Wonderlijk werken bij Kantlijn

Foto: Kantlijn
Wonderlijk werken is de hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Leendert Roosenbrand van ‘Kantlijn.’
Elke week schrijven dak- en thuislozen in Amsterdam de mooiste teksten bij Kantlijn. Hier worden ze niet aangesproken op hun dak-en thuisloosheid of op hun problemen maar op hun talent. Op deze plek zijn ze namelijk in de eerste plaats schrijvers en dichters, en wordt er gekeken naar wat ze wél kunnen in plaats van niet. Kantlijn is zo’n 20 jaar geleden gestart als dagbesteding voor mensen aan de rand van de samenleving. Inmiddels is het uitgegroeid tot een project waar het vooral gaat om talentontwikkeling. En dat loopt goed: de poëzie en proza die in de wekelijkse schrijfworkshops wordt geschreven is hard, grappig, ontroerend en herkenbaar. We spraken Leendert Roosenbrand over zijn werk bij dit bijzondere initiatief.
Wat is jouw achtergrond?
Na mijn studie Culturele Antropologie heb ik gewerkt bij een sociaal pension van het Leger des Heils en als freelance journalist. De afgelopen jaren heb ik vooral muziek gemaakt als singer songwriter van Nederlandstalige liedjes. Sinds een jaar houd ik me vooral bezig met film. Zes jaar geleden kwam ik bij Samenwonen-Samenleven terecht, waar ik sinds 2014 Kantlijn ondersteun en schrijfworkshops geef.
Wil je iets meer vertellen over Kantlijn?
Kantlijn is een schrijfgroep van dak- en thuislozen in Amsterdam. Het is een bijzonder initiatief. Ik ondersteun de schrijfgroep op organisatorisch vlak, fondsenwerving/crowdfunding en organisatie van evenementen. Zo is er twee keer per jaar Kantlijn Live waar de schrijvers optreden. Bovendien zijn er altijd gastoptredens van gevestigde schrijvers als Tjitske Jansen, Vonne van der Meer en Mensje van Keulen. Daarnaast geef ik schrijfworkshops.
Foto: Kantlijn
Wat is de missie van Kantlijn?
Focussen op waar mensen goed in zijn in plaats van hun tekort of probleem en er zo voor zorgen dat mensen groeien, zelfvertrouwen krijgen; bij ons zijn mensen in de eerste plaats schrijvers die komen om zichzelf op gebied van taal, proza en poëzie te ontwikkelen.Het is belangrijk dat de deelnemers samen kunnen schrijven ten eerste omdat het hen de mogelijkheid geeft om verhalen te delen. Het geeft ze onderling herkenning, ze vinden steun en ze kunnen elkaar positieve feedback kunnen geven. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om van nare, vervelende, lelijke ervaringen iets moois te maken, iets van schoonheid. Die schoonheid wordt gepubliceerd in de Z! krant. Ze schrijven zich zo dus de wereld in, ze worden gelezen en tijdens de optredens gehoord en gezien; en als schrijvers zijn ze geen dak- en thuislozen, maar schrijvers. Het is dus voor een deel ook therapeutisch, het schrijven, maar dat is zeker niet de insteek. Het is een groep mensen met talent voor taal, een groep begenadigde schrijvers. Samen schrijven met professionele begeleiding geeft hen de mogelijkheid om dat talent te ontwikkelen.
Wat is het grootste vooroordeel over dak- en thuislozen, en zou je dat willen ontkrachten?
Dak- en thuislozen is een benaming die mensen in een hokje plaatst. Iedereen heeft er direct een beeld bij. Dat beeld is meestal niet positief. We denken niet aan wat mensen kunnen, waar ze goed in zijn. De persoonlijke verhalen van iedereen raken op de achtergrond. Iedereen heeft zijn of haar verhaal en reden waarom hij of zij in de problemen is geraakt. Als die verhalen worden gedeeld, lijken we veel meer op elkaar dan we aanvankelijk dachten. Zoals Etiek laatst zei: “Niemand heeft een superleven.” Als je daar verhalen over deelt gaan mensen zich in elkaar herkennen in plaat van in hokjes te plaatsen.
Heb je een voorbeeld van een mooiste tekst van een schrijver van Kantlijn?
Er zijn veel mooie teksten te vinden op onze Facebook pagina. Hier een voorbeeld:
“Herfstlicht doet de wereld kantelen.
De dagen korten met het lengen van de schaduw
Zomerse uitbundigheid verstilt
Tot een veelkleurig bladerdek
Waaronder de bruid die winter
Heet straks in wit ontwaakt
Zwanger van naderend licht
En voorjaarspracht”

– Frank
Draait Kantlijn op vrijwilligers of betaalde krachten?
Ik doe het werk in dienst van Samenwonen-Samenleven, betaald dus. Maar Kantlijn is voor een belangrijk deel afhankelijk van vrijwilligers: Lois en Hilde, de twee gastvrouwen die elke week een lunch voor de schrijvers klaarmaken. Jannemiek die elke week aanwezig is bij de schrijfworkshops, alles klaarzet en de begeleiders ondersteunt, een tapteam van 3 mensen, Elly, Thyra en Jeske die de handgeschreven teksten uittypen en doorsturen naar de redactie (Koos, Maureen en Dorine) die teksten selecteren voor publicatie in de Z! krant.
Staan er nog activiteiten op de planning van Kantlijn?
Op 25 februari is er weer een Kantlijn Live. In de Ru Paré Community aan de Chris Lebeaustraat 4. Entree is10 euro en voor Vrienden van Kantlijn gratis. Vriend worden kan op de avond zelf of: via de crowdfundingsactie die we over ongeveer een week starten: ‘verhalen van de straat de wereld in’. Om door te kunnen gaan met de schrijfgroep hebben we hard donateurs nodig. We krijgen nauwelijks subsidie. Daarom vragen we mensen om Kantlijn via een project op Voor de Kunst, een platform voor crowdfunding, te ondersteunen. Daar staan mooie tegenprestaties tegenover.
Wat voor wensen heb je voor de toekomst van Kantlijn?
Grootste wens: dat de verhalen en gedichten door nog meer mensen worden gelezen. En uiteraard dat Kantlijn blijft bestaan! Vandaar dat we de crowdfunding starten: twee vliegen in een klap. Mensen die Kantlijn ondersteunen en de teksten die geschreven worden lezen.
Meer weten over Kantlijn? Je vind er alles over op de site en/of Facebook pagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en/of groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Kantlijn
Foto: Kantlijn

Over de schrijver