Wonderlijk klein wonen

Klein Wonen
Foto: Tammy Strobel

Wonderlijk wonen is een hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf zijn gegaan, soms zijn het woonplekken die je in elk(e) stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven.

Ergens in Oudkarspel staat een groot rijtjeshuis, het huis heeft een voortuin en een ruime achtertuin met een klein schuurtje. In dit huis woont Marjolein (40) met haar twee katten Jack en Hella. Marjolein werkt vier dagen per week op een kantoor in Alkmaar, is lead-singer in een rockbandje en houdt van koken, lezen, tuinieren, dansen en nog veel meer. Marjolein heeft een speciale woonwens en is sinds februari bezig met het realiseren van die wens. Marjolein wil namelijk klein wonen. Maar klein wonen, hoe werkt dat eigenlijk?

Op dit moment woon je in het prachtige Oudkarspel, hoe woon je daar?
Ik woon nu nog in een huis met heel veel ruimte waar ik eigenlijk maar weinig van gebruik. Ik ben al heel erg aan het ‘ontspullen’ geweest, waardoor het boven nu best wel leeg is. Het is echt wel een fijne woning hoor, maar te groot voor mij alleen. Ik woon er al 12 jaar, en het is tijd voor iets anders.

Klein Wonen
Foto: Tammy Strobel

Je hebt een bijzondere woondroom, wil je daar iets meer over vertellen?
Ik ga in een Tiny House wonen, een klein houten huisje gebouwd op een trailer. De Tiny House ‘movement’ is ontstaan in Amerika. Het draait om kleiner, eenvoudig wonen, niet vast zitten aan hoge woonlasten en vaak ook om duurzaam wonen. In de kern draait de filosofie achter de Tiny House movement om vrijheid, door zo te wonen heb je meer tijd en geld om datgene te doen met je leven waar je echt blij van wordt. Ik beschrijf mijn avonturen op weg naar klein wonen en leven in een Tiny House op mijn blog.

Wanneer is je droom ontstaan om kleiner te wonen? Waar komt die droom vandaan?
Ik wilde al een paar jaar verhuizen naar een klein huisje met karakter, op een mooi stukje grond. Toen ik plaatjes van Tiny Houses uit Amerika voorbij zag komen op internet werd ik direct verliefd. Ik ging me erin verdiepen en leerde over de filosofie die erachter zit, en het klopte helemaal. In een Tiny House verbruik je minder energie en water, de bouw is een stuk minder vervuilend dan een groot huis en omdat je weinig ruimte hebt kun je niet veel spullen kopen. Je moet heel bewust kiezen wat je bezit en dat spreekt me erg aan. Bovendien is het terug naar de basis, naar eenvoud. Het is overzichtelijk en geeft rust als je weet waar alles ligt. Een letterlijke thuisbasis kunnen mensen denk ik best gebruiken in deze tijd, waarin je een beetje overspoeld wordt met indrukken en het tempo hoog ligt.

Je bent sinds februari actief bezig om je droom te realiseren, hoe verloopt het traject tot nu toe?
Ik had vrij snel een bouwer, een lening en een plek gevonden waar ik mijn huisje mocht zetten. Helaas bleek mijn budget al snel ontoereikend en moest ik toch op zoek naar een nieuwe ontwerper/bouwer. Gelukkig komen er steeds nieuwe kansen op mijn pad, wat me vertrouwen geeft dat ik op de goede weg zit. Zo kwam ik een week na de tegenslag Lena van der Wal tegen. Lena vertelde me over haar liefde voor Tiny Houses die zij en haar broer Laurens delen, en wat bleek? Beiden zijn student aan de TU Delft en wilden graag een Tiny House bouwen en ontwerpen. Ze waren alleen nog op zoek naar iemand om dat voor de doen. Tada: dat was ik dus! Ondertussen is het team versterkt met Vincent en zijn er drie mensen bezig met het realiseren van mijn droomhuisje. Het ontwerp zal in december definitief zijn. De bouw zal in februari beginnen en eind april zal het zo ver af zijn dat ik er in kan wonen.

