Wonderlijk werken bij LENA – The Fashion Library

Foto'S: Bo Van Veen &Amp; Carolien Baudoin
Wonderlijk werken is een HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Elisa Jansen van ‘LENA – The Fashion Library.’

Midden in de Amsterdamse Jordaan zit de Westerstraat. Op nummer 174 zit sinds afgelopen jaar een hele bijzondere bibliotheek. Hier kan je namelijk geen boeken lenen, maar mode & accessoires. Drie zusjes met een grote liefde voor mode besloten een ander geluid te laten horen in de mode wereld. Samen met een vriendin verzamelen ze de mooiste mode pareltjes om die vervolgens uit te lenen aan allerlei modeliefhebbers. Op deze manier creëren ze een nieuw bewustzijn rondom kleding en hergebruik. Maar werken aan een kledingbibliotheek, hoe werkt dat eigenlijk? We vroegen het aan Elisa.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Lena – The Fashion Library?
Het idee is ontstaan van Doortje Vintage. Dit bedrijfje heb ik al vanaf 2006 met mijn twee zussen Angela en Diana. We waren altijd al met mode en hergebruik bezig en hoe we dit op een vernieuwende manier kunnen aanpakken. Hoe we op een leuke manier meer bewustzijn kunnen creëren.

Nu ontdekten we helaas ook al wanneer je enkel tweedehands koopt, het kopen kopen kopen verhaald toch echt een probleem blijft. Het blijkt dat een persoon gemiddeld in 80% van de tijd 20% van haar kleding gebruikt. Hiernaast wordt er in Nederland alleen al 240 miljoen kilo textiel per jaar weggegooid. Hieruit is een jaar of 4 geleden het idee van een kledingbibliotheek ontstaan.

Wat is de missie van Lena?
Wij willen graag het afvalprobleem van textiel aanpakken door mensen bewuster te laten consumeren.

Veel mensen hebben tegenwoordig de behoefte om duurzamer te leven, waar komt die behoefte volgens jullie vandaan?
Ik denk dat bijna iedereen wel weet dat het niet op deze manier door kan gaan. We hebben maar 1 planeet, grondstoffen raken op en de wereldbevolking blijft groeien. Ik denk dat er een groter verantwoordelijkheidsgevoel zichtbaar is waardoor iedereen een steentje wil bijdragen.

Hoe ervaren jullie het om samen aan een project te werken dat jullie samen hebben geïnitieerd?
Heel erg leuk en inspirerend! Ik werk al bijna 9 jaar samen met mijn zussen en dat werkt heel goed! Suzanne is de perfecte aanvulling!

Wat vinden jullie het leukste aan jullie werk?
Het is gewoon heel fijn om voldoening uit je werk te halen. We krijgen zoveel energie van alle enthousiaste mensen en abonnees die met ons mee pionieren en samen de wereld mooier willen maken. Super!

Jullie hebben alle vier een achtergrond in de mode, wat moet er volgens jullie veranderen aan de huidige mode industrie?
De fast fashion industrie moet verdwijnen. Kleding is nooit bedoeld om een wegwerpproduct te worden. We moeten met z’n allen weer kleding om een nieuwe manier waarderen. Kwaliteit en geen schade voor andere op deze planeet is hierbij een vereiste.

Hoe kunnen mensen helpen om die mode industrie te veranderen?
Lenen natuurlijk! Verder kan je met elke euro die je uitgeeft je stem laten horen. Ben bewust van wat je koopt. Ga ik het wel echt dragen? Past het goed? Heb ik al iets soortgelijks? Onder wat voor arbeidsomstandigheden is het kledingstuk gemaakt? Worden er giftige stoffen bij productie gebruikt? Ga zo maar door. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mooie en hippe eco merken.

Hebben jullie nog (werk)wensen voor de toekomst?
Heel veel! Wij willen in de toekomst graag het leensysteem gaan faciliteren aan andere (bestaande) retailers zodat veel meer mensen kunnen gaan lenen. Lenen moet een begrip worden. Samen kunnen we namelijk veel meer impact maken.

Meer weten over LENA – The Fashion Library? Klik dan hier voor de site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van LENA – The Fashion Library, gemaakt door fotografen Bo van Veen & Carolien Baudoin

Foto'S:bo Van Veen &Amp; Carolien Baudoin

Over de schrijver

4 gedachten over “Wonderlijk werken bij LENA – The Fashion Library”

 1. Pingback: Deze trends gaan we zien in het nieuwe jaar

 2. Hoi zussen,
  Wat een mooi verhaal!
  Geweldig.
  Jaren heb ik heel veel kleding & accessoires gekocht.
  Een verslaving was het.
  Het gaf onrust & geen voldoening….
  Nu heb ik de challenge een jaar geen kleding kopen bedacht.
  Dat werkt bij mij zo goed dat ik rust en ruimte in mijn hoofd heb gekregen.
  Het combineren en vermaken van kleding op een creatieve manier is ook een uitdaging.
  De voordelen zijn geldbesparen zodat we kunnen gaan investeren in herinneringen.
  Binnenkort wil ik een webinar organiseren zodat ik een groter publiek kan bereiken.
  Leuk om jullie een keer te ontmoeten!
  Lieve groet, uit de Betuwe van Annelies van den Bogert.

 3. Maar hoe werkt het nou precies? Dat lees ik Hier nergens. Net als in de bieb? Een jurk drie weken lenen en dan terugbrengen, boete bij te laat inleveren?
  Kost het geld? Hoeveel dan? Lenen kost doorgaans niets, maar daar kan de schoorsteen niet van roken..
  Toch maar even de website opzoeken dan.

Reacties zijn gesloten.