De terugkeer van de wolf in Nederland

Wolven Sandervanderwel
Bron: Sander Van Der Wel (Flickr)

De wolf werd voor het laatst in Nederland gesignaleerd aan het eind van de negentiende eeuw. Daarna leek hij voorgoed uit ons land verdwenen. Tijdschrift GRNVLD meldt echter dat hij terugkomt. Volgens ecoloog en wolvendeskundige is de vraag niet óf de wolf terugkomt, maar waneer.

Er zit inmiddels al een roedel wolven in de Duitse deelstaat Brandenburg, op 400 kilometer afstand, en meerdere roedels in Frankrijk op 500 kilometer. Op zoek naar een geschikt leefgebied kunnen wolven wel 1500 kilometer afleggen.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Mogelijke wolf gevonden in Noordoostpolder. DNA moet uitsluitsel geven

De terugkeer van de wolf is een belangrijk signaal voor een herstellend ecosysteem in Nederland. Dat is voor de verandering eens optimistisch nieuws na alle onheilspellende berichten over het verdwijnen van de bij in Nederland.

Maar moeten we wel blij zijn met de terugkeer van de wolf? Ze eten ons toch op? Dit noemt Vermeulen het Roodkapje-denken, de wolf als sluwe moordenaar. Maar dit is een mythe, ingegeven door genetische angst. De mens, zelf eeuwenlang afhankelijk van de jacht, wilde zijn concurrent voorgoed uitschakelen, en dus werd de wolf gedemoniseerd. Het liefst wilde de mens zijn concurrent voor dezelfde prooi voorgoed uitschakelen.

[adrotate group=”3″]

Wolven hebben hierdoor juist een aangeboren angst voor mensen. Vermeulen: “Het dier zal mensen eerder uit de weg gaan. En let wel: hij heeft ons eerder in de gaten dan wij hem. Hij is al lang gevlogen als wij arriveren.”

Goed nieuws dus: wolven komen terug, en de Grote Boze Wolf bestaat niet. Nu de bijenstand weer terug op zijn oude niveau.

Bron: GRNVLD, 07, 2011

Over de schrijver

2 reacties op “De terugkeer van de wolf in Nederland”

  1. De wolf wordt in dit stuk als underdog gezien, wat sympathie oproept. Het klinkt goed: ons ecosysteem herstelt zich.

    Maar of het terugkeren van de wolf inderdaad zo ongevaarlijk is, ligt misschien genuanceerder. Zijn we niet wat naief?

    Bekijk bijvoorbeeld eens deze uitzending van Labyrint: De wolf en het Roodkapje-syndroom http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/193692… waar ik behoorlijk van ben geschrokken. In 1845 waren de Limburgers dolblij dat de wolvenplaag eindelijk afgelopen was, oa omdat ze spelende kinderen doodden. Vanaf ongeveer minuut 17 gaat het over de situatie toen met wolven in Schinveld, Limburg.

Reacties zijn uitgeschakeld.