Winnaar ASN Bank Wereldprijs Treemagotchi: “De weg is altijd langer dan je denkt”

Winnaar ASN Bank Wereldprijs 2011. Foto: Treemagotchi
Winnaar ASN Bank Wereldprijs 2011. Foto: Treemagotchi
In 2009 won Egon de Bruin de ASN Bank Wereldprijs met het project Treemagotchi. Om te kijken hoe het er nu voor staat zochten we hem op.
[adrotate banner=”14″]
Wat hield Treemagotchi ook alweer in?
Treemagotchi was en is een publieke campagne met het doel een gedragsverandering op gang te brengen. Mensen kunnen online een boompje laten groeien en bloeien als zij online duurzame acties uitvoerden. Ze vulden bijvoorbeeld online het opzegformulier van de telefoongids in of ze stapten over naar een duurzame bank. Wanneer ze dat hadden volbracht zagen ze direct vogeltjes in hun boom.”
Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs?  
“We volgden vanaf het begin al de website van de community van ‘Voor de Wereld van Morgen’ op de voet en hoorden zo van de prijs. Die konden wij als startende organisatie goed gebruiken.”
Wat voor invloed heeft het winnen van de prijs op het project gehad?
“Het heeft ons veel fijne publiciteit gegeven en de prijs hielp bij het openen van deuren. De geldprijs van €25.000 maakte de realisatie van Treemagotchi mede mogelijk.”
Heb je de doelen die je toen voor ogen had ook gerealiseerd?
“In totaal hebben in 2009 en 2010 zo’n 27.000 mensen meegedaan en samen voerden zij 136.000 duurzame acties uit. Doordat mensen acties met duizenden mensen tegelijk uitvoerden zagen ze direct de collectieve impact. Dit heeft opmerkelijke invloed gehad op hun gedrag. Maanden na deelname zei meer dan de helft van de actieve deelnemers door Treemagotchi gedrag te hebben aangepast.
Dat is natuurlijk een heel mooi resultaat, maar onze oorspronkelijke doelstelling hebben we niet behaald. Het had heel groot kunnen worden als we niet een aantal briljante mislukkingen hadden gemaakt…Maar die lessen zijn wel heel waardevol geweest en hebben ons gebracht waar we nu zijn.”
Hoe gaat het er nu mee?
“Heel goed. We hebben een moeilijke tijd gehad toen subsidiekranen dicht werden gedraaid en Treemagotchi voor het publiek financieel niet meer haalbaar was. Maar er kwamen ook vragen vanuit bedrijven en dat bood ons de kans om zelf onze broek op te houden. We helpen nu bedrijven bij duurzame verandering, in het realiseren van hun eigen MVO- en HR doelen. Daarin speelt het boompje dat je in leven houdt door het doen van online duurzame challenges nog altijd een centrale rol. Het effect is alleen nog krachtiger geworden. Binnen een bedrijf bereiken we grote groepen collega’s die weer met elkaar in gesprek gaan en hun eigen werk verduurzamen. We hebben vier succescases achter de rug met grote organisaties als APG en TNO en op dit moment zijn we aan de slag voor Unilever. Ook die resultaten zijn tot op heden veelbelovend.”
Kun je nog tips geven voor de deelnemers van 2013?
“Een open deur, maar niet minder waar: de weg is altijd langer dan je denkt, dus zet vooral door en blijf in jezelf geloven.”
[adrotate banner=”14″]
Meer info

Neem contact op met Treemagtochi
Wereldprijswinnaars in beeld

Over de schrijver