Winkel van de toekomst: de probeer-winkel

stevendepolo, Flickr.com
stevendepolo, Flickr.com

Een winkel waar je naar hartenlust de mooiste kleding kunt passen, maar niet kopen? Het lijkt een droom voor mensen die graag winkelen, maar tegelijkertijd ook de hand op de knip moeten houden. Toch heeft online kledingwinkel Bonobos een aantal van zulke winkels geopend. Deze nieuwe Guideshops moeten klanten de kans geven kleding te passen, om het vervolgens online te bestellen.

Service is belangrijker

Volgens oprichter Andy Dunn heeft het bedrijf met de Guideshops een antwoord op de meest gehoorde klacht van online shoppers, namelijk dat ze de kleding niet vooraf kunnen passen. Volgens hem moeten de winkels dan ook wel een succes worden: “Wij denken dat service belangrijker is dan directe voldoening. Wat is het voordeel van een winkel uitlopen met een tasje met twee T-shirts en een paar broeken, als ze ook de volgende dag op je bureau kunnen liggen?”

Eerst proberen, dan kopen

Hoewel winkels die speciaal voor dit doel ingericht worden nieuw zijn, zijn veel mensen al gewend om producten eerst in een fysieke winkel te bekijken, om ze vervolgens online – vaak voor een lagere prijs – te kopen. Dit zorgt ervoor dat het voor fysieke winkels steeds moeilijker wordt om te concurreren met online winkels. Ook daarom kan het idee van Bonobos succesvol zijn; de winkels hebben veel minder voorraad nodig en kunnen dus kleiner zijn en er veel minder naar de verschillende winkels gedistribueerd hoeft te worden. Ook weet je als klant na het passen zeker dat iets je staat en past, waardoor het aantal retourzendingen aanzienlijk kan dalen. Dit verkleint – ondanks het feit dat de bestelling uiteindelijk nog bezorgd wordt én je er eerst voor naar een winkel moet – de CO2-afdruk van de aankopen aanzienlijk.

Bron: MNN.com

Lees ook:

Al 13 kandidaten voor mode Battle van Voor de Wereld van Morgen

China’s onwerkelijke groei: 1 India erbij in 2 jaar tijd

7 redenen om van bewerkte voedingsmiddelen af te stappen