Wonderlijk werken bij Ziferblat London

Afbeelding : Ziferblat London
Wonderlijk werken is een rubriek over mensen die op bijzondere plekken werken. Van groene winkels tot deelplatformen, van duurzame ontwerpers tot radicale vernieuwers. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droombaan, of op weg naar een nieuw project. Soms zijn het frisse werkplekken die net de deuren open hebben, soms zijn het werkplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener en duurzamer werken. Vandaag staat David Blackwell van Ziferblat London in de spotlight.
Ergens in Londen is een plek waar iedereen welkom is om te werken aan de mooiste projecten. Het is een plek waar volwassenen worden aangemoedigd om dingen te creëren, om samen te werken en ook om te spelen. Waar je op andere locaties betaalt voor koffie, thee en een werkplek, betaal je bij Ziferblat voor iets anders: tijd. Het maakt niet uit hoeveel fris je uit de koelkast op drinkt, hoeveel croissantjes je bij je ontbijt neemt of hoe hard je werkt. Je betaalt voor de tijd dat je aanwezig bent en mag er gewoon jezelf zijn. We vroegen aan David hoe het is om te werken aan zo’n bijzondere plek.
Wat is jouw achtergrond?
Ik heb vrije kunst gestudeerd aan de Universiteit van Oxford. Ik was performancekunstenaar. Na mijn studie realiseerde ik me dat ik veel liever mensen wilde helpen, en dat ik het leuker vond om ontmoetingsplekken te creëren dan met het maken van kunst. Ik wil mensen de kans geven om op een laagdrempelige manier anderen te ontmoeten, en ze op die manier te geven wat ze nodig hebben.
Afbeelding : Ziferblat London

Je werkt op een unieke plek, zou je daar iets meer over willen vertellen?

Ik werk bij Ziferblat London, een ontmoetingsplek waar mensen betalen voor tijd in plaats van middelen. Het is ongelooflijk fijn om op een plek te werken waar we allemaal goed met elkaar communiceren, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ik werk er ook aan mijn eigen sociale projecten, dus de grens tussen doen waar ik gelukkig van word en mijn werk is heel klein.

Wil je iets meer vertellen over het concept en de missie van Ziferblat?

Het concept is een huis voor iedereen. Een plek waar je jezelf kunt zijn en iedereen zich ontspannen en geaccepteerd voelt. Waar je de deur uit stapt met meer vrienden dan toen je er binnen kwam, elke keer als je komt. Het werk doordat we een collectief eigenaar zijn van de ruimte doordat je betaald voor tijd. De gastheren en vrouwen kunnen zich zelf zijn en dat voelt heel authentiek, in tegenstelling tot andere gastheren en vrouwen in andere publieke ruimtes.
Waarom denk je dat deze formule zo populair is?
Ik denk dat het zo populair is omdat mensen het nodig hebben, lokaal realiseren ze zich dat nog niet voordat ze hier komen.
Ziferblat is niet alleen een plek waar mensen kunnen eten en drinken. Wil je ons iets meer vertellen over de activiteiten die plaatsvinden?
Bezoekers creëren er mooie en speelse dingen, of het nou gaat om hun officiële baan of om de projecten die ze er naast doen. Ze zijn aan het werk maar spelen ook bordspelletjes. Er is ruimte genoeg om lekker te relaxen, maar ook om heel productief te zijn. De ruimte, de mensen en de faciliteiten zorgen er allemaal voor dat het een fijne plek is om te komen. Het meest karakteristieke deel van Ziferblat is het gesprek: mensen praten er makkelijk met elkaar. We horen bijvoorbeeld vaak van mensen die terug komen dat deze ontmoetingsplek een positieve impact op hun wereldbeeld maakt.
Afbeelding: Ziferblat London

Hoe voelt het om op een plek te werken waar je zo gepassioneerd over bent en die je zelf hebt helpen bouwen?

Het geeft veel voldoening, elke dag is een uitdaging en een groot plezier tegelijk. Ik voel me elke dag gelukkig en dankbaar dat ik hier mag werken.

Verdien je geld met werken voor Ziferblat of doe je dit vrijwillig?

We werken met een team van vrijwilligers, maar ons kleine leiding team leeft hier van. Op deze manier kunnen we ons hier vol op concentreren en er voor zorgen dat de plek een positieve impact blijft maken op mensen. We zijn erg blij dat we samen kunnen werken aan zo’n mooi concept en ondertussen een dak boven ons hoofd kunnen betalen. Ziferblat gaat niet om winst maken, maar we willen wel kunnen blijven bestaan en iedereen in het team de kans geven om hun dromen waar te maken.
Wat zijn jouw toekomstdromen voor Ziferblat?
We willen er een thuis van maken voor verschillende groepen uit de samenleving. We willen van zoveel mogelijk groepen geven wat ze nodig hebben, zo kunnen we nog meer mensen aanspreken en financieel gezond blijven. We willen een publieke ruimte worden die laat zien hoe een publieke ruimte kan fungeren: een zorgzame, oprechte, diverse en open omgeving waar mensen van verschillende rassen, genders, seksualiteiten, klassen en alle achtergronden worden samen gebracht.
Meer weten over Ziferblat London? Je vind er alles over op de site en Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Ziferblat London.
Afbeelding : Ziferblat London

Over de schrijver