Wonderlijk werken aan een eco-lodge: GreenHuus

Afbeelding: Greenhuus
Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Kees van Wuyckhuyse ‘Greenhuus.’

Ergens aan de Kabbelaarsbank staan volgend jaar een aantal verplaatsbare eco-lodges. Deze zullen volledig cradle-to-cradle gebouwd zijn, duurzaam verantwoord gefaciliteerd en 100 % autarkisch zijn in energie, afval en watervoorziening. In deze eco-lodge kunnen mensen verblijven en op een laagdrempelige manier bewuster om leren gaan met energie en afval. Op deze manier willen de makers laten zien dat deze oplossingen eenvoudig en laagdrempelig in hun eigen woonomgeving implementeerbaar zijn. Kees van Wuyckhuyse is architect en werkt er hard aan om deze bijzondere plek te realiseren. Maar werken aan een GreenHuus, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is uw achtergrond?
Ik ben architect / interieur architect en ontwikkelaar van volhoudbare innovatieve projecten. Daarnaast adviseer ik organisaties om hun duurzame ambities waar te maken en doe ik onderzoek naar bijzondere biobased producten. Als netwerk ontwerpbureau werk samen met diverse organisaties en teams. GreenHuus is een samenwerking van mij en Mike Dreisch. Daarnaast hebben wij enkel participanten.

Hoe is het idee voor GreenHuus ontstaan?
GreenHuus is ontstaan uit het idee dat het mogelijk moet zijn om op een extreem milieu en mensvriendelijke ( is eigenlijk natuurlijk hetzelfde ) manier autarkisch te kunnen verblijven op de mooiste plekken. Omdat de bouwregelgeving omtrent wonen tijdens de start van het project vrij zwaar was is het in eerste instantie ontwikkeld als recreatie verblijf. GreenHuus is dus primair een ecolodge hotelkamer. Inmiddels is de regelgeving zo aangepast dat onder bepaalde omstandigheden je ook ‘gewoon’ in GreenHuus kan wonen met 2 personen. Inmiddels zijn we 5 jaar verder en gaan we medio december van dit jaar de eerste demowoning bouwen om volgend jaar op onze eerste eigen locatie op de Kabbelaarsbank 20 GreenHuusjes te gaan plaatsen.

Afbeelding: Greenhuus
Afbeelding: Greenhuus

Wat is de missie van GreenHuus?
Onze missie is eigenlijk samen met onze USP’s (Unique Selling Points)
• bouw verplaatsbaar.
• ontwerp volgend de C2C principes zodat een circulair product ontstaat.
• gebruik biobased materialen.
• maak haar autarkisch , dus overal plaatsbaar.
• produceer zo veel mogelijk lokaal
• gefaciliteerd haar ook lokaal.
• zorg ervoor dat ze CO2 negatief is.
Wij zijn er van overtuigd dat bovenstaande thema’s belangrijk zijn voor een volhoudbare manier van ontwerpen, ontwikkelen & bouwen.

Er is een groeiende behoefte aan kleiner, duurzamer en bewuster wonen, waar komt die behoefte vandaan denkt u?
De basis van een volhoudbare samenleving is compactheid. Het zit natuurlijk ‘ingebakken’ in de trias materia , probeer in beginsel zo min mogelijk materiaal te gebruiken. Als je dan gebruik maakt van materialen zorg dan dat deze hernieuwbaar zijn (in een korte cyclus) Daarnaast blijkt dat we zonder problemen compacter kunnen leven en wonen.

