Wonderlijk wonen en werken in Lief Huisje Zeeland

Wonderlijk wonen is een rubriek over mensen die op bijzondere plekken wonen. Van aardehuizen tot kaswoningen, van anti-kraak paleisjes tot duurzame woonschepen. Daarnaast belichten we mensen die onderweg zijn: op weg naar hun droomhuis, of juist op weg met niets meer dan een fiets en een tent. Soms zijn het levensstijlen waar jaren planning aan vooraf ging, soms zijn het woonplekken die je in elke stad of dorp kunt vinden. Een ding hebben al deze mensen gemeen: ze hebben allemaal een liefde voor groener leven. Vandaag belichten we Iske van Lief Huisje Zeeland.

Ergens in West Zeeuws Vlaanderen staat een klein lief huisje. Het heeft een rood dak, witte muren en lichtblauwe kozijnen. Van binnen is het knus en huiselijk: er is gezellige woonkamer, een keukentje met potjes en pannetjes, een badkamer met een bad op pootjes en een frisse slaapkamer met een heerlijk bed. In dit huisje komen gasten graag genieten van de rust, de natuurrijke omgeving en de uitgestrekte stranden. Het huisje heeft een naam: Lief Huisje Zeeland. We vroegen eigenaar Iske hoe zij het ervaart om op zo’n bijzondere plek te wonen en werken.

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben opgegroeid in een West Zeeuws Vlaanderen. We woonden in Waterlandkerkje en onze straatnaam was “Goedleven.” Een mooiere naam kan je je niet wensen. Als kind heb ik het hier altijd zalig gehad. Ik speelde veel buiten in de natuur, maar als puber verlangde ik toch meer naar de stad. Daar ben ik toen gaan studeren en blijven “plakken” voor werk. Na een tijdje begon ik steeds vaker terug te keren naar Zeeland. Ik struinde Funda af en vond daar een heel klein lief huisje, met om de hoek een woning. Inmiddels heb ik beide huisjes opgeknapt en verhuur ik het lieve huisje als vakantiehuisje.

Afbeelding: Lief Huisje Zeeland
Afbeelding: Lief Huisje Zeeland

Wil je iets meer vertellen over dat lieve huisje?

Lief Huisje Zeeland een heel bijzonder plekje. Alleen al de naam Turkeije! Dat is een klein gehuchtje in West Zeeuws Vlaanderen met 21 huizen. Een aantal hiervan worden permanent bewoond, verder zijn het vakantiewoningen. Ik woon hier midden op het platteland met een groot natuurgebied in mijn “achtertuin”. Het lieve huisje ligt iets om de hoek en toen het af was vroegen steeds meer mensen of het ook te huur was. Dat ben ik vervolgens gaan doen als ik zelf op reis was, het liep zo goed dat ik hier mee ben door gegaan.

Wat vind je het aller leukst aan het huisje?

De tuin, deze is schitterend. Hierin kan ik uren bezig zijn. In Amsterdam heb ik een drukke en verantwoordelijke baan. Hier werk ik met m’n handen, word ik vies. Alles groeit en bloeit. Het mag ook allemaal groeien en bloeien. Zoals een Franse gast ooit schreef “d’un charme fou”. En gasten ontvangen, jeetje mina, ik zou het bijna mijn passie willen noemen.

Hoeveel verblijf je zelf in het huisje?

Omdat ik om de hoek woon ben ik er vaak. Het bad is ongekend fijn en het is gewoon een heerlijk huisje om in te verblijven. Ik maak zelf schoon voor mijn gasten en pak dan mijn momenten. Het kan ook zomaar zijn dat ik daar een nachtje (of paar) slaap. In mijn andere huis heb ik bewust geen tv. Voor mijn gasten wel en heel soms ga ik een avondje zappen als er geen gasten zijn.

Afbeelding: Lief Huisje Zeeland
Afbeelding: Lief Huisje Zeeland

Kan je een beeld schetsen van de omgeving en wat daar te doen is?

