermt het lichaam tegen schade, ontstaan door maagzuur. Dit zegt dokter Nick Read, gastro-enteroloog. Boeren is een normaal onderdeel van de spijsvertering en het onderdrukken van een boer kan leiden tot problemen: “Als je niet boert en het gas in jouw lichaam laat, kan het tot zuurbranden leiden.”
Winderigheid
Het laten van een goede wind op z’n tijd is volgens Dokter Read ook zeer gezond. “Er ontstaat om welke reden dan ook gas in onze darmen en dat moet eruit.” Het loslaten van het gas verlicht pijn en vermindert een opgeblazen gevoel. Het tegenhouden van een wind veroorzaakt juist pijn.
Knokkels kraken
Het klinkt vrij onsmakelijk: het laten kraken van je knokkels. Maar het heeft geen effect op de gezondheid van onze gewrichten. Volgens dokter Chris Edwards, reumatoloog in het Southampton General Hospital, helpt het om onze gewrichten flexibel te houden. Door het kraken ontstaat er meer ruimte en voelen de gewrichten soepeler aan.
Eten in bed
Het kan soms zo heerlijk zijn: eten in bed. En nu blijkt dat het de spijsvertering bevordert. Dat komt door de mate van ontspanning waar je in verkeert. Als je gehaast of gespannen bent en dan eet, kan dat volgens dokter Read een negatief effect op de darmen hebben. Er ontstaat dan indigestie of een opgeblazen gevoel. Je kunt dus beter ontspannen de maaltijd nuttigen, bijvoorbeeld in je bed. Dokter Read zegt wel dat het altijd het beste is om aan tafel te eten, met familie of vrienden. Eet je wél in bed, zorg dan dat je rechtop zit, zodat het spijsverteringskanaal de kans krijgt om z’n werk te doen.
Bron: Daily Mail
Lees ook
[adrotate group=”1″]
De 7 grootste stroomverbruikers
DIY: 9 natuurlijke manieren om van mieren af te komen
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

1 gedachte over “Winden laten en andere ‘slechte’ gewoontes die goed voor je zijn”

  1. Pingback: Gezonde kruidenthee: pepermunt, kamille, hibiscus|hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.