Windmolens op de Eiffeltoren

Bron: Flickr,  Cc: Kevin Marsh
Bron: Flickr, Cc: Kevin Marsh
Het afgelopen jaar hebben bestuurders in Parijs manieren gezocht om hun stad groener te maken. Eerder had burgemeester Anne Hidalgo auto’s verboden in het centrum van de stad. Nu gaat de grootste trekpleister van Parijs ook zijn bijdrage leveren. Twee speciaal ontworpen windmolens zorgen ervoor dat de Eiffeltoren voor een deel op eigen energie kan draaien.

Stap richting groene energie

Vorige week werden twee windmolens aan de balken van de Eiffeltoren vastgemaakt. De windmolens zijn van veraf te zien, maar zijn zo ontworpen dat ze nauwelijks geluid maken.

Nu vraag je je misschien af of de windmolens daadwerkelijk veel energie opleveren. Niet echt, zegt de website Quartz:

De 10.000 kilowattuur elektriciteit die de windmolens elk jaar produceren zijn genoeg om de hele eerste verdieping van de toren van energie te voorzien, maar niet veel meer. Waar het project eigenlijk om gaat is zichtbaarheid. Als een van de meest beroemde monumenten in de wereld duurzame energie kan opwekken, waarom kunnen anderen dat dan niet?

“Als bezoekers van over de hele wereld de windmolens zien, zijn we weer een stap dichter bij een wereld die wordt aangedreven door schone en duurzame energie.” zegt Nick Blitterswyk, CEO van het groene bedrijf Urban Green Energy, oftewel UGE. UGE zorgde voor de stille windmolens.

Bekijk hier hoe de windmolens er uitzien op de Eiffel Toren

Bron: Grist