Dit huisje staat op leegstaande locaties in de stad

De Heijmans ONE is een kleine woning met alles er op en er aan: van zonnepanelen tot een douche die water hergebruikt. Van een lichte woonkamer tot een rustige slaapkamer, van een frisse keuken tot een zonnig terras. Het huis is op te bouwen in slechts 1 dag en wordt geplaatst op leegstaande locaties midden in de stad. Anneke Timmermans van Heijmans is de geestelijk moeder van dit bijzondere project. We vroegen haar naar het concept, de doelgroep en de toekomstplannen voor deze veelbelovende woning.
Wat is jouw achtergrond?
Ik heb HBO Vastgoed en Makelaardij gestudeerd. Daarna heb ik mijn Master Vastgoedkunde gehaald en een 2 jarig Management Traineeship gevolgd bij Heijmans. Ondertussen werk ik daar alweer 3 jaar als ontwikkelaar. Mijn passie ligt bij circulair wonen en te zoeken naar nieuwe manieren om dat zo efficient mogelijk toe te passen. Mijn doel is om slimme woonvormen te creëeren die geen enkele schade toebrengen aan het milieu.
Je hebt een bijzonder concept ontwikkeld, wil je daar iets meer over vertellen?
De Heijmans ONE is een tijdelijke en verplaatsbare huurwoning voor jonge starters. De woning is 38m2 en is van alle gemakken voorzien. Het huis bestaat uit twee onderdelen die te vervoeren zijn op een vrachtwagen. Het kan in slechts 1 dag opgebouwd worden. De locaties waar we dat doen zijn leegstaande gebieden waar bijvoorbeeld een bouwproject op pauze staat. Door tijdelijke huurwoningen te plaatsen worden er twee problemen opgelost: het tekort aan huurwoningen én het leegstaan van een terrein.

Afbeelding: Heijmans
Afbeelding: Heijmans

Hoe ben je op het idee gekomen voor Heijmans ONE?
Ik woon in Amsterdam en zie veel vrienden om me heen die moeite hebben met het vinden van een woning. Veel van hen verdienen net teveel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar te weinig om een huis te kunnen kopen. Daarnaast is er weinig ruimte beschikbaar en stijgen de huurprijzen. Zo kwam ik op het idee om tijdelijke betaalbare woningen te creëeren van andere materialen dan het gebruikelijke steen en beton. Een collega bedacht dat het slim zou zijn om die woningen te plaatsen op leegstaande stukken grond. Vanaf daar zijn we begonnen om intern mensen te overtuigen, een team te vormen en het hele proces rondom de Heijmans ONE te beginnen.
Ondertussen worden de eerste prototypes getest, van welke materialen zijn die gebouwd?
Het huis is opgebouwd uit geprefabriceerde houtconstructie. Alle materialen worden zo duurzaam mogelijk gekozen. De Heijmans ONE is all electric, er is dus geen gasaansluiting. De PV-panelen op het dak wekken voldoende stroom op voor het gebouw gebonden verbruik. De energiekosten bedragen slechts enkele tientjes. Verder is er een douche die water herbruikt en werken we aan andere manieren om het huis volledig autarkisch te krijgen. Het huis is zo gebouwd dat het wel 50 jaar mee gaat, even lang als een nieuwbouwhuis.
Wat is de volgende fase?
We willen dit jaar rond de 100 woningen gaan verkopen. De eerste 30 zijn nu aan woningbouwcorporatie Wonen Limburg verkocht. Die gaat ze gebruiken om urgente woningzoekenden een aangename woonplek te bieden op leegstaande locaties. We richten ons op dit moment op de huurmarkt, d.w.z. woningbouwcorporaties en beleggers. Zij kunnen de Heijmans ONE bij ons inkopen en plaatsen waar zij woningen nodig hebben. De volgende stap is om ook woningen aan particulieren te gaan verkopen. Daar krijgen we nu al veel vragen over, maar die willen we allemaal goed kunnen beantwoorden. Als we een woning aan particulieren verkopen moeten we ook een antwoord hebben op vragen over de financiering, vergunningen en aansluitingen. Dat soort dingen kosten helaas een hoop tijd.
Daar zitten overigens ook hele leuke kanten aan! We kunnen nu makkelijker nieuwe systemen en materialen uittesten. Dat is iets wat een stuk moeilijker is om in reguliere nieuwbouwwoningen te doen. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat elektrische kacheltjes erg inefficient zijn, en deden een test met een infrarood verwarming. Dat werkte, dus dat gaan we in de toekomst in onze huurhuizen toepassen.
Afbeelding: Heijmans
Afbeelding: Heijmans

De Tiny House movement wordt steeds populairder. De doelgroep voor de Heijmans ONE is de net-niet generatie, maar zou de doelgroep ook de bewust-niet generatie kunnen zijn?
In eerste instantie hebben we ons gericht op de net-niet generatie. Dat we met deze woning ook andere doelgroepen aanspreken vinden we natuurlijk alleen maar leuk! Op dit moment is de Heijmans ONE echter alleen nog in de huidige verschijningsvorm verkrijgbaar. In de toekomst gaan we wellicht andere varianten ontwikkelen, maar daarvoor moeten we eerst deze versie zo geslaagd mogelijk maken. Dat kost veel tijd en geduld. Bovendien is het voor mij belangrijk dat mensen trots zijn op hun huis. Een woning moet geen compromis zijn. We willen wensen meenemen in een concept en dat zo passend mogelijk maken op een specifieke doelgroep.
Hoe ervaar je het om te werken aan een project dat je zelf geïnitieerd hebt?
Het is super leuk! Het is heel leuk als je voor de eerste keer in de modelwoning staat die je zelf hebt bedacht. De architect heeft de woning natuurlijk ontworpen, maar dat het idee vorm heeft gekregen is geweldig. Er moesten veel barrières genomen worden maar het is gelukt!
Afbeelding: Heijmans
Afbeelding: Heijmans

Meer weten over de Heijmans ONE? Klik dan hier voor de website of hier voor een filmpje.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sture n op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Heijmans
Afbeelding: Heijmans
Afbeelding: Heijmans

 
 

Over de schrijver

26 reacties op “Dit huisje staat op leegstaande locaties in de stad”

  1. Pingback: Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor de woningnood - hetkanWEL

  2. Pingback: Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor de woningnood - Wyke Potjer

  3. heel HOLLAND wordt wakker!!!.
    die dikke speknek liberalen willen alleen maar meer meer meer.
    De slavenarbeider wil minder minder minder.
    Gaat heen en ga emigreren. Ik wil heel graag naar Canada.

Reacties zijn uitgeschakeld.