Wonderlijk werken bij de Nederlandse School

Afbeelding: De Nederlandse School
Afbeelding: De Nederlandse School

De Nederlandse School is een plek waar docenten hun vak en hun docentschap verder kunnen ontwikkelen. Samen met gelijkgestemden van binnen en buiten school zoeken ze naar manieren om het onderwijs opnieuw vorm te geven, in een tijd waar de wereld en hun leerlingen razendsnel veranderen. We spraken directeur Ilja Klink over deze bijzondere opleiding.
Wat is jouw achtergrond?
Ik studeerde Engelse taal- en letterkunde in Amsterdam, met een specialisatie in middeleeuwse letterkunde en mediëvistiek. Ik studeerde af op een liefdesgedicht van Geofrey Chaucer. In Amsterdam werkte ik op het Montessori Lyceum en op het Barlaeus gymnasium als docent Engels. Daarna woonde ik 1,5 jaar in Cambodja, waar ik als vrijwilliger voor het Cambodjaanse ministerie van onderwijs werkte. Terug in Amsterdam solliciteerde ik als teamleider voor een nieuw op te zetten school, dat was het Hyperion Lyceum in Amsterdam-Noord. Ik werkte daar 3,5 jaar en toen ik in december 2014 afscheid nam, was de school gegroeid van 40 naar 502 leerlingen.
Sinds januari 2015 ben ik werkzaam als directeur van de Nederlandse School, een opleiding voor pionierende docenten in het voortgezet onderwijs. Afgelopen februari wonnen we de publieksprijs bij de verkiezing voor Radicale Vernieuwer. Ik houd er van me in het onbekende te storten en dingen op te zetten. Ik geloof dat goed onderwijs het belangrijkste is om vooruitgang na te streven. Onderwijs als basis voor alle vernieuwing!
Je werkt op een bijzondere opleiding, wil je daar iets meer over vertellen?
de Nederlandse School is een opleiding, een programma, een ontwikkeltraject, een beweging voor docenten uit het voortgezet onderwijs, die op een andere manier naar zichzelf en hun leerling willen leren kijken. Door middel van drie programmalijnen gebaseerd op onderzoeken, ontwerpen en ondernemen, gaan onze deelnemers op pad. We lijken niet op bestaande lerarenopleiding, we willen op een vernieuwende manier werken en maken gebruik van intensieve persoonlijke ontwikkeling, design thinking en interessante ontmoetingen met gelijkgestemden van buiten het onderwijs.
Hoe is het idee voor de Nederlandse School ontstaan?
dNS is een initiatief van Map Nihom en Hans van der Wind. Zij hebben 5 jaar geleden bedacht dat dNs nodig was om het Nederlandse onderwijs, dat al goed is, nog beter te maken. Zij stelden een design team samen om de opleiding te ontwerpen. De opleiding is in prototype uitgevoerd, waarna er een visiedocument is geschreven en op basis daar van zijn we vorig jaar begonnen met het daadwerkelijk opzetten van de Nederlandse School.
Wat is jullie missie?
Beter onderwijs, dat past bij de huidige maatschappij, middels leraren die opgeleid zijn op een manier die past bij onderwijsontwikkeling van deze tijd. Wij begeleiden de leraren binnen ons programma. Zij vormen de basis voor de onderwijsontwikkeling, die continue in beweging zou moeten zijn. Net als de wereld om ons heen.
Waarom is het zo belangrijk dat het onderwijs hervormd wordt?
Bewaar het goede, gooi het niet weg. Dat zou onverstandig zijn. Daar kies ik bewust voor het woord onderwijsontwikkelling. Zoals hierboven al gezegd, de wereld verandert continue, dus je leerling ook. Dan lijkt het logisch dat leraren zich daar van op de hoogte stellen. Een hervorming, ja zo zou je het kunnen noemen, maar niet van bovenaf opgelegd en door leraren geïnitieerd.
Wat zijn eigenschappen van goede leraren?
Die zijn niet in 1 zin te vatten. Dat verschilt per leraar en bovendien ook per leerling. Ik denk dat de volgende opmerking van een van onze deelnemers de essentie mooi samenvat: een goede leraar is een leraar die zijn leerling ziet in al zijn facetten.
Hoe ziet de toekomst van de Nederlandse School er uit volgens jou?
Wij zijn nog maar net begonnen, maar ik wil in 2020 ook afdelingen voor het PO, het HBO en ook gemengde afdelingen. Bovendien heb ik op internationale onderwijsbijeenkomsten gemerkt dat Nederland echt vele jaren voor loopt op andere landen, dus ik sluit niet uit dat we ook de grens over gaan.
Wat vergat ik vergeten te vragen, maar wil je wel graag delen met onze lezers?
Onderwijs is niet saai! Mensen hebben vaak een standaard beeld van onderwijs, leraren en scholen. Dat is echt allang niet meer zo. Het beeld dat mensen hebben, komt vaak slechts voort uit hun eigen onderwijservaring, maar dat is niet de norm. Er komt echt meer bij onderwijs kijken dan dat aloude beeld. Ik vind het heel belangrijk om te benadrukken dat ik docenten respecteer en vertrouw op hun expertise. Het zijn vakmensen en lesgeven is ook een vak, niet slechts ‘een roeping’.
Meer weten over de Nederlandse School? Klik dan hier voor de website, of bekijk een eerder interview met Ilja Klink hier onder.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van de Nederlandse School

Over de schrijver