24 uur in de natuur. Helemaal alleen met een tentje, je slaapzak en wat andere basisspulletjes. Tussen het ruisen van de bomen de zon zien ondergaan. Alleen zijn met je gedachten en de elementen. De heren van Into The Wild organiseren een paar keer per jaar een 3-daagse training waar dit een onderdeel van is. We spraken Arnout Visscher over deze bijzondere ervaring, hun missie en de plannen voor de toekomst.
Wat is jouw achtergrond?
Ik heb fysiotherapie gestudeerd. Na het afronden van mijn studie heb ik bijna 10 jaar bij een trainingsbureau gewerkt. In 2012 besloot ik voor mijzelf te beginnen. Verder heb ik van mijn 18e tot nu (33) experts over de hele wereld opgezocht om meer te leren over gelukkig, succesvol en betekenisvol leven. Ik vond het tijd om mijn lessen, inzichten en oplossingen met een breder publiek te delen. Alles wat ik nu als spreker en ondernemer doe, draagt bij aan het leef -en werkgeluk in Nederland. Dat vind ik schitterend.
Je werkt aan een bijzonder project, wil je daar iets meer over vertellen?
Samen met Camiel Bernaards en Timon Visser organiseer ik een aantal keer per jaar Into the Wild, waar mensen onder andere 24 uur alleen in de natuur doorbrengen.
Waar komt de behoefte voor die training vandaan?
We zien dat mensen steeds meer druk ervaren. Professionals zitten het grootste gedeelte van hun week binnen en kijken op een scherm. Iedereen moet omgaan met een continue stroom van prikkels van werk, social media, gemiste oproepen, appjes en sociale activiteiten. Diezelfde professionals hebben ook een enorme behoefte aan ruimte in hun agenda, rust, tijd voor zichzelf, reflectietijd en behoefte aan spelen.
Tijdens Into the Wild combineren wij die ingrediënten in de natuur. Door je tijdelijk te onttrekken aan alle prikkels ontstaat er ruimte en inzicht en neem je bewust tijd om te focussen op wat belangrijk voor je is.
Hoe ziet het programma er uit?
Aan de basis van ons 3 daags programma staat het doorbrengen van 24 uur alleen in de natuur. Deze ervaring biedt vaak waardevolle inzichten en kan ook confronterend zijn. Wanneer je altijd onderweg bent is het de eerste uren behoorlijk wennen. Uit onze eigen ervaring blijkt dat beide ervaringen (plus en min) van waarde zijn.
Na deze 24 uur (dag 2) komen de deelnemers terug voor een biologische lunch. Daarna worden beknopt ervaringen en inzichten gedeeld in subgroepen. We koken (met wie zin heeft) op kampvuur en er is ruimte voor jezelf die avond.
De volgende dag zijn er 3 trainingen waar de deelnemers uit kunnen kiezen. De trainingen helpen hen om de inzichten om te zetten in concrete stappen. Geïnspireerd worden en inzichten opdoen is eenvoudig, maar om werkelijk vooruit te komen zullen ze de inzichten moeten integreren in hun persoonlijke leef en werk-context.
Wat is jullie missie?
We willen bijdragen aan persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Trainingen in de natuur worden vaak als soft, zweverig en weinig praktisch bestempeld maar wij laten zien dat het ook anders kan. Ik zie het niet zozeer als mijn missie om heel Nederland de natuur in te krijgen maar ik zie de natuur meer als middel en katalysator voor persoonlijke groei. Uiteraard hebben we alledrie een persoonlijke drive om de training te organiseren. We zijn al meer dan tien jaar vrienden en door de jaren heen is er ook een professionele samenwerking ontstaan. Onze waarden en professionele missies raken elkaar in het faciliteren van persoonlijke groei en buiten zijn.
Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Into The Wild?
Camiel was een paar jaar geleden 24 uur alleen in de Spaanse Pyreneeën. Omdat deze ervaring hem persoonlijk en zakelijk zoveel opleverde organiseert hij sindsdien weekenden in Nederland. In 2014 ontstond het trainingsprogramma zoals het nu staat. Het vinden van een plek die aan onze hoge eisen voldoet was nog een hele klus. Wild kamperen mag nergens in Nederland en wilden deelnemers absoluut niet op een gemaaid stuk gras laten staan. Met de unieke plek op de Veluwe bieden we een combinatie van avontuur en veiligheid.
Wat voor mensen doen er mee aan jullie programma?
Wij zien uiteenlopende leeftijden en achtergronden in de training. Over het algemeen zijn de mensen die dit soort trainingen interessant vinden hoger opgeleid en bereid om te investeren in zo’n ervaring. We zien ook dat steeds meer organisaties nieuwe vormen van leren onderzoeken. Steeds meer organisaties stimuleren hun medewerkers om deel te nemen aan ons programma. Dat is een mooie ontwikkeling.
Wat is er zo waardevol aan 24 uur alleen in de natuur zijn?
