In winterse omstandigheden hebben onze handen vaak het meest te lijden. De combinatie van droge warmte binnen en felle kou buiten maakt het bijna onmogelijk om de huid van je handen zacht en soepel te houden. Toch zijn er goede en natuurlijke manieren denkbaar waarmee je handen zonder schrammen, schrale plekken en kloven de winter doorkomen. Het toverwoord is…olie. Lees hier waarom.
1.Was met natuurlijke zeep
Oorspronkelijk was zeep een combinatie van vet en een alkalische stof, waardoor zeep een natuurlijk evenwicht had tussen zuur en basisch en daardoor niet uitdrogend werkte. Maar tegenwoordig worden hier agressieve chemische reinigingsmiddelen aan toegevoegd, die een aanslag betekenen voor je huid. Kies dus voor natuurlijke of biologische zeep, bijvoorbeeld op basis van olijf- of kokosolie, en controleer de ingrediënten. Als dat alleen eenvoudige, onbewerkte middelen zijn, is het OK voor je huid.
2.Weg met de gewone handlotion
De lotion zoals je die in de meeste winkelketens koopt, is helemaal niet voedend. Vaak zitten er PEG’s in die de huidporiën openen, ook voor de andere chemicaliën in die lotions, die dan via de geopende huid in je bloedbaan kunnen komen. Lotion is eigenlijk niets anders dan een mengsel van olie en water, waar fabrikanten van alles aan toe voegen om het lekkerder te laten ruiken. In plaats daarvan kun je terug gaan naar de basis…en gewoon olie gebruiken.
3.Gewoon olie
Veel soorten olie zijn prachtige bevochtigers van je huid. Het meest populair is kokosolie omdat die ook nog antioxidanten bevat en antibacterieel werkt. Een onderzoek van dermatologen op de Filippijnen bij mensen met een droge huid die behandeld werden met kokosolie, liet zien dat deze olie de vochtigheidsgraad en het gehalte aan lipiden (vetachtige stoffen) in de huid kan verhogen. Bij zonnig winterweer, zo bleek uit een onderzoek van farmaceuten aan de Universiteit van Belgrado blokkeert kokosolie ongeveer 20% ven de UV-straling, net als pindaolie en olijfolie ( die laatste is ook goed voor de huid). Wat betreft bescherming tegen de zon, bleek sesamolie in het onderzoek de beste: die bleek 30% van de stralen tegen te houden. Andere aanbevolen oliën voor de huid zijn druivenpitolie, jojoba en amandelolie.
4. Gebruik het voor het slapen gaan
Het enige nadeel van pure olie is de vettigheid die het geeft, vooral als je er midden op de dag op uit gaat. Breng het daarom vooral ’s avonds aan met gulle hand en ‘sluit het op’ door er katoenen handschoenen overheen aan te trekken en zo in bed te stappen. Een andere avondbehandeling die de huid zacht maken is een scrub van rietsuikerkristallen met amandelolie.
Bron: Treehugger, pubmed,
4 gedachten over “Winterhanden? Plantaardige olie helpt het beste”
Dan zou ik even een aanvulling willen doen op het gebied van de olie. Olie hydrateert namelijk niet. Olie zorgt er alleen voor dat het vocht uit je huid minder gemakkelijk weg kan.
Dagelijks gebruik van pure olie kan er voor zorgen dat je huid steeds verder uitdroogt, omdat je huid gewend raakt aan het beschermende effect. Daardoor gaat je huid minder talg aan maken en kan je helemaal niet meer zonder smeersels. Heb het zelf meegemaakt. Ik kon dagelijks stukken vel van me af trekken. Toen kreeg ik het advies van een homeopatisch drogist om drastisch te gaan minderen in olie en meer met natuurlijke lotion te gaan werken, dit hydrateert van buiten uit en omdat dit veel minder olie bevat is mijn huid weer zelf aan het werk gegaan. De droogheid is nu bijna weg. Bovendien kan je droogheid het best tegengaan door te zorgen dat je omega 3/6 goed in balans is en je voldoende drinkt (0,03 l water per kg lichaamsgewicht).
De redactie zou er inderdaad verstandig aan doen om de info eerst goed te checken voordat een artikel lukraak op de site wordt gezet. Dit doet de geloofwaardigheid van hetkanwel geen goed. Zonde.
Dank voor al deze aanvullingen, Ewald. Ik had zelf ook het idee dat het stuk veel fouten bevat, maar ik heb minder technische kennis dan jij.
De redactie zou ik willen voorstellen om het zeepverhaal van Frank Flippo niet zomaar te laten staan, het rammelt teveel en de meeste mensen zullen niet doorscrollen naar het commentaar van Ewald.
Ook hier wordt weer gezegd dat kokosnootolie een antibacteriële werking zou hebben. Dat is echter niet zo. Bepaalde vetzuren uit kokosnootolie worden, als het gegeten is, in de darm omgezet in stoffen met antibacteriële en antivirale werking. Maar als je kokosnootolie op je huid smeert, heeft het die werking dus niet.
Ik heb zelf enige tijd mijn eigen zeep gemaakt en daar het een en ander van geleerd. Ik denk daardoor heel anders over verschillende dingen die er in dit artikel over zeep staat onder punt 1.
De uitdrogende werking van zeep heeft niets te maken met een evenwicht tussen zuur en basisch, zoals in dit artikel staat. Zeep lost vet op, en dus ook huidvet/talg/sebum. Daardoor gaat de huid droog aanvoelen. Dat doet alle zeep. (Je kunt dit huidvet weer aanvullen met olie of vochtinbrengende crême.)
Zeep is in zijn simpelste vorm niet zozeer een *combinatie* van vet en een alkalische stof, maar het product van een chemische reactie tussen die twee. Zeep is altijd basisch, en er is dus bepaald geen sprake van een natuurlijk evenwicht tussen zuur en basisch in wat voor zeep dan ook.
Onterecht wordt er in dit artikel geschreven dat het uitdrogende effect van zeep het gevolg is van chemische reinigingsmiddelen die aan zeep toegevoegd zouden worden. Zeep is gewoon altijd uitdrogend, en fabrikanten zoeken over het algemeen naar mogelijkheden daar iets aan te doen. Sterker nog, chemische reinigingsmiddelen worden nogal eens ingezet om zeep juist vriendelijker voor de huid te maken, zoals bijvoorbeeld bij Dove zeep het geval is.
Vaak wordt kokosolie gebruikt als basis voor zeep, omdat dit zulke prachtig witte en enigszins doorschijnende zeep geeft, en enorm schuimt. Het belangrijkste nadeel van kokosolie-zeep is echter, dat het nogal agressief schoonmaakt. Het uitdrogende effect is dus sterker als van zeep gemaakt van andere olieën of vetten. Het is dus zeker niet zo dat kokosolie-zeep beter voor je huid zou zijn als andere zeep.
Fabrikanten voegen wel extra olie of vet toe aan zeep, om deze minder huiduitdrogend te maken (Dove gebruikt dit gegeven in marketing uitingen). Ook wordt wel glycerine toegevoegd, zoals bijvoorbeeld in Neutral zeep. Ondanks dat Neutral zeep voor een belangrijk deel op kokosolie-zeep gebaseerd is, droogt het de huid daardoor toch niet zo sterk uit.
Als er alleen "eenvoudige, onbewerkte middelen" als ingrediënten in zeep zitten, is dit dus bepaald geen garantie dat het OK is voor je huid. Dan zou ook pure kokosolie-zeep goed zijn, maar dat is zo'n beetje het agressiefste wat je kunt hebben.
Reacties zijn gesloten.