ASN Bank Wereldprijs winnaar FairFriends: “Het geld geeft energie”

Foto: Fairfriends
Foto: Fairfriends

In 2012 won Marcel Rector de ASN Bank Wereldprijs in de categorie “Eerlijke handel” met zijn initiatief “FairFriends.” Om te kijken hoe het er nu voor staat zochten we hem op.
Wil jij ook je droom voor een duurzame wereld realiseren? Doe dan nu met een goed idee of project mee aan de ASN Bank Wereldprijs 2013. Schrijf je hier in voor de ASN Bank Wereldprijs en win €10.000 plus veel gratis aandacht voor jouw project.
Wat hield FairFriends ook alweer in?
FairFriends is een shop-in-shop webwinkel voor eerlijke en duurzame producten en een crowdfunding platform ineen. Kopen en geven gaan hand in hand. Op die manier krijgen kleine ondernemers, in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden een eerlijke kans op een zelfredzaam bestaan. Tegelijkertijd helpen we stichtingen met een ANBI-erkenning geld in te zamelen voor hun projecten. Dat kan kosteloos via FairFriends.nl, het platform wordt gefinancierd uit de verkoop van producten. Hierdoor ontstaat een unieke kruisbestuiving tussen ondernemen met het hart en hart voor maatschappelijke projecten. Een win-win. Samen sterk en succesvol.”
Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de ASN Bank Wereldprijs?
“Ik ben natuurlijk niet alleen. Eén van de initiatiefnemers had eerder, zelfstandig, meegedaan. FairFriends staat voor samenwerken. We wilden laten zien dat samenwerken de kans op succes vergroot. Ook bij het winnen van een prijs, waarvoor stemmen geworven moesten worden. De ASN Bank is een bekende naam met een goede reputatie, die nuttig voor ons kon zijn en ons kon helpen met kennis, netwerken en publiciteit. Dat is echt cruciaal voor een startup.”
Wat voor invloed heeft het winnen van de prijs op het project gehad?
“Tot we de prijs wonnen was het vooral een ‘goed idee’. Maar alleen goede ideeën zijn niet voldoende. Vaak ontstaat de kip-ei discussie. Heb je middelen (waaronder geld) nodig, dan moet je groot of bekend zijn. En om groot en bekend te worden heb je, juist, middelen en geld nodig. Toen wij de ASN Bank Wereldprijs wonnen werd die impasse doorbroken en werd het serieus. Het geldbedrag vraagt om een commitment en geeft energie om het te gaan doen.”
Heb je de doelen die je toen voor ogen had gerealiseerd?
“We zijn aardig op weg. Uiteraard willen we het liefst dat alles morgen af is, maar alles kost tijd. Geduld hebben is belangrijk. De bouw van de website, FairFriends.nl is in volle gang en er staat een tijdelijke, informatieve website online. FairFriends is formeel opgericht. We bereiden een media offensief voor. We nodigen productverkopers en projectaanbieders uit voor een kennismaking en zij kunnen zich nu aanmelden.
Hoe gaat het er nu mee?
“De komende maanden worden intensief. In de zomer willen we ‘live’ gaan en dan gestaag groeien met FairFriends.”
Kun je nog tips geven voor de deelnemers van 2013?
“Denk groot, maar begin klein en overzichtelijk. Zonder een groot netwerk van supporters die je actief helpen, wordt het lastig. Maar het is zeker niet onmogelijk. Dus geef niet te snel op. Zorg bovenal dat je onderscheidend en origineel bent, in 2012 waren er veel projecten met vergelijkbare projecten. Die kunnen dan beter gezamenlijk meedoen, dan is de kans op een finaleplek een stuk groter. Win je als collectief, dan is de opbrengt per deelnemer wel lager. Maar uiteindelijk heb je wel allemaal hetzelfde hogere doel als je vergelijkbare projecten hebt.”
Wil jij ook je droom voor een duurzame wereld realiseren? Doe dan nu met een goed idee of project mee aan de ASN Bank Wereldprijs 2013. Schrijf je hier in voor de ASN Bank Wereldprijs en win €10.000 plus veel gratis aandacht voor jouw project.
Meer info

Neem contact op met FairFriends via de profielpagina
Wereldprijswinnaars in beeld

Over de schrijver