Wonderlijk werken bij Walden Studio

Foto: Walden Studio
Laurens van der Wal, Lena van der Wal en Vincent Höfte zijn de ontwerpers van Walden Studio. Ze studeren alle drie nog, maar timmeren ondertussen al hard aan de weg met hun ontwerpen. Zo ontwierpen ze bijvoorbeeld het kleine prachthuisje van Marjolein Jonker (Marjolein in het Klein), en zijn ze druk in de weer met andere ‘kleine’ projecten. We vroegen ze naar hun missie, ontwerpen en tips voor mensen die kleiner willen leven.
Wat is jullie achtergrond?
Onze gemeenschappelijke deler is dat we alledrie Bouwkunde aan de TU Delft studeren. Daarnaast hebben we, natuurlijk, allemaal een grote passie voor duurzaamheid en voelen we de behoefte om ons steentje bij te dragen aan het verbeteren van de wereld door te laten zien wat de kwaliteiten van ‘klein’ kunnen zijn in onze architectuur. Zelfvoorzienende, kleine architectuur is een onderwerp dat ons inspireert en motiveert en dit ligt dan ook ten grondslag aan de oprichting van ons bedrijf.
Laurens heeft zijn Bachelor Bouwkunde aan de TU Delft afgerond en is al eerder bezig geweest met het opzetten van eigen projecten, onder andere in Nicaragua. Vincent is bezig met zijn Master Building Technology aan de TU Delft, na het succesvol afronden van zijn Bachelor Bouwkunde, en heeft tijdens zijn studie reeds ervaring opgedaan bij een architectenbureau uit Leiden. Lena heeft een kunstopleiding in Groningen afgerond en is naast haar werkzaamheden als kunstenaar, begonnen met de Bachelor Bouwkunde vanuit haar interesse voor architectuur. Het ondernemen voor Walden doen we alledrie naast onze studie, dit zorgt voor een interessante mix van theorie en praktijk en is uitermate leerzaam.
Jullie werken samen aan bijzondere projecten, wil je daar iets meer over vertellen?
Walden is een ontwerpstudio die we samen hebben opgericht. We geloven in efficiënt en compact wonen om geluk te vergroten en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Samen werken we aan kleine, bio-based en zelfvoorzienende woningen.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Walden Studio?
Het idee voor Walden is ontstaan vanuit de blog Tiny House Nederland. Het doel van deze blog is om alles wat er in Nederland gebeurt op het gebied van Tiny Houses samen te brengen op één overzichtelijke website.
Door deze blog hebben we veel kennis gekregen over Tiny Houses en de bouw die daarbij hoort. Ook hebben we ontzettend veel mensen leren kennen die zich bezighouden met het ‘wonen in de toekomst’. Deze twee redenen hebben ervoor gezorgd dat we besloten hebben de ontwerpstudio te beginnen.
Wat is jullie missie?
We proberen mensen bewust te maken van de kwaliteit die een duurzaam, klein ontwerp kan hebben. Dat doen we door moderne en stijlvolle ontwerpen te maken op een zo duurzaam mogelijke manier. We richten ons op het verduurzamen van de bebouwde omgeving en proberen mensen bewuster te maken van de energie en ruimte die zij gebruiken. Met ontwerp en blog verspreiden we het woord van wat wonen in de toekomst kan zijn!
Foto: Walden Studio
Welke rol speelt duurzaamheid in jullie ontwerpen?
Ondanks dat duurzaamheid een zeer breed begrip is, kunnen we stellen dat dit de drijfveer is van onze projecten. Door de blog, studie aan de universiteit en persoonlijke interesse hebben we veel kennis vergaard over duurzaam bouwen. We proberen per project de duurzaamheidsvisie zo goed mogelijk door te voeren. Dat doen we door in eerste plaats door de vraag van energie en materiaal te beperken. Uitgangspunt is immers dat we klein bouwen. Hierdoor heb je minder energie en materiaal nodig voor het bouwen en gebruiken van je woning.
In de tweede plaats gebruiken we duurzame energie en bio-based materialen voor onze ontwerpen; de ontwerpen wekken bijvoorbeeld hun eigen energie op, hergebruiken regenwater en in het materiaalgebruik letten we op de oorsprong en ingrediënten van materialen. Tot slot proberen we de resterende energiebehoefte efficient en schoon in te vullen.
Waar zijn jullie op dit allemaal moment mee bezig?
Op dit moment zijn we bezig met de bouw van ons eerste off-grid Tiny House die een voorbeeld gaat zijn op het gebied van uiterlijk en duurzaamheid. Daarnaast zijn we al bekend als jonge ondernemers van Almere via de organisatie Urban Greeners en zijn daar actief met een duurzaam steentje bij te dragen aan de Floriade 2022 door het ontwerp van een stedenbouwkundig plan voor het eiland Utopia en het ontwerp van één van de huisjes daarvan. Daarnaast lopen er nog enkele andere, kleinere projecten!
Steeds meer mensen hebben een behoefte aan kleiner en groener leven, waar komt die behoefte vandaan volgens jullie?
De tijd en context waarin we op dit moment leven stimuleert mensen om kritisch te zijn naar hun eigen (woon)situatie. In de media wordt veel gesproken over de ‘verduurzaming’ van de wereld en het internet zorgt voor een stroomversnelling als het gaat om een kritische houding ten opzichte van ons huidige verbruikspatroon.
Doordat men kritisch durft te zijn naar zichzelf, komt bij steeds meer mensen het besef dat ‘meer’ niet per se ‘beter’ is. Door klein te leven je een kleinere ecologische voetafdruk. Ook is het een lagere investering en heb je lagere lasten. Kleiner leven is een versimpeling van je leven: door kleiner te wonen hou je meer tijd en geld over om tot de essentie van het leven te komen. Wie wil dat nou niet?
Wat voor tips zouden jullie aan mensen geven die klein willen wonen?
Wees niet bang om te ontdekken, ga het gewoon doen! Als je op dit moment bezig bent met klein wonen of zelf klein wilt gaan wonen, ben je een pionier. Nog niet alle mogelijkheden zijn ontdekt en het pad om klein te gaan wonen is nog niet helemaal uitgestippeld, maar dat maakt het juist gaaf. Ga op internet op zoek naar informatie, via blogs, Facebook en andere media, en laat je inspireren door anderen. Kijk wat de mogelijkheden zijn en besef dat de eerste stap altijd klein is!
Meer weten over Studio Walden? Klik dan hier voor de website. Nieuwsgierig naar Tiny House Nederland? Die vind je hier.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Studio Walden
Foto: Walden Studio

Over de schrijver