Wonderlijk werken bij Sustainer Homes

Foto: Sustainer Homes
Wonderlijk werken is de nieuwe HetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we het team achter ’Sustainer Homes.’

Bij Sustainer Homes recyclen ze zeecontainers tot ’s werelds eerste volledig zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. Met de meest geavanceerde innovaties in zonne-energie, windenergie en waterzuivering, wekken ze al hun energie en water op binnen de beschikbare 30m2. Geïnspireerd door de cradle to cradle principes bouwen ze uitsluitend met gerecycled of recyclebare materialen. De makers geloven dat ze samen het huis van de toekomst hebben ontworpen, en zij zijn niet de enige. Eerder deze week wonnen zij namelijk de ASN Bank Wereldprijs in de categorie ‘Duurzame energie, natuur en milieu’. Maar bouwen aan huizen voor de toekomst, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is jullie achtergrond?
Sustainer Homes is opgericht door twee sociologen, een duurzaam architect en een milieutechnoloog. We hebben onze kennis gebundeld over de nieuwste duurzame technologie en de grotere trends in de samenleving die innovatie behoeven. Samen met onze systeemingenieur, community ontwerper en interieurontwerper vormen we het team achter Sustainer Homes.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Sustainer Homes te creëren?
We zijn een team met hele verschillende achtergronden, en ook met hele eigen redenen om te beginnen aan Sustainer Homes. Gert en Wolf droomden toen zij hun eigen zonnepaneelbedrijf hadden al van een compleet zelfvoorzienend huis. Sol, onze architect, is expert in duurzaam bouwen en was geïntrigeerd door de missie om een zo duurzaam, betaalbaar, en comfortabel mogelijk huis te bouwen binnen de grenzen van een enkele container. Ik, als (arbeids)socioloog werd vooral getrokken door het sociale aspect: alle mensen die mij vertelden over hun dromen, maar dit verhaal altijd eindigde met ‘maarja, ik moet nou eenmaal mijn huur/hypotheek betalen’. In het idee van Sustainer Homes kwam dit allemaal samen.

Foto: Sustainer Homes
Werken jullie ook in een Sustainer Home/Werkplek? Zo nee: op wat voor plek werken jullie?
Toen we de Sustainer Home aan het bouwen waren hebben we daarin ook kantoor gehouden, maar inmiddels hebben we een ‘normaal’ kantoor waarin we werken aan het herontwerp van de volgende versie. Vanaf het voorjaar gaan we weer bouwen.

Hoe ervaren jullie het om samen te werken aan een project dat je zelf hebt geïnitieerd?
Het is enorm voldoenend om te werken aan iets wat helemaal van je zelf is. We geloven dat we hiermee een enorme impact kunnen maken. Iedereen in het team staat ook als één man achter onze missie. Nu is het ondernemerschap lang niet altijd feest, maar juist in de moeilijke momenten helpt het enorm om te weten dat iedereen er echt voor gaat.

Wat was jullie grootste leermoment tijdens de opzet en de bouw van Sustainer Homes?
We hebben enorm veel geleerd tijdens de bouw, op praktisch, technisch en organisatorisch gebied. Maar het belangrijkste was denk ik om echt groot te gaan denken. Een jaar geleden was onze missie om één Sustainer te bouwen; nu is onze ambitie om er duizenden te gaan leveren over de hele wereld. Dat vraagt heel andere dingen van je team, van je planning en van je organisatie. Een behoorlijk heftige realisatie.

Er leeft een grote behoefte om kleiner en duurzamer te leven, waar denken jullie dat die behoefte vandaan komt?
We spreken heel veel mensen die om allemaal verschillende redenen anders willen gaan wonen. Sommigen willen echt compromisloos duurzaam leven; anderen vinden de vrijheid van complete onafhankelijkheid mooi. Maar uiteindelijk laat de Sustainer zien dat in balans leven met de natuurlijke grenzen van je omgeving leidt tot ongekende vrijheid. Je hoeft echt niet veel in te leveren om helemaal zelf te beslissen hoe en waar je woont. Die combinatie balans en zelfbeschikking zit blijkbaar heel diep in de mens.

Foto: Sustainer Homes
Wat vinden jullie het fijnste aan jullie werk?
Het werken met mensen die extreem goed zijn in wat ze doen en samen de grootste uitdaging van onze tijd aanpakken.

Hebben jullie nog (werk)wensen voor de toekomst?
We willen groeien! Er liggen zo ongelofelijk veel kansen in dit veld en we hebben gewoon niet de mankracht om alles aan te pakken. Dus alle hulp is welkom!

Meer weten over Sustainer Homes? Klik dan hier voor de site. Of kijk hier voor een (Engelstalig) filmpje waarin de CEO van Sustainer Homes meer vertelt over dit bijzonder project.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Sustainer Homes

Foto: Sustainer Homes

Over de schrijver