Dit winkelcentrum verkoopt duurzame en gerecyclede producten

In Zweden hebben ze veel zaken goed geregeld. Zo vinden ze een betaald vaderschapsverlof van drie maanden heel normaal en stimuleren ze het hergebruiken en repareren van spullen. Verder kan je er sinds 2015 een winkelcentrum vinden met alleen maar gerecyclede en duurzame producten Wij vinden dit concept zo gaaf dat we hopen dat het snel komt overwaaien naar Nederland. Zou jij er naar toe gaan?

Een winkelcentrum voor gerecyclede en duurzame producten

Winkelcentrum Gerecycled Duurzaam Zweden
Bij een winkelcentrum denken wij al gauw aan toko’s vol splinternieuwe spullen, maar bij het Zweedse winkelcentrum ReTuna Återbruksgalleria komt dat er niet in. De initiatiefnemers willen namelijk iets nieuws proberen. Ze willen onderzoek doen naar manieren om winkelen milieuvriendelijker, duurzamer en bewuster te maken. Daarom kan je in dit winkelcentrum alleen winkels en een eetgelegenheid vinden die milieuvriendelijk zijn. Hun missie is om mensen te inspireren om alleen nog maar producten te kopen die een goed en groen verhaal hebben.

Producten met een goed verhaal

Winkelcentrum Gerecycled Duurzaam Zweden
Je kunt Retuna vinden in de Eskilstuna. Deze plaats ligt op een uurtje rijden van Stockholm en wil graag zo groen mogelijk worden. Daarom zijn ze ook erg trots op hun winkelcentrum. Hier kan je maar liefst 14 winkels vinden die allemaal producten verkopen met een goed verhaal. Zo kan je in de verschillende winkels o.a. meubels, kleding, boeken, schilderijen, planten, fietsen vinden.
Bezoekers kunnen zelf ook producten en materialen aanleveren voor in het winkelcentrum. Alle donaties worden door medewerkers aangenomen en gesorteerd. Zij bepalen vervolgens of ze spullen repareren, ombouwen, opfleuren, verwerken en verkopen. Zo krijg het een tweede leven.

Meer dan een winkelcentrum

Winkelcentrum Gerecycled Duurzaam Zweden
Volgens de initiatiefnemers is ReTuna meer dan een winkelcentrum. Ze willen namelijk dat het een plek is waar mensen geïnspireerd worden en leren om beter voor de aarde te zorgen. Daarom kan je er niet alleen bijzondere producten vinden, maar ook deelnemen aan allerlei evenementen, workshops, lezingen en themadagen op het gebied van duurzaamheid. Er is zelfs een lokaal waar je de eenjarige opleiding kunt volgen voor Recycle Design en Recycling. Wij staan te trappelen!

Verder lezen?

Dutch Design Week People'S Paviljoen
Wil je meer weten over duurzame innovaties en inspirerende plekken? Lees dan vooral het stuk over bijzondere projecten op de Dutch Design Week. Klik op de foto hier boven om daar meer over te lezen.

Over de schrijver

2 reacties op “Dit winkelcentrum verkoopt duurzame en gerecyclede producten”

  1. In Nederland hebben we kringloopwinkels. Klinkt niet zo hip, maar ik kijk mijn ogen uit wat er allemaal te koop is. Moeten we misschien meer waarderen. En wat denk je van Marktplaats?

Reacties zijn uitgeschakeld.