Wonderlijk werken bij GEEF Café

GEEF Café opent begin april haar deuren in de Amsterdamse Jordaan. Het team wil gezond en lekker eten voor iedereen toegankelijk maken. Daarbij maakt het niet uit of je een dikke portemonnee hebt of niet. GEEF Café draaide eerder al een half jaar als pop-up restaurant in Rotterdam. Dit was zo’n succes dat de zoektocht naar een vaste plek begon. Die vaste plek is gevonden, en het team werkt hard aan alle voorbereidingen voor de opening. We vroegen initiatiefneemster Judith Manshanden naar deze bijzondere plek, de mensen die er komen en haar dromen voor de toekomst.

Wat is jouw achtergrond?
Ik heb psychologie gestudeerd en ben daarna een paar jaar zelfstandig ondernemer geweest. Ik had toen een bedrijfje dat mensen meenam naar Kenia om daar met straatkinderen aan projecten te bouwen. Na twee jaar realiseerde ik me dat ik meer ervaring nodig had in het bedrijfsleven en ben toen bij het managementadviesbureau Boer&Croon gaan werken. Daar heb ik 5 jaar gewerkt. In 2013 ben ik daar weggegaan om GEEF Café te starten.
Verder ben ik in de afrondende fase van mijn eerste boek “Tijd voor Nieuwe Zaken” dat gaat over verbonden manieren van werken door middel van nieuwe business- en aansturingsmodellen. Privé woon in samen met Laurens, ben ik bonusmama van Saar (8) en zwanger van mijn eerste kindje.
Je werkt op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
Het GEEF Café is een restaurant volgens het “pay as you can” principe. Je kunt hier van gezonde en lekkere maaltijden genieten, en zelf bepalen wat je daar voor betaalt. Het maakt bij ons niet uit als je wat minder te besteden hebt: je betaalt gewoon wat jij kan missen. Hierbij speelt vertrouwen een grote rol. Wij vertrouwen er op dat iedereen eerlijk geeft en ontvangt.
Stel dat iemand juist wat meer te besteden heeft, dan kan diegene ook een kopje koffie of een maaltijd door geven aan iemand die het wat minder breed heeft. Uiteraard mag je ook als vrijwilliger komen helpen.

Afbeelding: Geef Café
Afbeelding: Geef Café

Hoe ben je op het idee gekomen voor GEEF Café?
Ik werkte bij Boer&Croon en was daar al een tijdje niet meer zo gelukkig. Ik vroeg me af of het mogelijk was om een businessmodel te ontwikkelen waarbij het bedrijf financieel gezond zou zijn, maar waar het niet alleen maar om geld zou gaan. Toen ik een filmpje over een ‘pay as you can’ restaurant in Amerika zag, was ik meteen enthousiast. Dit was namelijk een business model dat helemaal ging over vertrouwen, eerlijkheid en verbinding. Dat zijn dingen die ik persoonlijk belangrijk vind, ook in mijn werk.
Kan je de plek en de sfeer beschrijven?
Het is een mooie plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Dat kan als gast aan de community tafel of als vrijwilliger in de keuken. Er komen mensen uit alle lagen van de bevolking bij elkaar om samen een fijne avond te hebben.
Je hebt het over bezoekers uit alle lagen van de samenleving. Hoe zou je de doelgroep omschrijven?
We zouden onze doelgroep kunnen opdelen in twee categorieën, die we voor het gemak ‘de kwetsbaren’ en ‘de pioniers’ noemen. De kwetsbaren zijn mensen die moeite hebben om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Bijvoorbeeld mensen die langdurig werkloos zijn, in de schuldsanering zitten, ex-verslaafden, mensen die zich eenzaam voelen of om een andere reden een plek zoeken om mee te doen.
De pioniers zijn maatschappelijk bewuste mensen die net wat meer geld te besteden hebben. Mensen die behoefte hebben aan sociale cohesie en zingeving, die op zoek zijn naar een nieuwe economie en open staan voor nieuwe concepten.
Afbeelding: Geef Café
Afbeelding: Geef Café

Waarom er voor gekozen om een stichting te worden?
We zijn een stichting, maar we zien onszelf als social enterprise. Dat betekent dat we geen goed doel zijn, maar dat we de organisatie draaiende houden met de omzet die we zelf verdienen. De reden dat we er voor hebben gekozen om een stichting te worden is puur zodat we onze gasten kunnen garanderen dat alle giften goed terecht komen. Zo hopen we een steentje bij te dragen aan een duurzamere, eerlijkere en vooral leukere samenleving.
Kan je een voorbeeld geven van duurzaamheid bij GEEF Café?
We vinden duurzaamheid heel belangrijk. We koken zoveel mogelijk met lokale en biologische seizoensproducten. We bereiden bovendien graag onze maaltijden met ‘waste’ groenten en fruit.
Wat zou je mensen adviseren die zelf een soortgelijke plek willen oprichten, of bijvoorbeeld wel een GEEF-vestiging in hun stad willen openen?
Ga het gewoon doen, geef niet op en vertrouw erop dat er meer eerlijke mensen zijn dan je denkt! Je zult versteld staan wat voor mooie dingen er naar je toe komen als je begint met geven.
Wat is je toekomstdroom voor GEEF Café?
Een GEEF Café in elke grote stad!
Meer weten over GEEF Café? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Meer weten over het “pay as you can” principe? Scroll dan naar beneden voor een (Engelstalige) TEDTalk van Judith Manshanden.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van GEEF Café

Over de schrijver

2 gedachten over “Wonderlijk werken bij GEEF Café”

Reacties zijn gesloten.