Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Igor Zacek van de Ecocapsule.
Ergens in Bratislava zit een jong architecten bureau: Nice Architects. Hier werkt een klein team van professionals aan de mooiste projecten: van eengezinswoningen tot openbare gebouwen, van landschapsontwerp tot interieur. Ze zijn gespecialiseerd in woningbouw architectuur in alle vormen. Samen streven ze er naar om de grenzen van de architectuur zo ver mogelijk vooruit te duwen. Dit doen zij met een flinke dosis liefde en de wens om iets zinvols te maken. Één van deze ontwerpen is de Ecocapsule: een duurzaam huis in een compacte vorm waarin mensen off grid kunnen vertoeven met een warm bed, stromend water en een warmte maaltijd. Maar werken aan zo’n prachtplek, hoe werkt dat eigenlijk? We vroegen het aan Igor Zacek.
Wat is jouw achtergrond?
Alle oprichters (Tomas, Sona en ikzelf) hebben architectuur gestudeerd aan de Slovak University of Technology. We zijn architecten door studie en training, en alle drie makers in hart en nieren.
Jullie team heeft een motto: ‘love and logic’ (liefde en logica), wil je daar iets meer over vertellen?
We combineren altijd passie en reden in onze ontwerpen. Elk detail, elke vorm moet kloppen. Er moet een reden zijn waarom het op een specifieke manier gevormd is. De vorm van de Ecocapsule is bijvoorbeeld niet alleen een design ding. Het speelt een belangrijke rol om warme verlies tegen te gaan.
Waar komt het idee voor de Eco-capsule vandaan?
Het verhaal van de Ecocapsule is begonnen in 2008. Onze Architectuur studio Nice Architects nam deel aan een prijsvraag waar deelnemers een kleine woonplek mochten ontwerpen voor een kunstenaar. Ons eerste ontwerp droeg drie belangrijke design kenmerken met zich mee: een ronde vorm om energieverlies tegen te gaan, het vermogen om water te winnen en de mogelijkheid om mobiel te zijn. Het ontwerp heeft toen niet gewonnen, maar we vonden het onderzoek zo interessant dat we er mee verder zijn gegaan.
Waar staan jullie nu?
Ondertussen kunnen mensen al een Eco-capsule bestellen, in de eerste helft van 2016 zullen de eerste eco-capsules in gebruik genomen worden.
Wat zit er allemaal in de Ecocapsule?
Het is een Zwitsers zakmes onder de woningen: met alles er in wat je maar nodig hebt. Daarom is het belangrijk om gebruik en hergebruik van energievormen toe te passen. Door een duaal energie systeem met zonnecellen en windturbines te integreren is er genoeg stroom aan boord, ook als er een tijdje geen zon of wind is. Door een dikke laag aan te brengen van thermische isolatie is er weinig warmte verlies. De ronde vorm helpt om regenwater te verzamelen en met behulp van filters ontstaat er zo een natuurlijke waterbron. Biologisch afval wordt verzameld in de compost toilet. De volgende stap is de ontwikkeling van een elektrische verbranding unit. De warmte van de verbranding wordt weer gebruikt voor de verwarming. Al deze kleine trucjes creëren een systeem dat gebruikers in staat stelt het lange termijn off-grid uit te houden zonder externe middelen.
Veel mensen verlangen tegenwoordig naar kleiner, duurzamer en dichter bij de natuur leven. Waar komt dit vandaan volgens jou?
Verschillende factoren, maar ik geloof vooral dat het komt door dat onze waarden verschuiven. De huidige generatie heeft andere waarden dan hun ouders. In de jaren 80 was je bijvoorbeeld gelukkig met een stabiele baan, een huis en een vaste plek waar dit alles zich afspeelde. Tegenwoordig verschilt het veel meer. Internet heeft bijvoorbeeld massaal de arbeidsmarkt verstoord. Op dit moment is er bij veel banen een internet verbinding nodig. Waar 10 jaar geleden een grote infrastructuur voor nodig was verloopt nu via de laptop thuis. Dit opent een geheel nieuwe wereld van mobiliteit: mensen zijn in staat om te reizen en hun werk is minder gebonden aan een vaste plek. Dankzij deze factoren worden mensen ook bescheidener: ze vereisen minder materialen om hun leven te ondersteunen. Daarnaast vindt er een grote ecologische bewustwording plaats en staan mensen open voor nieuwe manieren van huisvesting.
Wat ervaar je als het leukste aan jouw baan?
Ik vind het geweldig om de Ecocapsule te zien goeien. Het voelt een beetje hetzelfde als je kind zien opgroeien. Misschien klinkt dat wat overdreven, maar zo voelt het echt voor mij.
Hoe is het om een baan te hebben waar je je eigen ideeën kunt vormgeven en ontwikkelen?
Het geeft veel voldoening. Dit is waarom ik vanaf het begin gekozen heb voor mijn beroep. Het geeft me veel persoonlijke vrijheid en het maakt me gelukkig om aan mijn eigen ideeën te bouwen. Aan de andere kant bestaat er natuurlijk altijd het risico dat mensen niet op mijn ideeën zitten te wachten. Maar het belangrijkste vind ik daarom om in contact te staan met de wereld, om feed back te krijgen en mijn ideeën up to date te houden.
Wat is het meest waardevolle dat je hebt geleerd van deze baan?
Om eerlijk te zijn kan ik niet echt één ding kiezen. Ik leer namelijk elke dag. Misschien is dat het juist wel: dat het belangrijk is om elke dag te blijven leren.
Wat zijn je (werk)dromen voor de toekomst?
Op dit moment zijn we gericht op het lanceren van de Ecocapsule. Maar onze grote droom is om betaalbare huizen voor iedereen te creëren.
Meer weten over de Eco-capsule? Klik dan hier voor de website.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Nice Visions