Kunt u iets meer vertellen over het ontwerp van GreenHuus?
GreenHuus is ontworpen volgens de cradle to cradle (C2C) principes , afval is voedsel, en gemaakt van biobased materialen. Zij is 100% natuurlijk en CO2 negatief. De toegepaste bouwmaterialen worden binnen een straal van 50 km. verkregen. Zo gaan wij zelf vezelhennep op Goeree Overflakkee telen voor haar isolatie en plaatmateriaal. Daarnaast is zij volledig zelfvoorzienend (autarkisch) in haar energie, water & afval. Water komt uit de hemel, energie van de zon, haar afval kan hergebruikt worden. Door haar autarkische technieken kan zij dus overal staan zelfs zonder infrastructuur. GreenHuus wordt duurzaam en MVO gefaciliteerd en heeft een sterke lokale binding. GreenHuus is ook met haar businesscase een circulair product en past naadloos binnen de eco2 gedachte. Hierin gaan ecologie & economie hand in hand. Circulair bouwen & ontwikkelen is gericht op een slim gebruik en hergebruik van grondstoffen, producten en goederen. Voor gebouwen betekent ‘circulair’ bijvoorbeeld dat materialen niet alleen hergebruikt worden, maar ook dat het gebouw ‘flexibel’ ingezet kan worden. GreenHuus is verplaatsbaar dus flexibel. Qua ontwerp (vorm) wil GreenHuus vooral als een prettig ‘nest’ aanvoelen. We refereren dan ook vaak aan de Human Nests.

Hoe is het om aan een project te werken dat u zelf geïnitieerd heeft?
Heel bijzonder. Zo ontdek je eigenlijk dat dit de manier van bouwen zou moeten zijn. Dus zelf ontwikkelen & bouwen wat je zelf ontworpen hebt. Eigenlijk kan je alleen op die manier de juiste keuzes maken.

Afbeelding: Greenhuus

U werkt al 5 jaar aan het realiseren van GreenHuus, wat was uw grootste leermoment?

Misschien een open deur. Laat je niet afleiden door wat anderen vinden. Houd de focus op de juiste dingen en doe zoveel mogelijk alles zelf. We hebben twee keer meegemaakt dat een partij met wie we samenwerkten failliet is gegaan. Bij elk faillissement word je weer een paar aar teruggeworpen in de tijd. Hierbij wil ik niet zeggen dat dat zinloze tijd is geweest, integendeel. Het scherpt het ontwerp en proces alleen maar weer.

In 2016 gaan jullie een aantal modellen testen, kunt u iets meer vertellen over hoe dat in z’n werk zal gaan?
Inmiddels hebben we (bijna) alle partijen waar we mee samenwerken in beeld. We hebben de keuze gemaakt alleen producten in GreenHuus te integreren die ook los van elkaar getest en toegepast zijn. Het bijzonder is wel dat ze binnen GreenHuus allemaal samen moeten werken. De energie die op de ene plek vrijkomt kunnen we op een andere plek in het systeem weer gebruiken. Net zoals dat in de natuur gaat. We bouwen de komende 2 a 3 maanden eerst een demo GreenHuus (versie 1.0) om daarna een softluanch te doen van zo’n 5 GreenHuusjes (0-serie) en dan de eerste ‘gewone’ reeks van 15 a 20 GreenHuusjes. Als het goed is hebben we er dan eind 2016 zo’n 20 staan op onze 1e locatie op de Kabbelaarsbank.

Heeft u nog (werk)wensen voor de toekomst?
Er lopen op dit moment plannen om de ‘gewone’ woon-variant van GreenHuus verder te gaan ontwikkelen. Er is een variant die we middels een wooncoöperatie kunnen aanbieden voor bijvoorbeeld tijdelijke oplossingen van bijvoorbeeld 15 – 30 jaar. Daarnaast wordt GreenHuus verder ontwikkeld. Er blijft immers altijd iets te verbeteren op het gebied van de techniek en bouwmethode. Daarnaast ben ik zelf bezig om op basis van biomimicry principes een casco systeem te ontwikkelen gebaseerd op vezelhennep & schimmel. Zij krijg je een ultralicht materiaal wat 100% natuurlijk is. Een volgende stap is dit printbaar te maken. Dit gebeurd momenteel met een toegekende subsidie van het Fonds Creatieve industrie. Er is dus nog veel te ontwikkelen en te doen. Daarnaast hopen we volgend jaar onze eigen vezelhennep te gaan telen op Goeree Overflakkee. Die kunnen we dan in eerste instantie gaan gebruiken voor de isolatie en plaatmaterialen en later voor het casco onderzoek.

Meer weten over GreenHuus? Klik dan hier voor de site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van GreenHuus

Afbeelding: Greenhuus

Over de schrijver