Klein Wonen
Foto: Tammy Strobel

Jullie zijn dus druk bezig met het ontwerp van je huisje, wat komt er allemaal voor moois in?
Het wordt echt een volwaardig woonhuis, maar dan op kleine schaal. Het huisje wordt zo’n 6,5 meter lang, 2,5 meter breed en maximaal 3 meter hoog vanaf de grond. Er komt een slaaploft in, een kleine badkamer met een zitbadje en composttoilet, een keuken en een zithoek. In de keuken komt ook een werkplek, een soort bureau welke ook als aanrechtblad gebruikt kan worden. Er komen openslaande deuren in zodat als het mooi weer is de buitenruimte bij de binnenruimte betrokken kan worden. Voor de verwarming komt er een houtkacheltje in en twee zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit. Ik wil ook graag regenwater opvangen en filteren om mee te douchen en wassen. De trap en bank worden multifunctioneel zodat er ook opbergruimte in verwerkt is. Het wordt prachtig!

Jouw Tiny House staat straks op wielen, heb je al een idee waar je die allemaal naartoe gaat rollen?
Ik heb nu twee plekken in Alkmaar waar ik mag wonen, tijdelijk. Dus ik kan nog kiezen ook. Daarnaast ben ik met een klein groepje mensen bezig een plan te schrijven voor de gemeente, om een stukje grond te huren voor een aantal jaar waar een stuk of vijf Tiny Houses mogen staan. Voorlopig maak ik me dus geen zorgen over waar ik moet wonen. Echte zekerheid heb je natuurlijk niet, het is een woonvorm waar gemeentes niet echt bekend mee zijn en ook niet binnen de hokjes past. Maar ik denk dat je als dit wilt je ervoor moet gaan, gewoon doen. We zien wel hoe het loopt, het huisje is mobiel dus kan verplaatst worden als ik weg moet.

Wat voor tips zou je mensen geven die overwegen dezelfde weg in te slaan als jij?
Ten eerste: wees bereid zekerheden los te laten. Het wordt tijd voor een beetje ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’! Als je het niet kunt verdragen dingen niet precies volgens de regels te doen, dan is dit niet voor jou. Er gaat een hoop tijd en energie in zitten, maar als dit je droom is dan is dat het allemaal dubbel en dwars waard, en de ervaringen die je op deze weg opdoet zijn heel waardevol! Inmiddels is er alweer heel wat meer informatie beschikbaar in Nederland, zoals bijvoorbeeld op www.tinyhousenederland.nl. Je hoeft het wiel dus niet alleen uit te vinden, er zijn ook Facebook groepen met mensen die graag met je meedenken en dezelfde vragen hebben over klein wonen. Tot slot: gewoon doen!

Inmiddels is het huisje van Marjolein klaar. Wil je weten hoe haar manier van klein wonen eruitziet? Bekijk het hier.

Wil je meer weten over Marjolein? Je kunt haar hele avontuur volgen op haar blog Marjolein in het Klein. Een mooi filmpje over Tiny Houses vind je hier.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Wil je meer lezen over wonen in het klein? Bekijk ook eens het containerhuis.

Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door de talentvolle Tammy Strobel.

 

Klein Wonen
Foto: Tammy Strobel

 

 

 

 

Over de schrijver

3 gedachten over “Wonderlijk klein wonen”

  1. Wat een inspirerend verhaal. Vind het heel knap – en aantrekkelijk – om zo te kunnen leven. Het is dan inerdaad absoluut noodzakelijk om bewuste keuzes te maken wat spullen betreft. Ja, terug naar eenvoud. Het heeft ook wat om te kunnen verkassen, al zou ik dat niet meer doen als ik een moestuin erbij zou hebben. Ik weet uit ervaring dat we heel weinig nodig hebben. Toch weer een volledig ingericht huis gecreeerd, met woonkamer, slaapkamer en werkkamer en gevulde kasten, dan is het proces van ‘ontspullen’ wel, voor mij dan, toch het moeilijkste. Niet onoverkomelijk maar wel moeilijk. Dus complimenten en ik ben benieuwd naar het vervolg.

  2. Mooi. Voor 1 tot 2 personen. Vind dit een meerwaarde boven een caravan, met natuurlijke, duurzame materialen als hout en een kurkvloer. Fijn idee dat het verplaatsbaar is.
    Hier voorlopig als vierpersoonsgezin met hond nog blij met ons gefaseerd gemoderniseerde jaren-30-huis met logeerzolder en veel hout, doet warm aan.

Reacties zijn gesloten.