Wonderlijk werken bij Woonpioniers

Foto: Woonpioniers
Wonderlijk werken is de nieuwe hetkanWel-rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Eén ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag belichten we Jelte Glas van ‘Woonpioniers.’

Eerder deze maand vond er een fotoshoot plaats in de uiterwaarden van de IJssel bij Deventer. Het onderwerp van de shoot was de Porta Palace, een prachtig klein huisje op wielen, gecreëerd door de Woonpioniers. Woonpioniers is een project van drie jonge mannen, die samen werken aan de wens om een hypotheekvrij dak boven hun hoofd te timmeren. Samen onderzoeken en ontwerpen ze splinternieuwe woonconcepten en idealistische toekomstplannen. Eén van deze jongemannen is Jelte Glas. Wij vroegen hem naar dit bijzondere project en zijn woon- en werkwensen voor de toekomst.

Wat is jouw achtergrond?
Ik studeerde HBO en WO Bouwkunde en ben een doener. Na 3 jaar werken bij de overheid met een modaal inkomen en werkervaring in civiele projecten heb ik ontslag genomen. Op dit moment werk ik als ZZP’er en installateur om een inkomen te genereren.

Daarnaast werk je aan een bijzonder project, wil je daar iets meer over vertellen?
Ik werk samen met Arthur van der Lee en Daniël Venneman aan Woonpioniers. Hier zoeken we naar nieuwe woonvormen, bouwen we Tiny Houses en informeren en adviseren we mensen over biobased-, duurzaam- en klein wonen.

Waar kwam de inspiratie voor Woonpioniers vandaan?
Ik liep al langer rond met de wens om zelf een woning te bouwen met een beperkt budget, daarnaast vond ik het zonde om zoveel huur uit te geven. Om te ervaren hoe het is om klein te wonen heb ik eerst een tijdje in een caravan gewoond, bovendien kon ik daardoor flink sparen. Vervolgens ben ik samen met architect Daniël Venneman begonnen met het bouwen van een tiny house, de Porta Palace. Tijdens dat proces sloot Arthur van der Lee zich bij ons aan. Hij onderzoekt mogelijkheden voor klein wonen in Nederland. Dit heeft geresulteerd in een Bedstay (een leegstandshotel) in Arnhem. Gezamenlijk hebben we besloten om verder te gaan onder de naam Woonpioniers.

Foto: Woonpioniers
Hoe heb je het ervaren om in een caravan te wonen?
Het was geweldig, al gebruikte ik hem eigenlijk vooral als slaapkamer. Door klein te wonen heb ik meer vrijheid in tijd en woongenot ervaren. Je gebruikt namelijk alleen wat je echt nodig hebt. Verder ben ik echt een buitenmens, dus geniet ik vooral van een lekkere plek buiten waar ik koffie en thee kan drinken met vrienden.

Er zijn steeds meer mensen die de wens hebben om kleiner te leven, waar komt die wens vandaan volgens jou?
Door de komst van de deeleconomie zijn we steeds meer gewend om dingen te delen, zoals auto’s en gereedschap. Hierdoor zien steeds meer mensen in dat het leuker en handiger is en kijken mensen meer naar gebruik in plaats van bezit. Een logisch gevolg hiervan is dat je minder spullen nodig hebt. Alles wordt wat overzichtelijker. Bovendien wordt alles betaaldaalder als je kleiner bouwt en duurzame materialen gebruikt.

Die wens van kleiner wonen hebben jullie vertaald naar de Porta Palace, wat hopen jullie te bereiken met dit prachtige huisje?
We willen met de Porta Palace als professioneel experiment laten zien dat hypotheekvrij en modern nomadisch wonen in Nederland mogelijk is.

Foto: Woonpioniers
Welke rol speelt duurzaamheid in de Porta Palace?
De materialen die we hebben gebruikt zijn zoveel mogelijk biobased, zoals de hennep jute isolatie en het vele houtwerk. De volgende stap is autarkisch te zijn in het energieverbruik. Zo willen we eerst de electra rond hebben, en op lange termijn ook een autarkische waterhuishouding. Zo gaan we binnenkort een extra vlonder bouwen, en een eigen energiesysteem met zonnepanelen.

Staan er nog meer activiteiten op de planning?

