Wonderlijk werken als boswachter (op Vlieland)

Afbeelding: Staatsbosbeheer
Sonja Vrijenhoek werkt als boswachter op het kleinste Waddeneiland: Vlieland. Dit prachtige eiland is omgeven door zee, maar er is meer te zien: duinen, bos, kwelders, wad en zand. Op het eiland leven meer dan honderd soorten vogels die broeden, eten of reserves opbouwen voor hun lange toch naar het noorden of zuiden. We vroegen Sonja naar haar achtergrond, haar missie en haar bijzondere werkplek.
Wat is jouw achtergrond?
Al tijdens mijn middelbare schoolperiode wist ik dat ik graag iets met natuur wilde doen. Helaas was het toen ik mijn MAVO-4 diploma had niet evident voor een meisje om bos- en natuurbeheer te gaan studeren. Ik ging dan ook naar de middelbare land- en tuinbouwschool. Hierna verschillende baantjes gehad maar nooit met volle tevredenheid. Uiteindelijk op latere leeftijd deeltijd bos- en natuurbeheer gevolgd en bij Staatsbosbeheer in dienst gekomen als boswachter voorlichting, PR en recreatie. Sinds 2014 werkzaam als beheerder/boswachter bij Staatsbosbeheer op Vlieland.
Je werkt op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
Sinds juli 2014 woon en werk ik dus op Vlieland. Een van de kleinste Waddeneilanden met maar één dorp met plm. 1100 vaste bewoners. We beheren hier de natuur, die helemaal onder N2000 valt. Het is natuurlijk even wennen voor een “Brabantse zandhaas” aan beheer van duinen, duinbossen en een bijzondere polder. En ook de balans tussen bewoner-bezoeker- natuur is hier anders dan op mijn vorige werkplek. Er gebeurt veel, zowel binnen natuurbeheer als met een ander gebruik door bezoekers.
Afbeelding: Staatsbosbeheer
Wat is jouw missie?
Beschermen van de natuur hier op het eiland zonder daar de belevingswaarde voor mensen uit het oog te verliezen. Een goede balans tussen alle aandachtsgebieden is elke dag de uitdaging!
Hoe ziet jouw werkdag er uit?
Ik heb niet meer een job waarbij ik de hele dag buiten ben. Voor 90% speelt mijn werk zich binnen af. Overleg, voorbereiden werkzaamheden, projectvoorbereiding en administratie vullen het grootste deel van mijn dag. Maar alles heeft natuurlijk wel te maken met bos en natuur!
Wat voor uitdagingen kom je tegen?
Dit heeft weer alles te maken met het evenwicht wat er moet zijn tussen natuurbescherming en medegebruik door de mens. Hoe kun je het een doen zonder het andere aan kwaliteit in te laten boeten, hoe laat je natuur niet beperkend zijn maar juist een kans om te ondernemen en hoe krijg je mensen meer de natuur in.
Je gaf eerder aan dat je op het eiland woont. Wat voor woning heb je?
Ik woon op een van de mooiste plekjes van het eiland vind ik zelf. Het huis staat eigenlijk net buiten het dorp in het bos. Ik kijk vanuit mijn huis op de Waddenzee! Het huis is een dienstwoning van Staatsbosbeheer, gelukkig want de woningnood op het eiland is hoog!
Afbeelding: Staatsbosbeheer
Steeds meer mensen hebben een behoefte aan groener en duurzamer leven, waar komt die behoefte vandaan volgens jou?
Ik denk dat het gevoeld wordt als een tegenhanger van het drukke, jachtigere leven wat iedereen heeft. Mensen hebben meer vrije tijd en merken dat het prettig is om dat in een groene omgeving door te brengen. En duurzaamheid? Waarschijnlijk beseffen we met zijn allen eindelijk dat de manier waarop wij met de aarde omgaan niet kan blijven duren. En dat duurzaamheid ook besparing met zich mee kan brengen zal voor veel mensen ook een reden zijn.
Hoe hoop je dat de toekomst er uit ziet voor Staatsbosbeheer?
Graag nog heel lang natuurbeheerder, met steeds beschermen, beleven en benutten als doel. En dat we (ondanks de vele veranderingen die wij als organisatie en de maatschappij om ons heen doormaken) de balans tussen deze drie B’s blijven vinden. Voor mij zelf hoop ik nog lang van deze organisatie onderdeel uit te mogen maken. En natuurlijk het liefst hier op Vlie!
Meer weten over Staatsbosbeheer? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina. Wil je Sonja Vrijenhoek volgen via Twitter? Dat kan. Klik hier voor haar Twitter account.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Staatsbosbeheer.
Afbeelding: Staatsbosbeheer

Over de schrijver

1 gedachte over “Wonderlijk werken als boswachter (op Vlieland)”

Reacties zijn gesloten.