Wonderlijk werken aan de Makkelijke Moestuin

Een Makkelijke Moestuin: dat klinkt voor veel mensen als een tegenstelling. Een moestuin kost immers veel tijd, onderhoud en ruimte. Gelukkig zijn er ook kleine varianten waar je een klein beetje liefde in stopt en heleboel lekkers uit haalt. Jelle Medema begon op zijn 14e met zo’n kleine moestuinbak. Hij was volgens zichzelf te lui voor een gewone moestuin, maar wilde wel een vierkante meter bak te proberen. Ondertussen is hij een paar jaar ouder en heeft hij een tuin vol met prachtige Makkelijke Moestuintjes, een eigen boek, een app en site vol handige tips om zijn passie te delen.

Je bent ondertussen al heel wat jaren bezig met moestuinieren. Wat ervaar jij als het meest waardevolle van je eigen Makkelijk Moestuin?
Het klinkt misschien gek maar ik voel me er beter door. Gezonder, vrolijker. Met zo’n moestuintje kom je toch wat meer in contact met de natuur: je zet een bak neer, zaait wat groentes, kruiden en bloemen, en voor je het weet staat er een stukje natuur. Met groen, bijtjes, wormen en vlindertjes en lekkere verse groentes om te oogsten. Je geeft wat en je krijgt er wat voor terug en het is ook nog eens heel rustgevend.
Hoe groot is een Makkelijke Moestuin, en wat kan je daar allemaal uit oogsten?
De Makkelijke Moestuin is gebaseerd op Square Foot Gardening: een methode die rond 1980 is ontwikkeld door Mel Bartholomew. Hij was nogal gefrustreerd geraakt door de normale manier van moestuinieren; hij vond dat je wel erg veel werk moest verzetten om wat groentes te telen. Hij ontdekte dat je in een bak van 1m20 bij 1m20 al heel veel heerlijke groentes kunt oogsten.
Voor de mensen die denken dat de opbrengst niet zo hoog is: in één seizoen (van maart tot oktober) haalde ik de volgende dingen uit één zo’n bak:
1 rode kool, 1 boerenkool, 4 Chinese kool, 40 zakken gemengde sla (botersla, eikenblad, veldsla, rucola, radicchio, plaksla, bietenblaadjes, jong koolblad etc), 1,5 kilo sugar snaps, 4 bakjes kerstomaatjes, 8 bosjes snijbiet, 9 bosjes spinazie (1 flinke zak), 64 worteltjes, 18 bieten, 64 radijsjes, 16 uien, 2 porties doperwten, 3 porties peultjes, 12 courgettes, 12 paksoi en andere wolgroentes en 3 bosjes lente-ui.
Niet slecht voor zo’n klein stukje, of wel?

Afbeeldling: Makkelijke Moestuin
Afbeeldling: Makkelijke Moestuin

Wat is de beste tijd om te beginnen met een Makkelijke Moestuin?
Eigenlijk maakt het niet zoveel uit. De meeste mensen denken dat je alleen maar aan het begin van je moestuin-seizoen met je moestuin kunt beginnen, en dat als je een paar maanden later begint je je er al niet meer aan hoeft te wagen.. Gelukkig geeft dat bij een Makkelijke Moestuin helemaal niet zo uit. Zelfs aan het eind van de zomer of aan het begin van de herfst kan je nog van alles zaaien om in het vroege voorjaar te oogsten, dan ben je ook gelijk goed voorbereid op het volgende seizoen. Zelf vind ik mei een leuke maand, halverwege de maand is het vaak lekker weer, alles groeit dan veel sneller en je kunt leuke groentes zoals courgette en tomaatjes in je bak zetten.
Je hebt een goed bezochte website, een eigen app, Makkelijke Moestuinmix en een pracht van een boek. Kan je daar van leven? En zo ja: hoe het om te leven van wat je het leukst vind om te doen?
Ja, ik kan er inmiddels van leven. Dat moet ook wel want sinds drie jaar ben ik er meer dan fulltime mee bezig. Het leuke is dat inmiddels ook een heleboel anderen een graantje kunnen meepikken. Ik koop diensten en producten in, er zijn mensen aan het inpakken en pakjes versturen, en er zijn zo’n 150 verkooppunten die daar heel veel plezier aan beleven en ook nog wat verdienen aan de verkoop. Er ontstaat dus een mini-economie rondom het concept van de MM en daar ben ik supertrots op! Het bedrijf is ontstaan uit de vraag van ‘de klant’ en wij leveren precies wat ze vragen.
Het kan dus heel goed om op een eerlijke en leuke manier een bedrijf neer te zetten, zonder vergezocht marketing plan, bullshit, zonder overbodige producten en volstrekt eerlijk.
Afbeeldling: Makkelijke Moestuin
Afbeeldling: Makkelijke Moestuin

Heb je nog toekomstdromen op het gebied van Makkelijk Moestuinieren?
Mijn grote wens is dat iedereen die op een of andere manier zelf groentes wil verbouwen, weet dat dat heel makkelijk kan. Op een manier die weinig ruimte vraagt, geen grote investeringen vergt en waar je je leven niet voor hoeft om te gooien omdat het onderhoud maar heel weinig tijd kost. Een MM kan bijna overal en is voor iedereen haalbaar. Voor jong en oud en zelfs in derde wereld landen.
De MM is gebaseerd op Square Foot Gardening en zij zijn al een poos bezig om deze boodschap worldwide te verspreiden. Met de Makkelijke Moestuin draag ik daar graag aan bij. Er zijn dan ook al een aantal projecten – o.a. in Afrika – die met onze informatie aan de slag zijn gegaan en dat zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Maar eerst maar even alle mensen in Nederland en België bereiken!
Meer weten over de Makkelijke Moestuin? Klik dan hier voor de site. Daar staan veel tips over hoe je het beste kunt beginnen, hoe je zelf een bak bouwt en wat daar allemaal in gaat. Klik hier voor een mooi filmpje waarin hij je uitlegt hoe je het beste kunt beginnen met jouw Makkelijke Moestuin.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van de Makkelijke Moestuin
Afbeeldling: Makkelijke Moestuin
Afbeeldling: Makkelijke Moestuin

 

Over de schrijver

1 gedachte over “Wonderlijk werken aan de Makkelijke Moestuin”

Reacties zijn gesloten.