Wonderlijk werken: Plug me In

Wiebe Wakker reist zonder geld van Nederland naar Australië. Deze ruim 27.000 kilometer zal hij afleggen in een elektrische auto. Onderweg bezoekt hij mensen en initiatieven die bijzondere dingen doen op het gebied van duurzaamheid en groene energie. Iedereen kan hem helpen door een maaltijd, overnachting of stopcontact aan te bieden. De route wordt gaandeweg bepaald. Tijdens zijn reis verzamelt Wiebe materiaal voor een documentaire over duurzaamheid.

Wat is jouw achtergrond?
In augustus 2014 ben heb ik mijn studie Event Management afgerond aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Mijn afstudeerproject was Plug Me In. Na het afstuderen ben ik druk bezig geweest met het daadwerkelijk organiseren van dit project en deed ik verschillende baantjes om rond te komen. Mijn passies zijn reizen, reizen en met name reizen.
Wil je wat meer over dat project vertellen?
Ik reis zonder geld van Nederland naar Australië. Dat doe ik een elektrische auto. Tijdens de reis ben ik compleet afhankelijk van de energie die via de website aangeboden wordt. Daar kunnen mensen selecteren waar zij wonen en vervolgens mij inpluggen met een slaapplek, maaltijd of elektriciteit voor de auto. Aan de hand van de aangeboden energie wordt ook de route bepaald, de reis gaat van stopcontact naar stopcontact. In ruil voor de aangeboden energie ontvangen zij een Dopper terug.
Tijdens de reis bezoek ik evenementen, organisaties en initiatieven om te onderzoeken wat duurzaamheid is. Al de bevindingen neem ik op en na afloop van de reis wordt hier een documentaire over gemaakt.
Hoe ben je op het idee gekomen voor Plug Me In? Wat is volgens jou de ‘noodzaak’ van Plug me In?
Het idee is ontstaan uit mijn passie voor reizen. Ik werd geïnspireerd door mensen die op een speciale manier over de wereld trekken. Ooit heb ik het idee gekregen om ook zo’n reis te gaan maken maar had nog geen idee hoe. Tijdens mijn opleiding is dit idee zich gaan vormen. Elektrisch rijden was (en is nog steeds) een hype en duurzaamheid vond ik interessant. Ik heb alles in de trechter gegooid en daar is Plug Me In uit ontstaan. Veel van mijn leeftijdgenoten worstelen met de zelfde vragen als ik: wat is duurzaamheid en wat kan je er nou mee? Daar wil ik achter komen en anderen hier ook over informeren en inspireren.

Wil je iets vertellen over de voorbereiding? Ik denk namelijk dat veel mensen zich afvragen hoe je zoiets van de grond krijgt.
Het begint bij een goed plan. Ik heb alles tot in detail uitgewerkt en dit gebundeld: concept, risico’s, benodigdheden, info over verschillende landen. Daarna ging ik sponsors benaderen. Sponsors zijn belangrijk om het bereik te vergroten en het project meer allure te geven. Met een goed uitgewerkt concept en plan stonden veel bedrijven er voor open om mij te ondersteunen met middelen en hun social media in te zetten.
Het belangrijkste aspect was natuurlijk een auto vinden. Ik kwam in contact met Marcel Peters van Bundles, hij was dolenthousiast over het concept en heeft mij zijn elektrische auto uitgeleend. Met name een auto vinden was moeilijk, daarom heeft het lang geduurd.
Waar zit je op dit moment? En wat voor ontdekkingen heb je al gedaan onderweg?
Momenteel ben ik in Gent. De eerste 1,5 week heb ik Nederland doorgetrokken om duurzame initiatieven te bezoeken. Het is erg interessant geweest en leuk om te zien dat initiatieven ook enthousiast zijn over de reis en graag meewerken. Tot nu toe is het nog niet moeilijk geweest, de afstanden waren klein en de eerste twee weken had ik alles gepland. De komende weken heb ik nog niks gepland en ga ik het per dag bekijken. Dan ga ik ook Duitsland in en worden de afstanden groter.
Naast de avonturen die je beleeft, monteer je ook elke dag een filmverslag van je dag. Kom je nog aan slapen toe?
Nee. Tot nu toe heb ik niet voor 3 uur ’s nachts naar bed gegaan en ik loop al achter met de videos. Het is nu hard werken omdat ik veel projecten bezoek. De komende weken gaat het meer over de reis en zal ik wat slaap en werk kunnen inhalen. Ik doe het wel met veel plezier.

Op de kaart staan al heel wat adressen waar je in mag pluggen. Hoe heb je al die mensen kunnen bereiken?
Klopt, inmiddels al 180 mensen uit 26 verschillende landen, heel gaaf! Ze vinden mij uitsluitend via social media. Vrienden hebben het gedeeld en sponsors ook. Met name de trailer van het project is goed verspreid waarmee ik veel pluggers heb gevonden. Soms plaats ik ook een oproep op Facebook dat ik in bijvoorbeeld Frankrijk nog energie mis. Dat wordt gelijk gedeeld en zo kom ik aan de adresjes. Een van de doelen van de reis is ook om te kijken hoe ver social media je kan brengen.

Je bent nu al 1,5 week op pad en nog best dicht bij huis. Ik kan me voorstellen dat er zoveel boeiende plekken en verhalen te ontdekken zijn dat deze reis wel jaren kan voortgaan. Hoe bepaal je het tempo?

Ik zou in elk land wel een jaar kunnen blijven. Er speelt hij zo veel en nu in België kom ik daar ook achter. Helaas kan dat niet, ik moet er voor zorgen dat ik niet in de winter in Rusland terechtkom, daarom moet ik door.
Wat is jouw persoonlijke missie? Wanneer is je doel bereikt?
Veel mensen denken dat het doel Australië is maar dat is het niet, de reis zelf is het doel. Ik wil mijzelf ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Dit project moet mijn CV worden om te laten zien wat ik kan. Als genoeg ervaring heb opgedaan en mij voldoende heb ontwikkeld is mijn doel bereikt.
Hoe kunnen mensen jou daarbij helpen?
Plug me in! Biedt me energie aan en stuur mijn website door naar vrienden in het buitenland wat met name daar zoek ik nog adresjes.
Meer weten over Plug Me In? Klik dan hier voor de website. Een adres toevoegen onderweg? Klik dan hier om Wiebe in te pluggen.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
De prachtige afbeelding en de filmpjes zijn van Plug Me In

Over de schrijver