winnaars op een rij

Dit zijn de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs!

De winnaars hebben het allemaal overleefd: de trainingsdagen, het schrijven van een goed businessplan, de 3-minuten-pitch en natuurlijk het te woord staan van de strenge jury. Woensdagavond 15 november was dan eindelijk de grote finale van de ASN Bank Wereldprijs 2017. Zes wereldverbeterende ondernemingen namen het tegen elkaar op in een spannende nek-aan-nek-race. 

De avond werd geheel in stijl geopend met een vegetarisch walking diner. Ondertussen kon je op de foto of de producten van oud-winnaars en -deelnemers bewonderen, zoals Yoni, Seepje en Hemelswater. De jongens van Cookhouse zorgden voor fijne live-muziek. Even na half zeven werd het voor de finalisten pas echt spannend: ze werden door host Marijn Frank nog één keer bevraagd, het laatste moment om de jury te imponeren.
Finale Wereldprijs

Pure Baby Foods vs. Klippa

Als eerste was het de beurt aan de finalisten in de categorie Natuur & Milieu. De plantaardige kant-en-klaar maaltijd voor baby’s van Pure Baby Foods nam het op tegen de moderne kassabon van Klippa. Beiden belangrijk voor de wereld van morgen. De voeding die je als mens op hele jonge leeftijd voorgeschoteld krijgt, kan in grote mate bepalen hoe je later eet. Hoe plantaardiger, hoe beter dus. De moderne kassabon kan 30 miljoen kilo afval, 13 miljoen liter olie en 55 miljoen liter water per jaar besparen, alleen al in Nederland. Ook niet geheel onbelangrijk dus.

Blue Harvest Netherlands vs. SunData

Daarna was het de beurt aan Blue Harvest Netherlands en SunData, de finalisten in de categorie Klimaatbescherming. Blue Harvest Netherlands heeft een kweekmethode ontwikkeld voor zeewier dat kan zorgen voor 99% reductie van de methaanuitstoot door vee. SunData bouwt aan een grootse database die checkt hoeveel jouw zonnepanelen opleveren en of ze goed werken. Twee belangrijke innovatieve ideeën!

Refugee Team vs. Somnox

Als laatste namen de finalisten binnen de categorie Mens & Samenleving het tegen elkaar op. Aan de ene kant het verhaal van Refugee Team, een vrijwilligersprogramma om statushouders via evenementen naar duurzaam werk te begeleiden. Aan de andere kant Somnox, een slaaprobot die veel mensen van slaapproblemen af kan helpen.

Tromgeroffel…

Tijdens een korte koffie-en-thee-pauze ging de jury voor een laatste keer in beraad. Wie af en toe omhoog keek vanuit de zaal, kon de jury zien zitten. Het leek geen verhitte discussie, maar moeilijk was het wel, bleek tijdens de uitreiking. Even voor negen uur was het dan eindelijk tijd voor de grote bekendmaking. Hét moment waarnaar de finalisten maandenlang hebben uitgekeken.
Binnen de categorie Natuur & Milieu ging Klippa ervandoor met de winst én een geldbedrag van 13.333,33 euro. En blij dat ze waren! “We mogen nu bekendmaken dat we in Groningen met een pilot starten in vijftig winkels!” Het was nog even spannend of de pilot door zou gaan, want een voorwaarde was de winst van de ASN Bank Wereldprijs.
Somnox was de winnaar binnen de categorie Mens & Samenleving en ging met eenzelfde bedrag naar huis. “Ik kan niet wachten om de 3D-printer aan te zetten en nieuwe robots uit te delen, zodat we meer mensen kunnen helpen”, aldus de makers van Somnox.
Uiteindelijk bleek SunData de grote winnaar. Deze onderneming versloeg Blue Harvest Data én ontving de Publieksprijs. Het geld dat daaraan verbonden zit (13.333,33 euro + ruim 2000 euro voor de Publieksprijs), kan de onderneming goed gebruiken, bleek uit de reactie van de winnaars. “De bankrekening is al drie maanden leeg, we steken momenteel ons spaargeld in SunData.”
Winnaars Sundata

Met de oud-winnaars naar huis

De avond werd afgesloten met een kleine borrel onder muzikale begeleiding van Cookhouse. Als bedankje voor de aanwezigheid kreeg iedereen een goodiebag met heel veel moois, waaronder een kerstbomenparfum van RUIK, tampons van Yoni, chocola van Tony Chocolonely en wasmiddel van Seepje. De inhoud van de goodiebag bewijst maar weer dat meedoen aan de ASN Bank Wereldprijs het verschil kan maken voor beginnende ondernemers!

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit zijn de winnaars van de ASN Bank Wereldprijs!”

  1. Pingback: Wat doet een duurzame bank anders?

Reacties zijn gesloten.