Wonderlijk werken bij Bag To The Future

Foto: Bag To The Future
Foto: Bag To The Future

Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Lisa van Nievelt (33) van Bag To The Future.

Begin september verscheen de Facebookpagina ‘Bag To The Future’. Op deze pagina werd er gevraagd om iets voor kinderen te doen die op de vlucht zijn. Een deel van die oproep luidde: ’We kunnen ze hun huis en hun eigen bed niet teruggeven. Of hun vriendjes of hun eigen speelgoed. Wat we wel kunnen doen is laten zien dat ze welkom zijn. Dat er in Europa kinderen zijn die graag hun speelgoed met ze willen delen. En dat er misschien zelfs nieuwe vriendjes op ze wachten. Wat wij jullie willen vragen is om ons hiermee te helpen door jouw kind een rugzakje van zichzelf te laten vullen met speelgoed.’ Ruim twee maanden later zijn er maar liefst 22.000 tasjes ingezameld, is het initiatief een echte stichting geworden en verschijnen er regelmatig mooie foto’s en verhalen op Facebook. We spraken Lisa van Nievelt over dit prachtige project.

Wat is jouw/achtergrond?
Mijn achtergrond ligt hier eigenlijk ver vanaf. Ik richt huizen en cafe’s in en doe wat styling-klusjes.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Bag to the Future?
We wilden graag iets doen. Vooral voor kinderen die al hun vriendjes, hun slaapkamertje en al hun speelgoed hebben achter moeten laten door oorlog. Ook moeten ze nog dagen reizen dus wilden we ze iets mee geven wat ze bij zich konden houden. Zo ontstond het idee. Help us make them travel light. En dat hebben zoveel kindjes gedaan. Ons geholpen met de allerliefste rugzakjes.

Foto: Bag To The Future
Welke boodschap willen jullie met dit project uitdragen?
That we dó care (anders dan uit media blijkt). En dat de kinderen in Nederland de kinderen op de vlucht welkom heten en een beetje joy, happiness en love geven door middel van hun zelf samengestelde tasje.

Hoe voelt het om te werken aan een project dat je zelf hebt geïnitieerd?
Te gek! We hebben allebei (Suus van Kampen, 34) nog nooit zo hard gewerkt met zoveel liefde en toewijding en energie. Het is aan alle kanten een goed gelukt project. De gever heeft het als heel leuk ervaren om de tasjes te maken en de ontvanger was ook zo ontzettend blij.

Wat vind je het leukste aan je werk voor dit project?
Dat het lukt en dat je dus wel degelijk het verschil kan maken en dat iedereen zo waanzinnig dankbaar is.

Wat heb je van dit project tot nu toe geleerd?
Dat mensen allemaal wél lief zijn. Iedereen door het hele land heeft geholpen, iedereen heeft vrijwillig zoveel gedaan, iedereen was enthousiast en niemand negatief. (op een postje op Facebook na)

Foto: Bag To The Future
Heb je een mooi voorbeeldverhaal van een tasje?
In een tasje zat een heel lief boekje met een beer en zijn kind. De titel van het boekje was: ‘Are We Nearly There?’ Met een heel lief briefje erbij van Sytze en dat hij twee broers heeft en een kat. Bij heel veel tasjes moest ik huilen omdat het zo aandoenlijk lief was.

Jullie hebben een aantal goeie ambassadeurs die zich voor jullie inzetten. (Sophie Hilbrand, Geraldine Kemper en Tim den Besten) Hebben jullie nog meer wensen voor de toekomst?
We zouden dit wel willen blijven doen. Het liefst organiseren we 2 a 3 keer per jaar een Bag-To-The-Future actie. Daarnaast willen we op zoek gaan naar een primaire levensbehoefte waarin wij als stichting kunnen voorzien. We willen een stichting anno nu zijn: geen kantoor, geen marketingcampagnes, alles via Facebook en inspringen wanneer en waar nodig op een flexibele manier met als doel: kinderen die op de vlucht zijn gelukkiger maken.

Foto: Bag To The Future
Hoe kunnen wij helpen?
Door mensen op te roepen onze Facebook Bag to the future te liken, te delen en vooral ook door ze te vragen of ze wat geld kunnen doneren. Alle kleine beetjes helpen. Alle inzamelingsacties op scholen ook, potjes op de counter van je winkel ook. We gaan als ons logo af is ook stickers laten drukken zodat iedereen op z’n eigen manier met ons logo geld kan gaan inzamelen. Alle suggesties voor meer donaties zijn ook heel erg welkom. We hebben nu rond de 11.000 likes, we willen er 200.000.

Meer weten over Bag To The Future? Klik dan hier voor de Facebook pagina en blijf op de hoogte door deze te liken.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Bag To The Future

Afbeelding: Bag To The Future

Over de schrijver