Windstengels moeten slagen waar molens falen

Foto: Atelier DNA

Windmolens maken schone en hernieuwbare energie, maar om ze ergens geplaatst te krijgen is nog niet zo simpel. Mensen vinden dat ze het uitzicht bederven, zeker als er tientallen tegelijk gebouwd worden. Een Amerikaans ontwerpbureau werd geïnspireerd door de natuur en bedacht iets anders: windstengels.
Je hebt het misschien wel eens gezien op een tarweveld: de wind waait erover heen, en grote hoeveelheden aren bewegen mee met de wind. Atelier DNA, een design bedrijf uit New York, bedacht dat deze beweging ook gebruikt kan worden om energie mee op te wekken. Zij dienden hun idee in bij een ontwerpwedstrijd voor de milieuvriendelijke Masdar City in Abu Dhabi en wonnen de tweede prijs.
Windstengels hebben geen wieken, en bewegen net als bomen, rietstengels of tarwe-aren mee met de wind. Met behulp van piëzo-elektrische materialen kan de beweging omgezet worden in elektriciteit. Het grote voordeel van stengels is dat ze veel dichter op elkaar kunnen staan dan windmolens. De wieken van windmolens leveren veel turbulentie waardoor molens in de buurt minder goed functioneren. Bij stengels is dat niet het geval: zij bewegen juist extra mee.
Atelier DNA hoopt dat mensen een bos windstengels ook mooier en minder bedreigend vinden dan een windmolenpark. De stengels krijgen LED lichten in de top die feller schijnen naarmate ze meer bewegen. “Windstengels zijn helemaal stil, en het beeld dat mensen ermee associeren is iets wat we al gewend zijn om te zien in een veld met tarwe of riet in een moeras. Onze hoop is dat mensen die in de buurt wonen, het leuk vinden om er doorheen te lopen, vooral ‘s nachts, onder hun eigen, privé hemel met zwermende sterren,” aldus Núñez-Ameni, een van de ontwerpers.
Bron: Discovery News
Lees ook
De beste aanbieders van groene stroom
Makkelijk besparen: 10 tips
Stad van de toekomst ligt in de woestijn en zit vol met allochtonen

Over de schrijver

10 reacties op “Windstengels moeten slagen waar molens falen”

 1. Bij hetkanWel publiceren we prikkelende en inspirerende artikelen over een groener, eerlijker en leuker leven. We beperken ons daarbij niet tot gericht advies over wat nu al kan, maar we belichten ook wat er nog meer mogelijk is. Optimistisch en oplossingsgericht zoeken we naar kiemen van positieve verandering. Windstengels vinden wij een voorbeeld van zo’n inspirerende ontwikkeling.

 2. Windstengels zijn een creatieve oplossing voor uitzichtbederf, een belangrijk obstakel voor windmolens. Volgens de ontwerpers kunnen windstengels veel dichter op elkaar geplaatst worden dan windmolens, zonder verlies van vermogen.
  Dat zijn prikkelende ontwikkelingen die wij de aandacht waard vinden.

  1. Is er enige "bewijs" voor een zinnige energieopbrengst of is alleen het "opleuken" de opzet?
   Dat punt wordt ontweken.
   We hebben nu al die kleine molens, ook daar ontbreekt een zinnige energieopbrengst blijkt uit onderzoek.
   Daarnaast geven deze molentjes (geluids)overlast en vindt niet iedereen ze mooi.

 3. Windmolens zijn vooral bedoeld om energie op te wekken. Met kleine windmolens in stedelijke omgeving lukt dat niet met grote windmolens zeker als deze hoog zijn wel. Energie uit wind is dan ook veel groter dan die uit zon-pv, ondanks de grote subsidies aan zonnepanelen.
  Windstengels zijn blijkbaar vooral bedoeld om de omgeving op te leuken en energieopbrengst is bijzaak zodat de stengels ook dicht naast elkaar kunnen staan. Bij windmolens kun je de grond dubbel gebruiken, bij windstengels niet. De kop van dit artikel is, zoals vaker, onzinnig.

 4. Led lampen bevatten schadelijke stoffen (voor het milieu)… Evenals de spaarlampen (Kwik).
  In het boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc. kun je lezen dat spaarlampen geen energie besparen, schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en milieu (door schadelijke straling en schadelijke, giftige stoffen) en dat er geen betere, gezondere, veiligere lamp bestaat dan de gloeilamp! De Gloeilamp levert bovendien het meest natuurlijke (en dus positieve en gezonde) licht…
  Alleen de Zon geeft nog beter, veiliger, schoner, gezonder en duurzamer licht dan een Gloeilamp!
  De Gloeilamp was een van de Beste Ideen ooit!

  1. Weer het bekende verhaal van Roshana; laat ik me beperken tto het laatste punt.
   "de Zon geeft nog veiliger, gezonder…"
   Blijkbaar is verbranding, oogschade, huidkanker … door zonlicht onbekend. Als je dat al niet weet …

    1. De mens heeft bovendien duizenden jaren weten te overleven in en dankzij Zonlicht… Doordat we eigenlijk te weinig buiten komen, beschermd onze huid ons ook minder goed tegen de zon. Geleidelijk de blootstelling aan zonlicht opbouwen en verbranding voorkomen, helpt al een boel.
     Alleen mensen met van nature een lichte huid (met sproeten), lichte ogen en licht haar kunnen meestal minder goed tegen de felle zon.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020