Waarom windenergie ook mét energiebelasting voordelig is

Investeren in windmolens kan met de Windcentrale. Foto: Edo Dijkgraaf, Flickr
Windmolens in Nederland. Foto: Edo Dijkgraaf, Flickr
Zonnestroom is goedkoop omdat je als consument geen energiebelasting betaalt. Windstroom kent dat voordeel helaas niet. Toch is groene stroom van windmolens ook verrassend voordelig.

Uit onderzoek van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) blijkt dat stroom van windmolens op land veel goedkoper is dan stroom van zonnepanelen. Als belastingen niet meerekent en alleen kijkt naar de productiekosten (onderhoud en bouw) dan kost windstroom tussen de 7 en 12 ct per geleverde kwh.

Zonnepanelen kosten ongeveer 13 ct per geleverde kwh, volgens ECN. De prijzen voor zonnepanelen gaan volgens ECN dalen, maar feit is dat zonnepanelen dus minder geld zouden opleveren als er geen korting op de energiebelasting voor zonne-energie bestond.

Het probleem van veel mensen is dat zij geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben, en dus niet profiteren van de belastingkorting. Investeren in een windmolen kan dan een goed idee zijn.

Het voordeel van investeren in windmolens is dat je eenmalig een bedrag inlegt en daar voor lange tijd het rendement van terugkrijgt, meestal in de vorm van stroom. Deze winst verdwijnt niet in de zakken van grote energiebedrijven, maar gaat rechtstreeks naar jou als mede-eigenaar van een windmolen.

Een van de meest succesvolle en in het oog springende manieren om te investeren in windenergie is De Windcentrale. Bij hen kun je Winddelen kopen. Voor een bedrag van €215 koop je een stukje windmolen. Daarvoor krijg je jaarlijks 500 kwh stroom terug (situatie maart 2014, voor de windmolen De Blauwe Reiger). De Windcentrale verwacht dat je met een winddeel jaarlijks 7,5% rendement draait. Bovendien krijg je 15 jaar gratis stroom en heb je nooit meer last van stijgende energieprijzen.

Bereken hier zelf hoeveel voordeel winddelen opleveren

De Windcentrale is een gemakkelijke optie, omdat je alleen een winddeel koopt. Alle andere details worden voor je geregeld. Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van een energiecoöperatie of zelfs er één op te richten.

Lees ook
Alles over zonnepanelen
De beste aanbieders van groene stroom
Duurzaam sparen en beleggen doe je zo

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020