Wonderlijk werken is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Één ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Marieke de Keijzer van STEK de Stadstuinwinkel.
Ergens in Rotterdam ligt de Nieuwe Binnenweg. Een levendige winkelstraat die vanuit het centrum naar Delfshaven loopt. Op deze centrale plek ligt een bijzondere winkel: STEK de Stadstuinwinkel. Hier werken vijf enthousiaste mensen die houden van planten, mensen en de wereld een stukje mooier maken. Samen adviseren ze mensen over planten, groente verbouwen en het omtoveren van kleine en grote plekken tot groene paradijzen. We spraken Marieke de Keijzer over haar werk op deze prachtige plek.
Wat is jouw achtergrond?
We hebben de winkel met z’n vijven, en allemaal hebben we een eigen verhaal. Waar we vandaan komen? Uit de hoek van participatief ontwerp, productontwerp, stedenbouw, landschapsarchitectuur en uiteraard uit de tuin! We delen een passie voor planten en tuinieren en dragen ons enthousiasme graag over op andere stadsbewoners. Wie weet wordt de stad zo een beetje groener.
Deze passie delen jullie op een bijzondere plek, wil je daar iets meer over vertellen?
STEK de Stadstuinwinkel is een klein tuincentrum midden in Rotterdam. De meeste mensen komen op de fiets langs om een paar plantjes, grond, zaden of tuingereedschap te halen. Maar we zijn meer dan een winkel alleen. Vanuit STEK maken we ontwerpen voor tuinen, beplantingsplannen en werken we, vaak samen met bewoners, aan een groene transformatie van de openbare buitenruimte in de stad. Op onze kleine vide worden workshops en lezingen gegeven die gericht zijn op planten, natuur en tuinieren. Tot slot is er ieder seizoen is er een andere expositie van een kunstenaar die een link legt met de natuur of de tuin.
Wat is jullie missie?
We hebben een idee van het belang van natuur voor de mens. Zeker in de stad liggen enorme kansen voor meer biodiversiteit. Bovendien is het gewoon heel fijn om ‘samen met de natuur’ een mooie plek te creëren, je eigen worteltjes te verbouwen of dieren in de stad een handje te helpen. Het idee van STEK is dat iedereen kan bijdragen aan meer natuur in de stad, of je nu een tuin hebt, een dakterras of een klein balkonnetje. We delen ons enthousiasme en kennis over planten en natuurlijk tuinieren en hopen op die manier dat we met z’n alle de stad een beetje groener maken.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor STEK?
Het idee voor STEK is ontstaan door een aantal gedachten met elkaar in verbinding te brengen. Enerzijds miste we zelf een centrale plek zoals deze in Rotterdam. Een tuincentrum waar je op de fiets kunt langsrijden met een interessant aanbod aan planten, biologische zaden en biologische grond. We wilde onze ontwerp- en onderzoeksklussen graag combineren met wat concreter werk. Tot slot we waren op zoek naar een levendigere werkplek en meer contact met de stad.
Op dit moment lopen er verschillende projecten. Flora voor Fauna is daar een voorbeeld van. We geven suggesties voor beplantingen en creëren samen met bewoners gevel- en stoeptuintjes om daarmee specifieke diersoorten in de stad te ondersteunen. Een ander project is het Stadslab Luchtkwaliteit waarmee we op experimentele wijze zoeken naar kansen voor een schonere lucht in de stad. Dit doen we o.a. door beplantingen te selecteren die luchtzuiverende eigenschappen hebben, maar ook door evenementen te organiseren, gesprekken te voeren en kennis te delen.
Er is een groeiende behoefte aan duurzamer en groener leven, waar komt die behoefte volgens jou vandaan?
Ik denk dat het te maken heeft met de manier waarop systemen nu zijn vormgegeven en hoe complex en ongrijpbaar die zijn geworden. Wie kan nog overzien wat de totale impact is van een dienst of een product op het milieu en het welzijn van mensen en dieren?Natuurlijk speelt de media een belangrijk rol in het verspreiden van het nieuws over milieu en welzijn. Door te tuinieren ga je terug naar de basis. Het is heel helder, de natuur doet zijn werk wel. Je stopt een zaadje in de grond en door de invloed van het weer en jouw eigen aandacht groeit er uit zo’n zaadje een plant die in de zomer misschien vruchten geeft die voor jou weer voedsel zijn. Het geeft vertrouwen. Het laat zien hoeveel aandacht je een plant moet geven.
Hoe voelt het om te werken op een plek die je zelf gebouwd hebt?
Dat is natuurlijk fantastisch! Het is ontzettend leuk om de enthousiaste reacties van mensen te horen als ze hier zijn en verrast worden door deze plek. Doordat we dit zelf hebben opgezet zijn we totaal betrokken bij het winkeltje. We zijn constant op zoek naar nieuwe en duurzame producten. Dat is leuk. De winkel straalt met al zijn planten zo’n fijne sfeer uit, het is geweldig om hier te kunnen werken.
Meer weten over STEK de Stadstuinwinkel? Je vind er alles over op de site.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van STEK de Stadstuinwinkel
Wonderlijk werken bij STEK de Stadstuinwinkel
Over de schrijver

De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur