Windenergie kan in 2030 halve wereld van energie voorzien

Bron: Kumaravel (Flickr.com)

Vorig jaar voorzagen bijna 200.000 windturbines in 2,5% van de wereldwijde energiebehoefte. Deze getallen zijn al indrukwekkend, maar windenergie heeft de potentie om nog groter te worden. Uit nieuwe studie blijkt namelijk dat in 2030 windenergie de helft van de wereld kan voorzien van schone energie.
Meer energie dan nodig
Windenergie is op dit moment de snelst groeiende, en één van de goedkoopste, hernieuwbare energiebronnen. Gezien deze groei waren Christina Archer, professor in de geografie aan de Universiteit van Delaware, en Mark Jacobson, hoogleraar civiele techniek aan de Stanford University, nieuwsgierig hoeveel energie wind daadwerkelijk kan produceren. De conclusie luidt: “Meer dan we ooit nodig zullen hebben,” aldus Archer.
Effect op milieu te verwaarlozen
Volgens de onderzoekers is er “geen fundamentele barrière” om de helft of nog veel meer van onze energie uit wind te halen. Natuurlijk zijn er politieke of andere redenen om geen windmolens te plaatsen, maar er is ruim genoeg wind.
Om in de helft van de wereldenergiebehoefte te voorzien zijn nog 20x zoveel windmolens nodig. 4 miljoen turbines van vijf megawatt op een hoogte van 100 meter kunnen geplaatst worden, zonder risico voor het milieu. “Met vier miljoen turbines zijn de klimatologische effecten te verwaarlozen,”stelt Archer, “wat betekent dat windenergie zeer veilig is.” Archer vervolgt: “Als klimaatwetenschappers zijn wij bezorgd over de gevolgen voor het milieu van alles. Wij willen weten wat de gevolgen zijn. We zijn ervan overtuigd dat van alle energiebronnen, wind de bron is met de minste gevolgen voor het milieu.”
Bron: Ecomagination
Lees ook
Zelf geld verdienen met wind
Raw Food
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen

4 reacties op “Windenergie kan in 2030 halve wereld van energie voorzien”

 1. Waarschijnlijk wordt hier het stroom verbruik gerekend en niet wat we ook nog nodig hebben voor transport, verwarming en dergelijke.
  Neemt niet weg dat we met wind een heel eind op de goede weg zijn.
  Ik blijf overigens geloven in een zo ruim mogelijke mix van bronnen, met bio-olie als backup voor de mindere momenten en (zwaar) transport.
  Bio olie kan behalve uit (zee-)algen ook dmv pyrolyse uit snoei en landbouw afval gewonnen worden.

  1. "met wind een heel eind op de goede weg zijn" ??
   Het aantal windmolens wordt nauwelijks vergroot en de prov. N-Holland wil ook dat verbieden.
   Hoeveel voedsel moet wijken voor die biobrandstof, uit afval is de opbrengst gering?
   Inderdaad "een kwestie van je prioriteiten stellen" maar dat moet je wel willen en niet alleen hopen.

 2. @mark… "hoeveel grondstoffen…"
  Tja… als het om auto's, iPhone's en Olietankers gaat dan vraagt ook niemand zich af of we daar wel genoeg grondstoffen voor hebben.
  Ik denk trouwens dat het antwoord gewoon "ja" is. Het is (zoals altijd) een kwestie van je prioriteiten stellen.

 3. "de helft van de wereldenergiebehoefte" Welke "behoefte" of is het huidige verbruik bedoeld en aangenomen dat niet verder groeit?
  Hebben deze professoren ook gekeken hoeveel grondstoffen voor die molens nodig zijn?

Reacties zijn uitgeschakeld.