De meeste mensen zijn niet vaak 24 uur alleen. Laat staan zonder computer, tv, telefoon, boek of tijdschrift. Dat meemaken is al een avontuur op zich. Voor sommigen is het zelfs een hele overwinning. Het mooie is dat iedereen terugkomt met een les over zichzelf, confronterende en grappig inzichten over de fase waar ze op dat moment in zitten. Uiteraard kan het ook veel onrust opleveren maar tot nu toe raadt iedereen ons aan bij familie, vrienden en collega’s. Confucius kan het overigens beknopter toelichten:
“Vertel het me en ik zal het vergeten,
laat het me zien en ik zal het onthouden.
Betrek me en ik zal het begrijpen.”
Hoe voelt het om te werken een een project dat je zelf hebt geïnitieerd?
Schitterend natuurlijk, het is mooi om samen met Camiel en Timon dit programma neer te zetten wat zichtbaar waarde toevoegt. Het geeft ons vervulling om een totale ervaring te bieden die mensen nooit zullen vergeten en zullen overdragen op hun kinderen en kleinkinderen. We leren zelf iedere keer meer over wat wel en niet werkt en delen dat ook met onze deelnemers die in vaste dienst of als ondernemer hun volgende stap willen zetten.
Wat voor toekomstplannen hebben jullie voor Into The Wild?
Wij gaan door met waar we goed in zijn en slijpen iedere keer bij aan zaken die in onze ogen nog beter kunnen. Veel mensen vragen of we in de toekomst ook naar het buitenland gaan maar er zijn genoeg soortgelijke programma’s in Zweden, Albanië en Marokko. Wij zien juist dat je niet altijd ver weg hoeft om deze ervaring op te doen en dat dit weekend beter in te passen is dan 5, 8 of 10 dagen buitenland. Kortom ons plan is om nog heel veel mensen deze ervaring in Nederland te bieden.
Meer weten over Into The Wild? Klik dan hier. Meer weten over Arnout, Camiel of Timon? Klik dan op hun naam om naar hun site te gaan.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Into The Wild (genomen door studio Joost Gijzel)
.
Wonderlijk werken Into the Wild
- Geplaatst door De Kleine Toekomst
- 4 maart 2016
- hetkanWel
Over de schrijver
De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur De Kleine Toekomst
De Kleine Toekomst oftewel Gerda heeft beeldende kunst gestudeerd. Ze schreef tot 2017 regelmatig voor hetkanWEL over mensen en initiatieven, die de wereld een stukje beter en mooier maken. Tegenwoordig schrijft ze over hedendaagse kunst voor landelijke tijdschriften en websites en werkt ze aan een boek voor jonge makers.
Ga naar alle blogs van deze auteur
4 gedachten over “Wonderlijk werken Into the Wild”
S.v.W. bij het lezen van uw bericht merkte ik dat ik fanatiek (en luidruchtig) op mijn kauwgom zat te kauwen! Want wauw wat een interessant concept ‘into the wild’…
Al stoppend met kauwen ervoer ik een klein sprankje van terugkeren naar mijzelf… bedankt voor jullie inspiratie.
S.v.W. bij het lezen van uw bericht merkte ik dat ik fanatiek (en luidruchtig) op mijn kauwgom zat te kauwen! Want wauw wat een interessant concept ‘into the wild’…
Al stoppend met kauwen ervoer ik een klein sprankje van terugkeren naar mijzelf… bedankt voor jullie inspiratie. ????????
Beste T. Adringa, stilte is niet geen geluiden, stilte is in jezelf zijn, zonder te praten met anderen, zonder telefoon, zonder tv, zonder radio, zonder iets te lezen, luister eens naar het geluid van je eigen adem…….ben eens zonder gedachte….voel dat je een mens bent zonder geluiden door of voor jezelf……echte stilte is er nooit maar je eigen adem horen of opeens een koe HOREN grazen, de zee horen ruizen, een vlieg horen vliegen is heel erg bijzonder….
Stilte? Op deze planeet? Waar dan, met alleen al op Schiphol zo’n half miljoen vluchten hoef je in elk geval niet meer in Nederland om stilte te zoeken. Het continue gegrom van de luchtvaart is letterlijk niet van de lucht. Kritiekloos accepteren we dat het nergens meer stil is. Commentaar op de luchtvaart? Niet zolang we zo goedkoop kunnen vliegen. Ook de Media gaan totaal voorbij aan de verstrekkende gevolgen van de explosieve groei van de luchtvaart. Alarmeringen over een ontoelaatbare hoeveelheid fijnstof in de buurt van de luchthaven zijn na een paar weken alweer vergeten. Ook alarmerende uitkomsten van het NOAA rapport worden snel in de doofpot gestopt. Vliegen is hot en de reisprogrammas van Floortje dragen hier stevig aan bij. Blauwe luchten en stilte, twee zaken die zeldzaam zijn geworden door een uitdijende luchtvaart. Gaat u beste lezer mee in de vaart der volken of is het hoog tijd voor tegengas? Veel stilte toegewenst.
Reacties zijn gesloten.