Wonderlijk werken bij de KantoorKaravaan

Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Tom van de Beek van ‘De KantoorKaravaan.’

De KantoorKaravaan biedt inspirerende werkplekken in de natuur en trekt door heel Nederland met de meest inspirerende mobiele off-the-grid kantoorunits. Zo kan je er bijvoorbeeld werken in een caravan midden op de Veluwe of in een voedselbos. Deze unieke werplekken zijn voor iedereen die het stadse kantoorleven voor even wil verruilen voor een beetje rust en natuur. Tom van de Beek en zijn collega’s werken er aan om de KantoorKaravaan zo mooi en groen mogelijk te maken. Zo gaan ze in de toekomst bouwen aan mobiele keukens, verplaatsbare composttoiletten, rijdende zonne-energiecentrales en ruime vergader-domes. Maar werken aan een rollende kantoorplek in de natuur, hoe werkt dat eigenlijk?

Je werkt aan een bijzonder project, kan je daar iets meer over vertellen? 
We bieden met de KantoorKaravaan inspirerende werkplekken in de natuur. Mobiele off-the-grid flexwerk-ruimtes, waarmee we het bos in gaan. Waar nodig breiden we ons kamp uit met bijvoorbeeld yurts. We bouwen aan een heus rollend boskantoor!

Hoe is het idee ontstaan voor de KantoorKaravaan?
Als spin-off en lean en mean opzet tot Sustainsville, waarmee we een zelfvoorzienend ‘werkdorp’ willen realiseren. De KantoorKaravaan is Sustainsville on wheels. Er zijn veel co-working spaces in Nederland, maar die bevinden zich over het algemeen in de stad. Een natuuromgeving biedt echter waarden die in de stad steeds schaarser worden: ruimte, schone lucht, groen. Verder is uit onderzoek gebleken dat natuur de creativiteit stimuleert en uiteindelijk je productiviteit vergroot. Ook gaat het stressverschijnselen tegen en is het een goed remedie tegen burn-outs. Zodoende is bij ons het idee ontstaan om juist de natuur op te zoeken in plaats van het gemiddelde ietwat saaie kantoorpand. Dankzij zaken als mobile wifi en zonne-energie is dat ook mogelijk en integreren we ‘the best of both worlds’.

Foto: De Kantoorkaravaan
Foto: De Kantoorkaravaan

Kan je de omgeving(en) omschrijven waarin de KantoorKaravaan te vinden is? 
We zoeken bij voorkeur plekken die midden in de natuur staan. Die zijn echter in Nederland steeds schaarser en daarnaast vinden we bereikbaarheid ook een belangrijk punt. Vandaar dat we ook plekken aan de stadsrand opzoeken, zoals MijnStadstuin, Metaal Kathedraal, De Ceuvel, enzovoorts. We willen graag inspirerende broedplekken creëren voor creativiteit en duurzaamheid, mét een natuurlijke touch. Bijvoorbeeld aan het water of naast een voedselbos.

Waar komt de behoefte volgens jou vandaan vandaan om buiten te werken?
Mensen verlangen weer steeds meer naar een verbinding met de natuur. Dat wordt door de technologie steeds makkelijker. Je werk neem je gewoon mee op je laptop.

Wat voor mensen werken er in de KantoorKaravaan?
Iedereen: van ZZP’ers die een dagje willen flexwerken tot de board van een multinational voor een vergadering of workshop.

Je kunt natuurlijk niet maar zo overal een caravan neerzetten om te gaan werken. Hoe vinden en selecteren jullie de juiste plek? 
Locaties vinden ons vooral. Verder hebben we een groot netwerk van landgoederen, natuurorganisaties, landschapsbeheerders etcetera.

Er zijn mensen die vinden dat u juist de natuur verstoort door er te gaan werken, wat vindt u daar van?
Wij werken juist in harmonie met de natuur en zullen ons kamp niet in een beschermd gebied opslaan. Daarnaast is het de vraag in hoeverre natuur verstoord wordt. Een gemiddelde mountainbike of een paard heeft waarschijnlijk meer ‘verstorend’ effect op de natuur dan een laptop.

Wat is je lievelingsplek om te werken?
In één van de KantoorKaravaan caravans op de Veluwe.

Heb je nog (werk)wensen voor de toekomst?
We hebben een ontwerp klaar waarbij we bos optimaal combineren met werkplekken, door hi-tech zelfvoorzienende werk- en vergaderboom-hutten te creëren. Een soort business community van de toekomst. Dit wordt een vaste plek op één of meerdere van de huidige KantoorKaravaan locaties. Van daaruit wordt creativiteit, duurzaamheid en sociale innovatie vanuit de verbinding met natuur gestimuleerd en in praktijk gebracht.

Meer weten over De KantoorKaravaan? Je vind er alles over op de site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van De KantoorKaravaan

Foto: De Kantoorkaravaan
Foto: De Kantoorkaravaan

Over de schrijver