Vanaf eind maart komt de Porta Palace 3 maanden lang op FabCity te staan, dichtbij het Centraal Station in Amsterdam. In eerste instantie wordt het een demo-object waar ik en anderen in kunnen verblijven. Zo kunnen we het blijven verbeteren.

Heb je nog (woon of werk) wensen voor de toekomst?
Het liefst woon ik in een Tiny Village met andere mensen die hun woondroom najagen. Een dorp met kleine mobiele woonvormen dat tijdelijk ergens neerstrijkt. Er zijn namelijk tal van mooie stedelijke gebieden die momenteel tijdelijk (voor jaren) leegstaan. Waar moderne mensen leven die de omgeving op positieve wijze betrekt bij haar aanwezigheid, gebouwd door mensen met een nieuwe en verantwoorde woonwens. Het mooiste zou zijn als dat dorpje dichtbij een stad ligt waar we verschillende middelen kunnen delen met elkaar, zoals gereedschap en auto’s.

Meer weten over Woonpioniers? Je vind er alles over op de site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op [email protected] Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Woonpioniers

Foto: Woonpioniers

Over de schrijver

23 reacties op “Wonderlijk werken bij Woonpioniers”

 1. Zeer interessant. In 2014 hebben we een nieuw ecologisch gebouwd woon/werkgebouw gerealiseerd, maar daarvoor hebben we 3 jaar in een stacaravan gewoond. Heerlijk, je hebt bijna niets nodig. Ik droom wel eens van een vakantiehuisje om even weg te zijn van ons “bedrijf aan huis”.

  Laat je niet te snel ontmoedigen inzake dwarsliggende wet en regelgeving. Die loopt meestal achter de feiten aan, zeker in de huidige sterk veranderende samenleving.

  1. Een ambtenaar heeft mij informeel en off-record verteld dat je nooit toestemming krijgt voor een dergelijke woning omdat ze erg goedkoop zijn en in waarde dalen. Omdat de gemeente belasting is gebaseerd op de waarde van de woning, lopen de inkomsten van de gemeente fors terug als veel mensen in dergelijke woningen gaan wonen. Verder zijn hypotheekverstrekkers helemaal niet blij met dergelijke ontwikkelingen. Het kost de overheid en banken geld. Dan ben je kansloos. Maakt dan niet uit of je in een linkse gemeente woont.

   1. Die reactie vanuit Gemeenten is wel de actuele werkelijkheid. Hypotheekverstrekkers zijn ook niet blij. Het is wel een ontwikkeling in de wereld die nog een aantal jaar te ontkennen is. Maar daarna zal het gaan gebeuren. Taxicentrales ontkennen Uber, Banken ontkennen Fintechs, Paard en wagens ontkenden de trein. Vastgeroesten ontkennen veranderingen. Hakken in de grond is klassiek.
    Gemeenten en Banken kunnen beter inspelen op de trend. Het is heel goed en snel mogelijk een pilot te starten en zo te zien of het aanslaat en dan “meeprofiteren” in plaats van tegenwerken.
    Pilots in het klein is goedkoop, snel en een prima manier om mee te gaan. Zelfs binnen Gemeenten en Banken 🙂

 2. Zo Jelte Glas!,
  dit is een droom die uit kan komen!

  Interesse natuurlijk in dit project, maar hoe word je Woonpionier? Ik hou me aanbevolen…

  Hartelijke groet en heel veel succes met volgende projecten.

  Lien Rikken

 3. Mooi deze huisjes zeg! Ik droom er al langer van om in een “tiny house” te wonen, wellicht iets voor als ik gepensioneerd ben over 12 jaar?! Ik ben dus zeker geïnteresseerd! Veel succes, vriendelijke groet, Susannah Suermondt

 4. Ziet er mooi uit op de foto’s. En ja, waar mag je wel en niet staan met een dergelijke woonwagen,dit huisje op wielen. Ik ben geïnteresseerd om deel uit te maken van de testploeg tijdens de demo-periode in Amsterdam.

 5. Waarom zoeken jullie geen contact met de Dakdokters, die maken weer groene en andere duurzame systemen, veel succes het ziet er top uit zou wel zo een huisje op Texel willen, of een ander fijn eiland, groeten Yolanda Klooster Amsterdam

 6. Zo ver ik weet mag je je niet vestigen in een dergelijke woning. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Heb al twee keer een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend, en beide keren afgewezen.

Reacties zijn uitgeschakeld.