Achter het huisje begint een groot natuurgebied. De Passageule-Linie is een onderdeel van de Staats-Spaanse Linies die liep langs de Passageule (kreek). Ze is aangelegd door de Staatsen kort na 1604 toen zij West Zeeuws Vlaanderen in hun bezit kregen. Veel akkers langs de linie zijn teruggegeven aan de natuur en je kan hier uren wandelen. En dan hebben we natuurlijk het strand op 10 minuten rijden. Prachtige duinen en uitgestrekte stranden waar je zelfs op een hete zomerdag nog voldoende plek hebt. Van files hebben we hier nog nooit gehoord. Ook als fietser kan je je hart ophalen. Er is een groot knooppunten netwerk dat doorloopt tot in België. En als je genoeg hebt van de natuur en wat cultuur op wilt snuiven dan zijn Gent en Brugge heel dichtbij.

Steeds meer mensen verlangen naar een kleiner leven en meer in de natuur zijn. Waar komt die behoefte vandaan volgens jou?

Ik zie een groot verschil tussen mensen die zeggen dat ze hier naar verlangen en mensen die hier ook écht naar verlangen. We zijn verknocht geraakt aan luxe en comfort. Mijn huisje heeft internet, tv, een bad, een douche, vloerverwarming etc. Het huisje wordt voornamelijk geboekt omdat het deze voorzieningen heeft. Soms zijn gasten compleet verrast door de mooie natuur hier.
Als ik naar mezelf kijk dan geeft het “kleiner leven” me rust. Ik leef langzamer en m’n hoofd raakt leeg. Dat zie ik overigens ook met mijn gasten gebeuren. Van alle plannen die ze bij aankomst hebben is een bezoek aan het strand vaak het hoogst haalbare geworden.

Afbeelding: Lief Huisje Zeeland
Afbeelding: Lief Huisje Zeeland

Wat voor tips zou je mensen geven die zelf ook een B&B/vakantiehuisje willen beginnen?

Zorg dat je je eigen leven uitstraalt en probeer je gasten altijd zelf te ontvangen. Ze komen voor het huisje en de omgeving maar ook omdat ze iets van jou mee willen nemen.

Wat zijn je toekomstdromen voor deze plek?

Heel cliché maar hier wil ik oud worden. Mijn wens is dit kleine leven te leven en het groot laten worden door de mooie natuur en wat ik hier beleef. Het liefst zou ik nog een huisje willen hebben om nog meer gasten te verwelkomen. Maar dan wordt terug naar klein misschien weer net iets te groot.
Wil je meer weten over Lief Huisje Zeeland? Je kunt alles over het huisje vinden op de Facebookpagina en via AirBnB.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Lief Huisje Zeeland

Afbeelding: Lief Huisje Zeeland
Afbeelding: Lief Huisje Zeeland

Over de schrijver

3 gedachten over “Wonderlijk wonen en werken in Lief Huisje Zeeland”

 1. Hoe groen ben je bezig als je iedere dag van Zeeland naar Amsterdam moet reizenje werk? Tenzij je met de trein gaat . Maar dat is dan wel een lange reis .

 2. Voor een vakantie heel leuk, maar in het dagelijks leven heb ik toch wat meer ruimte nodig.
  Toch woon ik ook buiten en heb veel eigen grond om het huis.
  Het is hier ook super rustig.
  Maar hebben mensen er wel eens bij stil gestaan, dat als je zo klein gaat wonen, en je raakt gehandicapt, of gewoon moeilijk ter been, dat je weer moet verhuizen?
  Ik heb fibromyalgie en woonde in een klein lief huurhuisje, maar kon zelf bijna niks meer, want ik kon met de stofzuiger bv geen kant op…….
  Nu heb ik 3x zoveel woonoppervlak en kan alles weer zelf, kan goed uit de weg, ruimte genoeg.
  Daarom zeg ik, voor vakantie oké, maar voor altijd….een dikke NEE!

 3. Prachtig inderdaad! Dit ziet er zo idyllisch uit. 🙂
  Ik ben zelf ook wat aan het rondkijken om de stad uit te gaan. Wat ik me dan, heel praktisch, afvraag: overbrug je iedere dag die reisafstand?

Reacties zijn gesloten.