Wonderlijk werken bij Bos & Heij

Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Daphne van ‘Bos & Heij.’

Achter de grote winkelstraat in Arnhem zit een klein steegje. Boven dit steegje hangt een poortje: ‘7 straatjes’ staat er op. Achter dit poortje door verandert de sfeer van druk en rumoerig naar vriendelijk en rustig. Er zitten kleine winkeltjes en restaurantjes met een liefde voor groen. Lopend richting de Eusebius-toren kom je ergens aan je rechterhand het winkeltje en café van Daphne Beukman en haar zus Janneke tegen: Bos & Heij. Hier verkopen ze de mooiste en lekkerste dingen: van tweedehands snuisterijen tot biologische hapjes en drankjes. Maar werken in je eigen winkel, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is jouw achtergrond?
Ik ben in mijn leven in twee dingen specifiek geïnteresseerd geweest als kind en dat bleef later ook zo. Mooie spullen, styling en het werken met jonge kinderen. Na mijn HAVO diploma te hebben gehaald heb ik gestudeerd aan de Kweekschool voor kleuterleidsters. Dat was omdat ik heel graag kleuterjuf wilde worden. Na mijn stage kon ik meteen op mijn stageschool aan het werk in een kleuterklas. Altijd heb ik kleutergroepen gehad . Maar na 15 jaar was ik ontevreden over de negatieve veranderingen in het (kleuter) onderwijs en heb ik vrijwillig mijn baan opgezegd. Kinderen blijven voor mij een grote bron van geluk, zij zijn de toekomst.

Hoe ben je op het idee gekomen om Bos & Heij te beginnen?
Na het stoppen met mijn onderwijsbaan heb ik even bij mijn man zijn eigen zaak gewerkt in de administratie. Omdat ik mijn creativiteit niet kwijt kon ben ik in het pand waar mijn man kantoor had in het voorste gedeelte Bos & Heij begonnen. Zo kon ik nu vanuit mijn andere interesse gebied gaan werken.

Foto: Bos &Amp; Heij
Foto: Bos &Amp; Heij

Wat was je grootste leermoment tijdens de opzet en opbouw van Bos & Heij?
Er waren heel veel leermomenten. Ik ben er onbevangen aan begonnen. Ik had ook helemaal geen ervaring met het runnen van een eigen winkel en business. Het bleek heel erg hard werken te zijn, op een andere manier als in het onderwijs, dat wel. Ik doe het omdat ik het leuk vind om mensen te inspireren en mijn voorliefde voor mooie spullen met anderen te kunnen delen. Dat geeft een andere energie dan als je hard moet werken en gefrustreerd bent. Mijn grootste leermoment is dat als je kunt loslaten en veel dingen vanuit liefde en passie voor anderen en jezelf doet, dat dat heel veel energie geeft en je gelukkig maakt.

In de winkel is een grote liefde voor de natuur en tweedehands te zien, waar komt die liefde vandaan?
Omdat ik altijd zoek naar schoonheid in alledaagse dingen. Voor mij geldt heel erg dat het de kleine dingen zijn die een mens gelukkig maken. De natuur is wel de grootste inspiratiebron, kijk maar om je heen. En tweedehands, waarom worden dingen afgeschreven die nog superleuk en bruikbaar zijn?

Wat vindt je het fijnste aan deze werkplek?
Het buurtje van de 7 straatjes in Arnhem is heel fijn. We hebben goede contacten als winkeliers onderling en het wordt er steeds groener in de straat. Mijn kleine volle winkeltje is inmiddels uitgebreid met een heel nieuw stuk eraan vast waardoor ik nu een lichtere en ruimere winkel heb. Daarnaast zorgt het samenwerken met mijn zus, die het lunch-café gedeelte runt, voor extra gezelligheid en een fijne sfeer. De vele positieve reacties van de klanten maken mij ook heel gelukkig.

Wat voor tips heb je voor mensen die ook een eigen winkel willen beginnen?
Kijk eerst naar dat wat je zelf zou willen verkopen. Houd daarbij goed rekening met wat er al is in de stad waar je je winkel wilt vestigen. Zoek naar dat bekende ‘gat in de markt’. Zorg dat je je onderscheid van de rest. Laat je drijfveer om een winkel te beginnen geen geld zijn maar liefde voor wat je doet.

Heb je nog wensen voor de toekomst?
Dit geluk voort zetten en gezond oud worden.

Meer weten over Bos & Heij? Je vind er alles over op de site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Bos & Heij

Foto: Bos &Amp; Heij
Foto: Bos &Amp; Heij

Over de schrijver

5 reacties op “Wonderlijk werken bij Bos & Heij”

Reacties zijn uitgeschakeld.