Hotspot Hutspot zoekt de verbinding op in Rotterdamse keukens. Ze benutten leegstand in in verschillende wijken door er kookactiviteiten te organiseren voor tieners en vrijwilligers. Hier leren ze over gezond eten, hoe het groeit, wat je er mee kunt en over de schijf van vijf. Samen met een kok zetten ze de meest heerlijke maaltijden op tafel. Voor slechts 8 euro kunnen buurtbewoners komen genieten van deze verse driegangenmaaltijd. We vroegen initiatiefnemer Bob Richters naar dit bijzondere initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Ik heb gestudeerd aan de kunstacademie. Daarnaast heb ik altijd gewerkt in de horeca, en laatst nog mijn docentenopleiding Beeldende Vakken gedaan. Voor de crisis had ik een cateringbedrijf. Uiteindelijk ben ik bij Hotspot Hutspot beland, doordat een van mijn klanten tuintjes in achterstandswijken had. Die wilde graag dat mensen daar gezonder gingen eten en buiten kwamen. Daar ben ik toen vrijwillig als projectleider gaan koken met tieners uit de wijk.
Hoe heb je die overstap van de kunstacademie naar de keuken ervaren?
Als je schilderijtjes maakt die bij mensen boven de bank hangen is dat leuk, maar kom je altijd als laatste aan de beurt. Eten is een levensbehoefte. Als je daar mee bezig bent kom je iedere dag aan de beurt. Als je er mensen bij gaat betrekken wordt het nog leuk ook! Ik zie de keuken dan ook echt als bindmiddel.
Hoe ben je op het idee gekomen voor Hotspot Hutspot?
Dat idee is gegroeid. Ik zeg altijd dat ik geen businessplannen heb maar business gevolgen. Je begint met iets en van het een komt het ander. Zo zitten we nu op drie locaties: Lombardije, Crooswijk en Heijplaat. Twee locaties zijn drie dagen per week open, en de andere twee dagen per week. Ik vind het belangrijk dat kinderen in ieder geval één keer per week een gezonde maaltijd kunnen krijgen. Dat is helaas niet altijd het geval. Bij ons kan dat dus wel, en leren ze er nog wat van ook! We draaien goed en het zou mooi zijn als we in de toekomst meer open kunnen. Dat kan nu helaas nog niet.
Jullie zijn toch al aardig wat dagen open, hoe krijgen jullie dat voor elkaar?
Het zit momenteel zo in elkaar dat we eenderde van onze inkomsten zelf genereren, eenderde voor elkaar krijgen met donaties en de rest in de vorm van sponsoring. Voor onze locaties betalen we bijvoorbeeld geen huur. Zelf verdien ik sinds vorig jaar een minimumloon. Dat is erg fijn, aangezien ik hier 70 uur in de week mee bezig ben. Het is mijn werk geworden.
Wat is jullie missie?
Een goeie tijd hebben en daar zoveel mogelijk mensen in mee slepen.
Wat voor mensen koken en komen er bij jullie?
We koken zijn de tieners uit de wijk. Daar begint het mee. Daarnaast hebben we een groep stagiaires. Dat zijn vooral studenten uit het AKA vanuit MBO1. Die willen bijvoorbeeld wel graag verder in de horeca maar hebben te weinig ervaring, daardoor komen ze de spoelkeuken vaak niet uit. Bij ons gaan ze wel leren koken en nemen we de tijd om ze dingen goed te leren. Verder hebben we WAJONG-ers, WIA’s, mensen met een tegenprestatie, gepensioneerden, van alles en nog wat! Het is ontzettend divers. Hotspot Hutspot is van binnen echt Rotterdam: met alle leeftijden en alle culturen.
Heb je een mooie anekdote voor ons, waarin je de kracht van deze plek ziet?
Ik heb een jongen die eerst drugskoerier was. Die heeft nu een autootje en die bevoorraad nu onze locaties. Hij heeft zijn leven weer op de rit. Verder hadden we een depressief meisje dat ontdekte dat ze veel lol heeft in brood bakken. Zij is nu doorgestroomd naar de Bakkerswerkplaats. We hebben spullen en een opleidingsbudget voor haar kunnen regelen zodat ze kon starten. Dat hebben we trouwens voor nog 13 mensen geregeld. We hebben ook iemand die twee weken geleden haar leermeesterschap gehaald om stagiaires te begeleiden.
Ik heb ook een goede kok staan die tijdenlang veel te hard heeft gewerkt en aan de drank en drugs was geraakt. Hij wil nu niet meer 70 uur werken, maar hij wil wél zijn levenservaring en kennis overbrengen op anderen. Zo vinden maatjes elkaar weer bij Hotspot Hutspot.
Wij helpen mensen met capaciteiten om hun weg weer te vinden. Dat kan betekenen dat een hoog opgeleide jongen de afwas staat te doen, en dat dat jongetje waarvan de wereld zegt dat hij niks kan staat te stralen met een mooi nagerecht.
Houden jullie lang contact?
Dat verschilt. Sommigen zijn er al een paar jaar, anderen zijn er maar een paar maanden en gaan gelijk weer door. Het is maatwerk. Er zijn tieners die niet aan leren toekomen omdat ze eerst de basisbehoeften nodig hebben. Dan gaat het in eerste instantie alleen om dagbesteding. De hoop is dat ze uiteindelijk weer verder kunnen. Zo heb ik ook drie jongeren die op hun 10e binnenkwamen en nu 13 zijn en de horeca vakschool doen.
Wat voor toekomstplannen en dromen het je voor Hotspot Hutspot?
Op dit moment krijgen we nog steeds meer vraag dan we aankunnen. Of mensen die naar ons toekomen omdat ze in hun wijk ook wel een Hotspot willen. Het verhaal werkt ook gewoon heel goed op heel veel gebieden. Zowel op het gebied van integratie als met het oplossen van stageproblemen. Van het bieden van goede maaltijden voor weinig geld tot zelfredzaamheid van ouderen. Ook duurzaamheid zit goed in alles verwerkt: van het poten van fruitbomen tot het plaatsen van zonnepanelen op het dak, van de tafels die van sloophout zijn gemaakt tot de maaltijden die we met restjes uit de buurt koken.
We willen in de toekomst graag meer verbinding zoeken met andere duurzame bedrijven, of dat nou een bedrijf voor zonnepanelen is of een olijfboer. Wij willen graag al die onderdelen bij elkaar verzamelen om daar één geheel van te maken.
Hoe kunnen mensen daarbij helpen?
Door bijvoorbeeld contact op te nemen voor een samenwerking. Op dit moment doen we ook mee met twee wedstrijden: ChallengeStad en HeldCare. Voor ChallengeStad moet er voor 11 februari gestemd worden, en degene die wint krijgt 20.000 euro voor zijn project. Het zou geweldig zijn als mensen kunnen stemmen.
Meer weten over Hotspot Hutspot? Klik dan hier voor de website of Facebookpagina. Wil je graag stemmen op dit bijzondere initiatief stemmen voor ChallengeStad? Klik dan hier.
en of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Hotspot Hutspot, gemaakt door Sjaak Boot Photography en Joep Kroes Photography