5 voordelen van wol als veelzijdig duurzaam materiaal (en dit kan je er allemaal mee)

De lente is in aantocht maar toch zijn er koude dagen waarop wol je lekker warm kan houden. En op de warmere dagen werkt het fijn als een antitranspirant, want wol heeft het grootste absorptievermogen van alle natuurlijke vezels. Wollen kleding dus, maar ook een wollen deken of vierseizoenen dekbed en wol als isolatie in je muren of om kieren mee te dichten. De toepassingen zijn eindeloos en het is dan ook onvoorstelbaar dat er in Nederland jaarlijks nog 1,5 miljoen kilo wol in de verbrandingsoven belandt. Daarom 5 voordelen van wol.

1. Het isoleert

De belangrijkste eigenschap van wol heb ik al in de intro verklapt. Wol isoleert. Het houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Dat merk je als je wollen kleding draagt. En dan niet die vervelende kriebel trui van vroeger maar kleding gemaakt van zachte wol die niet kriebelt (merino bijvoorbeeld). Het is wel belangrijk om te kiezen voor diervriendelijke wol. Wyke schreef al eens een blog over diervriendelijke wol. Wol wordt om diezelfde reden (lekker warm, lekker koel) ook gebruikt als isolatie in spouwmuren of (in de vorm van stopwol) om kieren mee te dichten, zodat het niet meer tocht in huis.

2. Het is vuilafstotend

Naast een isolerende werking is wol van nature ook water- en vuilafstotend. Het voordeel van een wollen vloerkleed of plaid op de bank is dus dat vlekken minder snel een kans krijgen. In de loop van de tijd kunnen er natuurlijk wel wat vlekken ontstaan. Het is dan belangrijk om het op een natuurlijke wijze schoon te maken zodat de mooie eigenschappen van wol niet aangetast worden. Wol hoef je in principe niet heel vaak te wassen omdat het zelfreinigend is. Nog zo’n bijkomend voordeel.

3. Het is geluidsisolerend

Veel moderne huizen hebben een akoestisch probleem. Door de harde materialen wordt geluid weerkaatst tegen de muren. Wol is geluidsisolerend en daarom zorgt een wollen wandkleed voor een goede akoestiek in huis. Er bestaan ook akoestische panelen van wol.

4. Het is multifunctioneel

Naast wol als grondstof voor kleding, voor bouwisolatie, en voor interieur items is wol ook heel geschikt als grondstof voor dekbedden en matrassen. De vezels isoleren goed maar zijn wel licht in gewicht waardoor een wollen dekbed heerlijk ligt. Een bijkomend voordeel van wol in je slaapkamer is dat huisstofmijt geen fan is van wol. Sinds ik op een natuurlijk matras met wollen dekbed lig, slaap ik veel rustiger.

5. Wol past binnen de circulaire economie

Wol is een natuurlijk product dat na het scheren weer aangroeit. Een hernieuwbare grondstof met als bonus voordeel dat het een lange levensduur heeft van wel 80 jaar (mits de motten uit de buurt blijven)! Aan het einde van de levensduur kan je wol weer teruggeven aan de aarde waar het voeding voor de bodem is. Het hoeft dus niet de verbrandingsoven in als het ‘afgedragen’ is!

Wil je meer leren over wol? In de expositie ‘Onder de wol’ laat Nederlandse ontwerpster Christien Meindertsma de waarde van wol zien. Nog te zien t/m 12 mei in museum het Cuypershuis in Roermond. Of ontdek de wollendekenfabriek in het textielmuseum in Tilburg.

Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig en eigendom van Studio Duurzaam Wonen, Pexels en Unsplash.

Over de schrijver

2 gedachten over “5 voordelen van wol als veelzijdig duurzaam materiaal (en dit kan je er allemaal mee)”

  1. Het is jammer dat jullie wol als duurzaam propageren. Gezien het lot van de schapen en lammetjes kun je het onmogelijk als iets positiefs laten zien.

    1. Beste Gerlof, in de eerste alinea onder 1 wordt dat benoemd: “Het is wel belangrijk om te kiezen voor diervriendelijke wol”.

Reacties zijn gesloten.